Duettpartnerekből párbajellenfelek

X-Faktor - A hegyen maradtak, de a csúcsról lecsúsztak a Spoon-fiúk

A legjobb 6 közé bejutottak, de az első párbajuk egyben az utolsó is lett a Spoon fiúbanda tagjainak, akiknek ráadásul azzal kellett párbajozniuk, akivel korábban még közösen duetteztek.

2014.12.07 08:32ma.hu

Jazz és swing minden mennyiségben - ez volt a fő irányvonal az X-Faktor nyolcadik élő show-jában, amely ezúttal a szokottnál is több feladatot rótt a versenyzőkre: már nemcsak a közös produkciót és az egyéni versenyszámot kellett megtanulniuk a hétvégére, na meg az újabb párbajdalt annak, akinek előző héten megrezgett a léc, hanem minden versenyzőnek egy-egy duettben is teljesítenie kellett.

A show-t a Spoon nyitotta a Daft Punk nagy slágerével, de a Get Lucky nekik nem hozott akkora szerencsét, mint remélték. Little G ugyan dicséretnek szánta a mondandóját, mely szerint táncosok és showelemek nélkül is megállták a helyüket a fiúk, akik olyanok voltak, mint "négy srác a hegyről", de Alföldi Róbert azonnal lecsapott és azt mondta, hogy kicsit olyan érzése volt, mintha fent maradtak volna a hegyen. A zoknijukról azért ő is elismerően szólt, bár nem egészen világos, hogy ez egy énekversenyben miért szempont - talán csak nagyon szeretett volna valami pozitívat is mondani.

Horányi Juli sem okozott meglepetést, de ő nem negatív értelemben: ezúttal is hozta a tőle már jól megszokott minőséget, nem csoda, hogy a mentorok csak elismeréssel tudták értékelni az előadását, melyben egy James Brown-számot dolgozott fel. Egy árnyalatnyival vegyesebb kritikát kapott Nagy Ricsi, aki a Guns'n'Roses Welcome to the jungle című számát ültette át swingre, a mentorok szerint remekül, annak ellenére, hogy a versenyző bevallotta, nem igazán áll közel hozzá a swing és a jazz műfaja - ezzel amúgy nem volt egyedül a mezőnyben.

A Tha Shudras felkészülését beárnyékolta egy több mint kínos bulvárincidens: felfedték Trapp kapitány arcát, de a produkciójukon ez a sokk egyáltalán nem érződött, sőt, a Szombat esti láz teljesen elkapta az idegen bolygó küldötteit és a Stayin' alive örömére még elegáns frakkot is húzott a banda frontembere. "Volt ebben minden, Frank Sinatra, Louis Armstrong, és a humor, amit már régóta hiányoltam" - jegyezte meg Szikora Robi, a lazaságot pedig a többi mentor is csak dicsérni tudta.

Benji (Fotó: RTL Klub/Kovács Tamás)

"Jó úton jár ahhoz, hogy ő legyen a sokoldalúság mértékegysége" - konferálta fel egyetlen megmaradt mentoráltját Szikora Robi, mielőtt Tóth Andi egy újabb Guns'n"Roses-slágerrel lépett színpadra, ő a Sweet child o' mine című számot swingesítette. Mentora nem titkolta, hogy azt szeretné, ha az idei X-Faktor győztese a lány lenne, elnyerve ezzel a Magyarország legfiatalabb X-Faktor nyertese címet is.

Ha a továbbjutás nem a nézők szavazatán múlt volna, a múlt héten a mentorok aligha adtak volna sok esélyt Benjinek. A fiú azonban túltette magát a hullámvölgyön, ismét rátalált a hangokra és a szövegre is, az Oasis Wonderwallja pont úgy szólt, ahogy azt elvárták Benjitől. Szikora ezúttal is egy hasonlattal állt elő, szerinte ez nehézségben olyan lehetett a versenyző számára, mint mezítláb megmászni a Himaláját, de a számválasztásért kritizálta Alföldit, és Tóth Gabi szerint sem kellett volna a mentornak "odaragasztani" a fiút a mikrofonállványhoz.

Rövid szünet után következhettek a duettek, amik minden versenyző számára új kihívást is jelentettek: nemcsak együtt kellett működniük az eddigi ellenfelekkel, de a mentoroknak is meg kellett tanulniuk, hogy félretegyék a versengést egymással szemben. Az első közös produkciót Tóth Andi és a Tha Shudras adták elő, a Blackstreet No Diggity és a Shout című számait keverték össze, a végeredmény mindenkit elkápráztatott, Tóth Gabi pedig extázisban üvöltötte, hogy egyik próbán sem volt még ennyire jó a dal.

Másodikként a Spoon és Benji lépett színpadra, ők Craig David és Sting kettősét, a Rise & Fall című számot adták elő, és a mentorok ugyan nem tudták pontosan megmagyarázni az okát, de abban egyetértettek, hogy ez a közös produkció mindkét versenyző előnyére szolgált. A pálmát viszont ebben a fordulóban is Horányi Juli vitte el, aki Nagy Ricsivel közösen adta elő a Just give me a reason című Pink és Nate Ruess-duettet. "Megszűnt a világ, kizártatok mindent, és úgy kommunikáltatok egymással a zenén keresztül, hogy ilyen eddig még nem volt!" - fogalmazott Tóth Gabi, Alföldi pedig azzal fejelte meg, hogy ezzel az eleve nagyon fájdalmas és szívbe markoló dallal olyan drámát csináltak a színpadon, amilyet csak ritkán lehetett itt látni. "Ez az X-faktor!" - erősítette meg Little G is.

Spoon (Fotó: RTL Klub/Kovács Tamás)

A döntés előtt a TOP6 versenyző egy közös, ízig-vérig Mikulás naphoz illő produkciót mutatott be, közben pedig a mentorokhoz is megérkezett a Télapó az ajándékaival, amitől erősen szétesett a négy szakember, Istenes Bence alaposan megizzadt, mire sikerült visszaterelnie a négy, leginkább lelkes óvodásként örvendező mentort a műsorba lelkileg. Az extra fellépő ezúttal Kocsis Tibor volt, aki egy jól ismert slágerét, a Helló Budapestet állította színpadra, majd elérkezett a szokásos, drámai hangvételű eredményhirdetés, amelyből kiderült, hogy a nézők ezen a héten a Spoon és Benji előadását értékelték a legkevésbé.

Tóth Gabi csapata a Felnőtt gyermekek című Demjén-számmal próbálta meggyőzni a mentorokat, Benji pedig Miley Cyrus The Climbjának lírai dallamával küzdött a továbbjutásért. Nem is eredménytelenül: produkciója után még Tóth Gabi sem tudta elrejteni az arcáról az érzelmeit, szinte lerítt róla, hogy nincs kétsége afelől, melyik párbajprodukció volt az erősebb. Ettől függetlenül természetesen kiállt a saját mentoráltjaiért és hiába dicsérte Benji érdemeit, mégis őt küldte volna haza, és Alföldi sem okozott nagy meglepetést, amikor azt mondta, hogy ő viszont a Spoontól búcsúzna.

Az előző két héten a mentorok a nézőkre bízták a döntést, ezúttal azonban Szikora és G egyetértett abban, hogy ha voltak is ingadozások mindkét versenyző eddigi teljesítményében, a Spoon egyre erőtlenebb, nem tudtak élni a bennük egykor felfedezett lehetőséggel, Benji viszont határozottan jobbnak bizonyult, legfőképp a párbajdalt tekintve, így végül a Spoontól búcsúztak a nézők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.