Megkóstolták a műhamburgert

Nem jött be a lombikmarha: ízetlen volt a laborhús

Megkóstolták az első, laboratóriumban kifejlesztett marhából készült hamburgereket, de a 200 VIP-vendég részvételével zajlott kóstoló nem aratott osztatlan sikert. A hús ízén még dolgozniuk kell a kutatóknak.

2013.08.05 17:56ma.hu
Fotó: Maastricht University


Sikeresen véget ért a laborburger-kóstolás az előre meg nem nevezett londoni étteremben, ám a 200 meghívott exkluzív vendég egyelőre nem volt maradéktalanul elégedett a petricsészében kitenyésztett marhahússal. Amint arról korábban a ma.hu is beszámolt, a Maastrichti Egyetem kutatói marhaőssejtből hoztak létre 20 ezer apró marhahús-csíkot, majd ezeket különféle stimulánsokkal, többek közt elektromos impulzusokkal "késztették" növekedésre, míg meg nem nőtt a hamburgerpogácsa. A kutatók szerint alig 10 évre van szükség, hogy az efféle mesterséges húskészítmények a szupermarketek polcain is megjelenjenek.

Az elkészült húspogácsához sót, tojásport és zsemlemorzsát kevertek, a szín érdekében pedig némi céklalé és sáfrány került még bele. A kóstolóként felszolgált hamburger meglehetősen egyszerű volt: a húspogácsán kívül csak saláta és paradicsom került a zsömlébe. A fejlesztőcsapat szerint azért időszerű a mesterséges húskészítmény kérdése, mert a fogyasztás növekedésével képtelen lépést tartani az állattenyésztés és hamarosan nem lehet majd megfelelő mennyiségű marhahúshoz jutni a hagyományos módon.

Fotó: Maastricht University

Az eredmény azonban egyelőre messze van a tökéletestől, amint azt a kóstolók megállapították. Josh Schonwald amerikai gasztroíró szerint az állaga rágás közben a valódi húst idézi, a zsírtartalom is megfelelő, se nem túl zsíros, se nem túl száraz, harapásra is hagyományos hamburgerre emlékeztette őt, ám az íze szerinte egyáltalán nem olyan, mint a marhahúsé. Hanni Rutzler osztrák élelmiszertudós és író szintén dicsérte a műhús állagát, sőt, ő elégedettebb volt az összhatással is, mint amerikai kollégája.

A többi résztvevő is hasonló élményekről számolt be, a kutatócsoport képviselője pedig bevallotta, hogy egyelőre még a zsírtartalmon dolgozni kell, hisz ők is tisztában vannak vele, hogy a valódi marhahús jellegzetes ízét sok szempontból a zsírosabb, szaftosabb rész adja. "Néhány hónapba bele fog telni" - ismerte el Mark Post professzor. A kóstolgatás közben ráadásul arra is fény derült, hogy ki finanszírozta a kutatásokat, amelyek során egyetlen adagnyi pogácsa előállítása 250 ezer fontba került: Sergey Brin, a Google társalapítója volt az.

A módszert egyébként az állatjóléti szervezet (PETA) képviselője is üdvözölte, mondván, ezáltal hamarosan eljuthatunk az etikus húsfogyasztáshoz, nem lesznek többé vágóhidak és nagyüzemi állattartás, főleg, ha az eljárást sikerül átkonvertálni a szárnyasokra vagy a halakra is - számolt be a Daily Mirror.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.