Turisták találtak a repülőgép roncsaira

54 éve keresték: megvannak az Andokban lezuhant focisták?

1961-ben zuhant le 24 emberrel a fedélzeten, köztük egy chilei focicsapat tagjaival egy repülőgép, ám hiába próbálták felkutatni, nem akadtak a roncsok nyomára. Most lehet, hogy mégis rátaláltak.

2015.02.11 12:00ma.hu
Az Andok (Képünk illusztráció, nem a baleset helyszínét mutatja)

Rejtélyes roncsokra bukkant egy csapat hegymászó a magas Andok oldalában, a felfedezés pedig akár egy 54 éves ügy végére is pontot tehet, amennyiben bebizonyosodik, hogy a repülőgép az 1961. április 3-án lezuhant járat maradványa. A túrázók szerint a 10500 láb magasságban talált gép valóban az a Douglas DC-3-as, amely 24 utast, köztük a Cruz Verde (Zöld Kereszt) nevű labdarúgócsapat 8 válogatott tagját szállította, de a baleset óta nem találtak a nyomára.

A roncsok és a csontok nyomát mindazonáltal a hegymászók nem akarják nyilvánosságra hozni, csak a szakembereknek árulják el a pontos helyet, így szeretnék elkerülni, hogy fosztogatók gyalázzák meg az áldozatok nyughelyét. "Lélegzetelállító pillanat volt és mindenféle érzés cikázott bennünk" - mondta Leonardo Albornoz, a csapat egyik tagja. "Érezni lehetett a hely energiáját és lélegezni a fájdalmat."

A tragédia bő egy évtizeddel előzte meg azt a szerencsétlenséget, amely az uruguayi rögbicsapat gépével történt szintén az Andokban: az 1972. október 13-i esetet később az egyik túlélő, Piers Paul Read írta meg a magyarul Életben maradtak címen megjelent könyvében, 1993-ban pedig filmet is készítettek belőle. A csapat épp Chilébe tartott egy meccsre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.