Muzeális tárgy lett az ételből

Kétéves sajtburgerrel riogat a két csontkovács

Egy gyorséttermi sajtburgerrel és egy tacóval riogatják a betegeket a csontkovácsok, akik egy rendelő sebészete elé rakták ki két éve az ételeket - és most mindenki megnézheti, mit tesz a tartósítószer.

2015.01.08 16:03ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/joephotostudio (Képünk illusztráció!)

Egy sajtburger és egy csirkés taco fogadja a michigani Waterfordban dolgozó csontkovácsokhoz betérő betegeket, de nem azért van kirakva a sebészet előtti pultra a két étel, hogy azzal csillapítsák éhségüket a várakozók, hanem hogy megnézzék, milyen hatása van a gyorséttermi ételekben lévő tartósítószereknek. Ami igazán meglepő, az legfőképp az, hogy a két csábító étket Dr. Jacqueline Vaughn és társa valójában már két évvel ezelőtt rakta ki, és nincsenek semmilyen speciális tárolódobozba vagy hasonlóba rakva, csak úgy szabadon állnak. Meghökkentő módon mégis pontosan úgy néznek ki, mintha csak egy fél órával korábban hozták volna frissen a sarki étteremből.

Jól értették: nincs rajtuk penészfolt, nem árasztanak elviselhetetlen bűzt, sőt, még a hangyák és egyéb bogarak is messze elkerülik. Természetesen fogyasztásuk nem ajánlott, már csak azért sem, mert eléggé kiszáradtak a két év alatt, de ez sem látszik rajtuk külsőre, talán akkor válik csak világossá, ha valaki megfogja. A csontkovácsként dolgozó Jacqueline azt reméli, hogy ez minden másnál meggyőzőbben ébreszti majd rá az embereket, hogy mit tesznek a testükkel, ha minden alkalommal egy gyorsétteremben dobnak be pár falatot. A "kiállított" ételek koráról legfeljebb az árulkodhat egy kicsit, de az is inkább csak a figyelmesebb szemlélőknek tűnik fel, hogy a sajtszelet a szokásosnál kissé sötétebb, barnásabb árnyalatot kapott, és a tacóban lévő saláta megfakult.

"Nincs semmilyen szaga, tulajdonképpen mumifikálódott. Csak vedd fel és fordítsd meg a tetejét, és látni fogod benne a sajtot és a savanyúságot a hamburgerhússal együtt" - magyarázta a doktornő, aki azt is hozzátette, hogy nyáron sem lepik el sem a hangyák, sem a legyek. A Wayne Állami Egyetem élelmiszer-tudományi professzora, Yafan Zhang ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a kalcium-probinate nevű tartósítószer, amely nagyon sokáig konzerválja és ehető állapotban tartja az élelmiszereket, valójában nem mérgező, és rengeteg termékben alkalmazzák, beleértve a kenyérféléket, a süteményeket és a feldolgozott hústermékeket.

A szer használata tehát a szakember szerint biztonságos, legfeljebb időnként okozhat bélgyulladást, de ha csak alkalmanként fanyalodunk rá a gyorséttermi falatokra, akkor ezt is elkerülhetjük. A döntés persze továbbra is a fogyasztók kezében van, kinek-kinek az ízlése határozza meg, hogy mit eszik és miben bízik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.