II. Runway Run a Liszt Ferencen

Futócipőktől kopott a repülőtér aszfaltja, leállt a forgalom

A tavaly nagy sikerrel megrendezett Runway Run után idén ismét futók lepték el a Liszt Ferenc Repülőtér 1-es kifutópályáját, hogy edzettségüktől függően 6 vagy 12 km után befutók legyenek.

http://www.mediatar.ma.hu/tart/mediatar/12239 képgaléria

2014.09.06 16:42ma.hu

Aki szeret futni, az jól tudja, hogy szinte teljesen mindegy, hol és mikor rendeznek futóversenyt: ott kell lenni és csinálni, a többi már csak körítés. Ám van egy, amire bátran mondhatjuk, hogy mégis kiemelkedik a többi verseny közül, és épp a helyszín az, ami különlegessé teszi: ez az immár második alkalommal megrendezett Runway Run jótékonysági futóverseny. Ezt ugyanis - egész Európában egyedülálló módon - egy aktívan működő repülőtér kifutópályáján rendezi meg a Budapest Airport és a Nike Futóklub.

A meghívásos alapú verseny nevezési díjaiból jótékonysági szervezeteket támogatnak, idén a hazai nevezők által befizetett összegből a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot segítették, míg a külföldi versenyzők a brit Antony Nolan Alapítványt támogatták, ez a szervezet a leukémiás gyermeke csontvelő-átültetését segíti - tudta meg a ma.hu Hardy Mihálytól, a Budapest Airport kommunikációs igazgatójától.

A tavalyi, első alkalommal megrendezett versenyen még kevesebb, mint 250 futó rajtolt el, idén azonban a 600-at is átlépte a számuk, annak ellenére, hogy ezúttal a csapatok 4 helyett 2 fővel nevezhettek. A táv is módosult ennek megfelelően, ugyanakkor idén már nemcsak váltóban, hanem egyéniben is bizonyíthattak a futók - előbbieknek 2x6, utóbbiaknak pedig 12 kilométert kellett teljesíteniük. A nemzetközi színkavalkádot jól jellemzi, hogy nemcsak Európa számos országából érkeztek versenyzők, hanem az amerikai Texas és a közel-keleti Katar is képviseltette magát.

Fotó: Redlemon (A galériához KATT a képre!)

A hangulat már reggel felszabadult volt, nem is lehetett volna más, amikor ennyi sportkedvelő, vidám és energikus ember összegyűlik egy helyen. A 13R/31L jelzésű pálya birtokba vétele előtt egy szigorú biztonsági átvizsgálást követően egy pörgős hangulatú bemelegítés hozta lendületbe a versenyzőket, akik között számos repülőtársaság képviselőjével találkozhattunk, de több csapatot és egyéni versenyzőt indítottak a legnagyobb hazai cégek, no meg több ismert médium is, köztük újságok és televíziócsatornák - no meg számos híresség is felbukkant az oda-vissza 6 kilométer hosszúságú, és összesen 45 méter széles aszfaltcsíkon.

Utóbbiak közt találkozhattuk Epres Pannival, akinek egyáltalán nem okozott nehézséget a 6 kilométer, ami után nővérének, egyben legfőbb bizalmasának adta át a stafétát. "Judit négy gyermek édesanyja, nagyon közel állunk egymáshoz, mégis kevés közös programra van lehetőségünk, így ez a nap egészen különleges volt a számomra" - vallotta be a modell, akinek nem volt ismeretlen a terep, már tavaly is lefutotta a távot.

Nem úgy a csinos műsorvezető, Ada, aki nemcsak ezen a helyszínen volt újonc, de saját bevallása szerint még sosem futott le egyben hat kilométert. "A kritikus pontokat leszámítva nagyon élveztem a futást. Gyönyörű volt a kivilágított pálya, amikor elindultunk. Elhatároztam, hogy edzek a Runway Runra, ám csak pár nappal az esemény előtt láttam neki a felkészülésnek" - ismerte be Ada, aki Szikszai Johanna modellel alkotott egy csapatot.

Olimpikonoknak sem voltak híján azok, akik a kifutópálya mellett szurkoltak a versenyzőknek: Kammerer Zoltán bebizonyította, hogy nemcsak a kajakkal tud jó időket teljesíteni, de a lábában is bőven van erő, hatodikként adta át a stafétaként is szolgáló időmérő chipet csapattársának, Zoltán Szabó Gabriellának, aki szintén kajakban szerzett már olimpiai érmet. "Hihetetlen élmény egy üresen tátongó leszállópálya közepén futni, a repülőgépek kerekeinek guminyomain lépkedni. Ez a hangulat ismét lenyűgözött!" - lelkendezett Kammerer, akin nem fogtak ki a kilométerek: nemcsak remek időt teljesített, de az utolsó métereken még egy sprint is belefért.

Fotó: Budapest Airport (A galériához KATT a képre!)

És ha már olimpiai bajnok, nem feledkezhetünk meg Gergely István vízilabdázóról sem, aki feleségével közösen teljesítette a 2x6 kilométert, szintén párban futott Rubint Réka és Trokán Nóra, Szani Roland rádiós műsorvezető viszont egymaga gyűrte le a 12 kilométert.

Az esemény egyik színfoltja a brit anna.aero légiközlekedési portál egyik alkalmazottja volt, aki egyéniben indult, mégis párosan teljesítette a 12 kilométert, és amerre csak elhaladt, hatalmas ováció fogadta: végig maga előtt tolta egy babakocsiban a kislányát, aki hol vidáman nézelődve, hol viszont papája helyett is elfáradva, békésen szunyókálva hagyta maga mögött a kilométereket.

"Nagy örömmel adtunk otthont a Runway Runnak, hiszen egész biztosan különleges futóélményt nyújthattunk a versenyzőknek. Ez a futóverseny ugyanis egész Európában egyedülálló" - mondta Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója, aki maga is futott a váltóversenyen. Hozzátette: "Nagyon hálásak vagyunk a repülőtéri partnereinknek, a hatóságoknak, akik rugalmas és segítőkész hozzáállásukkal lehetővé tették ennek a különleges futóversenynek a megrendezését és nem utolsósorban saját csapatokat is indítottak a versenyen."

A hölgyek 12 kilométeres versenyét Veres Csilla, a NAV 1. sz. repülőtéri kirendeltségének munkatársa nyerte, míg a férfiaknál Robert Murphy, az Aer Lingus ír légitársaság versenyzője győzedelmeskedett. A 6+6 kilométeres váltót a Kis Zsanett-Kis Tibor testvérpár nyerte. A leggyorsabb légitársasági csapat versenyét az ír Aer Lingus szerezte meg, míg a leggyorsabb repülőtéri csapatnak a lengyelországi Krakkó légikikötője bizonyult.

Aki kedvet kapott a jövő évi Runway Runhoz, az semmiről sincs lekésve, egy év alatt még a kezdőkből is válhat annyira rutinos futó, hogy akár a Nike Futóklub tagjaként, akár valamelyik most is szerepelt nagyvállalat dolgozójaként esélyt kapjon a nevezésre és megtapasztalja, milyen érzés egy olyan aszfalton trappolni, ahol pár órával korábban és röviddel a verseny után hatalmas gépmadarak szállnak fel és le - sőt, a mostani verseny résztvevőit a féltávnál egy meglepetés is várta: egy repülőgép töltötte be a kilométerjelző bója szerepét, azt megkerülve vághattak neki a versenyzők a visszafelé vezető útnak.

Ugye Ön is ott lesz jövőre?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.