30 kilométerre küldték fel a szendvicset

Az első űrhamburger - Valaki éhes odafönt?

Megirigyelve Felix Baumgartner világraszóló teljesítményét néhány harvardi egyetemista úgy döntött, felküldenek a sztratoszférába egy hamburgert is, hogy leteszteljék, hogyan vészeli át az extrém körülményeket.

2012.11.12 07:29ma.hu

James Bond előtt tisztelegve Skyfall Művelet néven hajtotta végre a Harvard Egyetem öt hallgatója azt a kísérletet, amit minden bizonnyal Felix Baumgartner néhány héttel ezelőtti világraszóló tette ihletett. Ám ezúttal nem ők maguk ültek speciális kapszulába, hogy aztán kibírva a világűrbe vezető több órás utat egy szédítő ugrás után landoljanak, hanem arra voltak kíváncsiak, hogyan vészeli át az extrém körülményeket... egy hamburger!

A diákokat jól ismerik a kedvenc gyorséttermükben, ők pedig hálából úgy döntöttek, hogy olyan helyre küldik el az imádott csemegéjüket, ahol ezelőtt még soha nem járt gyorsétel, legalábbis ilyen szabadon biztosan nem. Nevezetesen: az űrbe. A kísérlethez némi előkészületekre is szükség volt, igaz, korántsem olyan összetett és hosszan tervezett műveletekre, mint Baumgartner esetében.

A hamburgert vékony lakkréteggel vonták be, hogy egyben maradjon mind az út felfele, mind a lefele vezető szakaszán és még a landoláskor se essen baja. Egy kis dobozkába egy miniatűr kamerát, valamint egy GPS-t rögzítettek, előbbit azért, hogy mindvégig nyomon tudják követni, mi történt a hamburgerrel, utóbbit pedig azért, hogy a földet érés után megtalálják. Végül egy héliummal töltött ballonnal útnak indították.

A YouTube-ra feltöltött videó tanúsága szerint a hamburger közel 30 ezer kilométer magasba emelkedett, mielőtt a héliumos lufi kidurrant, innen kezdve néhány perc alatt ért vissza a hamburger a technikai eszközökkel együtt egy bostoni fa lombjába, ahol néhány nappal később a diákok rátaláltak. Legnagyobb meglepetésükre minden tökéletesen épen vészelte át a nagy kalandot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.