Pattanásig feszültek Alföldi idegei

X-Faktor: utolérte a vég a Richárdokat is

Sokáig kitartottak, de mindenki tudta, hogy a végtelenségig nem lehet húzni: Alföldi Róbert fiait eddig elkerülte a végzet, most azonban igazi dráma játszódott le az X-Faktor színpadán.

2014.11.09 08:17ma.hu

Fain kis bulit csapott a még versenyben lévő tíz versenyző, ahogy az est mottójául is szolgáló dalban fogalmazott az extra fellépő, a Kelemen Kabátban. Ám ahogy minden házibulinak vége szakad egyszer, úgy az X-Faktor 4. élő show-ja sem múlt el dráma nélkül, amit ráadásul a végletekig kiéleztek, Alföldi Róbert öröme pedig már akkor sem tudott felhőtlen és őszinte lenni, amikor a négy versenyzője közül Nagy Richárdot biztos továbbjutóként kiabálta bele az éjszakába Istenes Bence. A színpadon ugyanis akkor már csak a három Ricsi és Benji állt, így Alföldi már akkor tudta, hogy a saját versenyzői közül kell majd választania egy kiesőt, amikor a továbbjutásban még négyen reménykedtek.

Pedig egészen addig a pillanatig mindenki önfeledten szórakozott. A bulit Tóth Andi nyitotta az En Vogue számával, és a Free your mind valóban mindenkinek a szívét-lelkét szabaddá tette, még Alföldi is azt mondta, ha majd egyszer 80 éves lesz, Andi pedig befutott sztár, büszkén fog visszaemlékezni arra, hogy már zsenge ifjúként is láthatta a színpadon. Persze ezúttal sem maradhatott el az "ez igen, így kell elkezdeni egy bulit" szólam, ami ezúttal Little G szájából hangzott el.

Szabó Ricsi meglepte a mentorokat, Szikora Robi meg is jegyezte, hogy Ricsi bácsi mindent el tud énekelni, csak van, ami nem áll jól - de ezúttal erre a John Newman-dalra ez nem volt igaz. Little G nem tudta szó nélkül hagyni az "apró hanghibákat", mire Alföldi azzal védekezett, hogy a szőnyegszövők is mindig beleszőnek egy hibát a művükbe, mert a szólás szerint csak Allah lehet tökéletes.

A Spoont is csak dicsérni tudta minden mentor, úgy látták, a négy srác most végre valami újat mutatott a színpadon, kiléptek a biztonságos zónából és új irányt felvéve "mertek pofátlanok lenni és nem jólneveltek lenni". Az örök kritikus G azonban ezt a dalt sem tudta maradéktalanul dicsérni, úgy vélte, a koreográfia jó volt, de talán túl jó is: egy idő után már izgalmasabb volt, mint maga a dal. Tóth Gabi vitatta ezt, közben pedig felhívta a figyelmet, hogy a trombitabetétet az első adásban kiesett Pálinka Republik egyik tagja játszotta.

"Ez a faith, ez a hit egyre erősebb benned, hogy itt a helyed" - mondta Szikora, miután Benji előadta George Michael híres slágerét. A dalt Tóth Gabi is rendben lévőnek találta, de Alföldi figyelmét felhívta, hogy a helyében nem táncoltatta volna meg a fiút, mert az a produkció rovására ment. LG is úgy érezte, hogy a tánc miatt Benji kényelmetlenül érezhette magát, de Alföldi megnyugtatta mentoráltját, hogy minden nagyon jól sikerült.

Szabó Ricsi (Fotó: RTL Klub/Nagyillés Szilárd)

Nem maradt dicséret nélkül Jakab-Péter Izabella sem, aki Little G szerint jól választott számot és a színpadkép is rendben volt, Gabi meg azt mondta, olyan volt a dal, mint amikor egy ellaposodó buliból az ember készül hazamenni, aztán meghallja ezt és inkább marad még. "Soha nem volt ilyen jó!" - lelkendezett Alföldi, mielőtt druszája bedobta az idei X-Faktor talán legfájdalmasabb szóviccét, miszerint "Iza-bella, úgy felszabadultál, mint Isa-ura".

