Csapattal indult az idei kiesés-sorozat

X-Faktor: nem kellett a Pálinka a mentoroknak

Szinte pontosan ugyanaz játszódott le az idei X-Faktor első élő show-jában, mint tavaly, csak épp a szereplők voltak mások, de ezúttal is az "elsőkből lesznek az utolsók" forma jött be.

X-Faktor 2014: az 1. élő show >>> KATT ide! képgaléria

2014.10.19 08:24ma.hu

Sok apró részletben változott az idei X-Faktor az előzőekhez képest, amit már az eddigi fordulókban is láthattunk, de az első élő show még az új elemek dacára is felidézte a tavalyi évad első adását, legalábbis a végeredményt illetően. Addig azonban sok víz folyt le a Dunán, a három és fél órás közvetítés nemcsak a versenyzőknek és a mentoroknak volt hosszú, még akkor sem, ha a színes és változatos műsor során nem igazán volt idő unatkozni.

Az első meglepetést mindjárt a nyitány okozta, amelyben szokásosan a még versenyben lévő énekesek, énekesek és együttesek szerepelnek, de most volt egy kis csavar Avicii és Adam Lambert duettjének feldolgozásában. Az idei év egyik újításának számító "tiszta lap" sorsa ekkor még nyitott volt, így nem lehetett tudni, ki lesz a 12 biztos döntős mellett a 13., aki megküzdhet a győztes címért, de a színpadra mégis 13-an léptek: elsőként Istenes Bence villantotta meg az eddig nem sűrűn mutogatott tehetségét, bebizonyítva, hogy nemcsak műsorvezetőként van helye az X-Faktorban, de énekesként sem vallott szégyent a kiválasztott tehetségek mellett.

A mentorok magabiztosan várták a startot, mindannyian biztosak a versenyzőikben, hisznek abban, hogy az ő mentoráltjaik közül fog kikerülni a végső győztes, de még mielőtt színpadra léphetett volna a legelső versenyző, ki kellett deríteni, a négy tartalékos versenyző közül ki az, akit a nézők már most, a kezdet kezdetén a legjobban kedvelnek, ki az, akinek tiszta lapot adnak. A szavazás Benjinek kedvezett, így Alföldi Róbert lett az, akinek három helyett négy versenyzőre kell koncentrálnia a következő hetekben - legalábbis addig, míg valamelyikük ki nem esik.

A Pálinka Republik (Fotó: RTL Klub/Kovács Tamás - A galériához KATT a képre!)

A tiszta lapos szavazás eredményhirdetését követően végre kezdetét vette a hivatalos verseny is, a sort a Pálinka Republik indította a tőlük már megszokott egyveleggel. A mentorokat nem sikerült meggyőzni, igaz, Szikora Robi szerint a dal annyira eredeti volt, hogy még a muslincák is megjelentek benne, Alföldi szerint viszont még lehetett volna főzni egy kicsit ezt a pálinkát, és Tóth Gabi figyelmét is felhívta arra, hogy legalább egyszer hagyhatná a mentoráltjainak, hogy egy számot az elejétől a végéig elénekeljenek egészben.

Aztán sorra jöttek a többiek: Jakab-Péter Izabella, akit még az sem zökkentett ki, hogy a ledfal technikai hibája miatt nem tudott úgy belépni a színpadra, ahogy az el volt tervezve, majd az ufószerű Tha Shudras mutatta be, hogy a galaxis egy távoli pontján hogyan is szól Madonna Music című slágere. Kállai-Kiss Zsófi dívaként jelent meg a színpadon, és az est mottójára, miszerint "Ez vagyok én", minden álszerénység nélkül csak annyit üzent: "Simply the best". A mentorok el voltak ragadtatva tőle, hangsúlyozva, hogy Zsófi nem egyszerű versenyző, hanem már kész előadóművész.

