Kóstolópróbán a műszendvics

Laborban növesztettek hamburgert: kevés az "igazi" hús

Két, előre el nem árult helyszínen kezdik tesztelni a laborban növesztett húspogácsákat, a végső próba a fogyasztók ízérzékelése lesz. Ha ezen is átmegy a műhamburger, jöhet a tömeggyártás?

2013.08.05 08:52ma.hu

Mindössze 16 deka, de 250 ezer fontba (86 millió forint) került a kifejlesztése annak a húspogácsának, amelyet most kezdenek a gyanútlan fogyasztókon tesztelni. Ha a laboratóriumban létrehozott hamburger átmegy az érzékszervi vizsgálaton is, akkor akár a tömeggyártása is megkezdődhet - adta hírül a Daily Mirror. A Hollandiában, a Maastrichti Egyetemen végzett kísérletek célja, hogy valamilyen módon pótolják az egyre inkább hiánnyá váló húsmennyiséget: a kereslet folyamatos növekedését a mezőgazdaság egyre kevésbé képes kielégíteni.

Fotó: maastrichtuniversity.nl

Épp ezért a kutatók egy olyan eljárást fejlesztettek ki, amelynek során a tehenek őssejtjieit használják fel a hús mesterséges létrehozására. Az őssejtekből először 20 ezer apró húscsíkot "növesztettek", majd ezek izommá szerveződtek és némi elektromos impulzussal fokozták a gyarapodásukat. A színt céklalével és sáfránnyal fokozták a tudósok, így végül elkészülhetett az a húspogácsa, ami ránézésre semmiben sem különbözik a valódi marhahústól.

Az érzékszervi tesztelést két londoni önkéntes fogja elvégezni, az egyik közülük az a titokzatos iparmágnás, aki magát a kutatást finanszírozta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.