A Tha Shudrasnak kezd megártani a túl hosszú földi tartózkodás, már egészen emberiek - legalábbis ami az énekeket illeti. Egy Backstreet Boys-slágert ültettek át bolygóközi hangzásra, de ezúttal a siker nem volt átütő, még akkor sem, ha Szikora Robi szerint "szemtelenül jól játszanak". A jövő héten valami lassúbb számot szeretne hallani tőlük, lehetőleg magyarul, amire a fura figurák ígéretet is tettek, de ki tudja, Alföldi vágya is teljesül-e, hogy többet kapjon a "kapitány úrból".

Andelic Jonathán hangosan énekelt és arra biztatott mindenkit, hogy szóljanak rá, de végül senkit nem zavart, sőt, az LGT slágerével megint bezsebelt egy zsák dicséretet. Alföldi azt mondta a bevezető kisfilmre utalva, hogy reggel 10 előtt nem szívesen lakna vele egy lakásban, de 11 után bárhol és bármit énekelhet.

Nagy Ricsi igencsak meglepett mindenkit, amikor Psy slágerével állt színpadra. Igaz, a Gangnam Style-t a dallama és a ritmusa alapján nem lehetett egykönnyen felismerni, az eredetihez szinte már semmi köze nem maradt az átdolgozás után, de a szöveg magáért beszélt, Ricsi meg koreaiul énekelt. Az ezúttal is túlpörgött Tóth Gabi nem ment el szó nélkül a fiú csípőmozgása mellett sem.

A meglepetések sora pedig tovább folytatódott, amikor az eddig szelídnek és csöndesen bűbájosnak ismert Horányi Juli egy Lady Gaga-dallal robbantotta fel a színpadot - bebizonyítva ezzel azt, hogy a múlt héten az a párbaj csak valami félresiklás lehetett. A lelkes tánca közepette még a mikrofont is leverte az állványról, de ez sem zökkentette ki, csupán Alföldi hiányolt még egy mozdulatot a koreográfiából: azt várta volna, hogy az énekesnő dobja le magáról a fölsőjét, mert annyira bombanő.

Borbély Richárd (Fotó: RTL Klub/Nagyillés Szilárd)

"A III. Richárd következik" - konferálta fel utolsó versenyzőjét Alföldi. Borbély Ricsi a Kiss című, már sokak által előadott slágerrel zárta az estet, olyan sikeresen, hogy Tóth Gabi nagy zavarában úgy döntött, inkább nem mond semmit, mert az újságok képesek és megírják. Így most csak ezt tudjuk mi is megírni.

A szavazás lezárásáig hátralévő időt a Kelemen Kabátban nevű együttes töltötte ki egy kifejezetten erre az alkalomra összeállított medley-vel, majd a TOP10 versenyző közös produkciója következett a Bang Bang című számmal. A felpörgött hangulatot viszont gyorsan letörte a közelgő párbaj szele, amit Szabó Ricsinek és Borbély Richárdnak kellett megvívnia - ráadásul ahogy azt már említettük, Alföldi idegeit a pattanásig feszítették, mert őt és négy fiát hagyták utolsóként a színpadon.

A nehéz döntés előtt a mentor elmondta, hogy mind a négy versenyzőjével valódi szeretetteli, bizalomteli tanár-diák és apa-fiú kapcsolat alakult ki, amiért rendkívül hálás. Próbálta szakmai szemmel nézni a két párbajprodukciót, majd mindkét énekes értékelése után Szabó Ricsit küldte haza. Egyező véleményen volt Tóth Gabi is, aki ugyancsak hangsúlyozta, hogy kizárólag a párbajdalt vette alapul a döntésében.

Szikora azt mondta, olyan, mintha két énekes énekelne a színpadon, aztán az egyik a koncert felénél abbahagyja és hazamegy. "Ilyen nincs!" - fakadt ki, majd úgy döntött, Szabó Ricsit szívesebben látná a műsor következő fordulóiban, ezért ő Borbély Richárd ellen szavazott. A végső döntés Little G kezében volt, aki nem passzolta át a közönségnek, hanem harmadikként csatlakozott Alföldihez és Gabihoz, megpecsételve ezzel a tanár-tanonc sorsát.

A felhőtlen öröm ezúttal is elmaradt, mint ahogy mindig, amikor két csapattársnak kell egymással összecsapnia, de ahogy megszokhattuk, búslakodni nem marad sok idő, mert máris kezdődik a felkészülés a következő hétre, amikor mindenki szerepet cserél: a fiúk női, a lányok férfi előadók dalaival fognak színpadra állni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.