Nem úgy, mint az utána következő Borbély Richárd, aki az elmúlt hetek során sokat visszavett az első alkalommal felszínre tört nagy arcából, de bármennyire is rendben volt technikailag a produkciója, valami mégis hiányzott belőle, Szikora Robi és Tóth Gabi szerint nem került elő Richárd személyisége a dalban.

Ezzel szemben Andelic Jonathán hangja ismét mindenkit lenyűgözött, többen is úgy vélték, hogy a fiatal énekes az égiektől kapta a tehetségét, persze úgy könnyű, ha az embernek az apja lelkész, mondhatnánk, protekciója van "ott fenn". Az utána színpadra lépő Ilyés Jenifernél a mentorok ugyanazt kifogásolták, mint Borbély Ricsinél: tökéletes technikai tudás, de nulla személyiség, és ugyan nem ennyire markánsan, de hasonló véleményt fogalmaztak meg a Spoon előadása után: jók voltak, de mintha kézifékkel haladtak volna előre. "A színpadon nem kell visszafogni magukat!" - jegyezte meg Alföldi.

Jakab-Péter Izabella (Fotó: RTL Klub/Kovács Tamás - A galériához KATT a képre!)

"Kiszakít magának egy darabot térből és időből, azt éreztem, csak nekem énekel" - fogalmazott Alföldi Horányi Juli dala után, Tóth Gabi szerint pedig "kinyílnak a virágok és életre kel a világ", ha ő énekel. Hasonló véleménnyel voltak a mentorok Szabó Ricsi produkciója hallatán, bár nem mentek el szó nélkül a hibák mellett, de a Ghost című filmben naggyá lett Unchained Melody elvarázsolta az ítészeket.

Aztán sorra került Benji is, aki a Gary Jules-féle Mad Worlddel bizonyította be, hogy a szavazók jól döntöttek, amikor őt juttatták 13.-ként a versenybe. Szikora be is vallotta, hogy zokog a szíve és a lelke, amiért nem az ő tiszta lapos versenyzője, Krizsma Gwendolin áll a színpadon, de az biztos, hogy nem érdemtelenül győzte le őt Benji. Csak Little G értékelése lógott ki a sorból, de nagyon, őt nem nyűgözte le Benji előadása, olyannyira, hogy a többiek döbbenten kérdezték, ő melyik csatornát nézte.

Utolsó előttiként Tóth Andi lépett színre egy kőkemény Walk this way-jel, amitől Alföldinek elállt a szava is, és három mentortársa is azt ismételgette, hogy a 15 éves lánynak a színpadon a helye, majd az első élő show-t Nagy Ricsi zárta egy meglepő, de a mentorok által nagyon dicsért átdolgozással - kíváncsiak lennénk, Majka vajon mit szólt a Belehalok eme verziójához. A négy ítésznek mindenesetre tetszett, Tóth Gabi szerint a fiatal srác "felnőtt", és Alföldi is úgy érezte, jót tett neki, hogy tavaly a mentorházból már nem jutott tovább, ez az egy év még hiányzott a kiteljesedéshez.

Mielőtt a nézői szavazatokat lezárták volna - idén visszatértek az eredeti felálláshoz, a párbaj rögtön az adás végén van, nem tolták el egy nappal -, Danics Dóra mutatta be vadonatúj számát, aztán kiderült, hogy a legkevesebb nézői szavazatot a Pálinka Republik és Jakab-Péter Izabella kapta, így nekik kellett megküzdeniük a bentmaradásért. Természetesen Tóth Gabi és Szikora a saját versenyzőit helyezte előtérbe, Alföldi és Little G azonban egyetértett abban, hogy a két - messze nem tökéletes - előadás közül a Pálinka Republiké volt a gyengébb, nekik kellett tehát távozniuk. Tavaly pontosan ugyanez zajlott le, amikor az első élő show-t a szintén együttesek kategóriájában induló MDC nyitotta, és már aznap este búcsúzhattak is a versenytől.

Hogy mi jön a folytatásban, az egy hét múlva derül ki, amikor is a versenyzők a "Szeretlek is, meg nem is" mottó jegyében mutatják be dalaikat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.