Ki kaphat tiszta lapot?

X-Faktor: a 12 döntős megvan, de még nem teljes a mezőny

Vasárnap estére összeálltak a csapatok, mind a négy mentor kiválasztotta a három versenyzőjét, akivel nekivág az élő show-nak, ám a mezőny mégsem teljes: valaki tiszta lapot fog kapni.

2014.10.13 08:24ma.hu

12 versenyző már nyugodtan készülődhet a hétvégére, már amennyire nyugodtnak lehet lenni egy olyan élő show előtt, ami akár az egész életet megváltoztathatja, de van egy 13. fiatal is, aki a hátralévő szűk egy héten úgy jár ének- és tánctanárhoz és stylisthoz, hogy valójában nem tudhatja, szombaton színpadra állhat-e. Az X-Faktor idei újításáról, a tiszta lapos versenyzőkről van szó, ők azok, akiket a mentorok afféle tartalékos versenyzőként választottak ki a három-három biztos továbbjutó mellé, és akiknek sorsáról a nézők szavazatai döntenek szombat estig.

Ráadásul a versenyzők még befolyásolni sem nagyon tudják az események alakulását, hisz a szavazatokért nem küzdhetnek egy-egy újabb remek énekkel, nem mutathatják meg, miféle - eddig rejtett - tehetségmorzsák bújnak meg bennük. A nézők csak a válogatón, a Táborban és a Mentorok Házában látott-hallott produkciók alapján tudnak dönteni, hogy Horváth Krisztiánt, Krizsma Gwendolint, a Rosewood együttest vagy a Benji becenévre hallgató Le Quang Huyt juttatják-e be a szombat este kezdődő első élő show-ba.

A 12 biztos továbbjutó névsora Tóth Gabi és Alföldi Róbert döntésével vált véglegessé, amit a tévénézők előző vasárnap este ismerhettek meg. A Mentorok Házában Gabinak Czutor Zoli segített abban, hogy kiválaszthassa az akár győzelemre is esélyes három együttest, Alföldi pedig régi kollégáját és jóbarátját, Stohl Andrást kérte fel mentorsegédnek, hogy összeállíthassa a fiúk kategóriájának tagjat. A döntés persze ezúttal sem volt könnyű, Little G-hez és Szikora Robihoz hasonlóan ez a két mentor is igen erős mentorházas csapatot állított össze, jól jött tehát a két friss fül és szem, akik elfogulatlanul, tiszta érzésekkel tudták végignézni a produkciókat.

A csapatok versenyét a Pálinka Republik kezdte, akik azonnal meggyőzték Czutor Zolit, viccesen még meg is jegyezte, hogy "eddig ők voltak a legjobbak", de senkit nem ért meglepetésként, hogy a további öt zenekar vagy énekegyüttes is kitett magáért: a tét óriási volt. A Rosewoodtól Tóth Gabi továbbra is elérzékenyül, Zolit pedig a maníroktól mentes előadás győzte meg, majd a Phoenix Rt. érkezett, akiknek egy extra nehézséggel is meg kellett küzdeniük: a banda dobosa belázasodott, így egy beugró alkalmi dobossal álltak a mentor és segédje elé.

A Spoonnal szemben sem volt Gabi elfogulatlan, az idei X-Faktor egyik reménységének nevezte a négytagú fiúcsapatot, majd a Rock-Inger nem teljesen tökéletesre sikeredett produkciója után a Tha Shudras előadása zárta a mentorházi meghallgatást. "Erről beszélek, amikor azt mondom, hogy a zenére úgy kell gondolni, mint valami játék" - mondta Zoli, de nagyon nehéz dolga volt, hogy meggyőzze Gabit. Ő ugyanis annak ellenére, hogy elismerte a furcsa kinézetű fiúk tehetségét, még most sem biztos abban, hogy képes lesz együtt dolgozni velük: a maszkok miatt távolságtartást érez, márpedig a hatékony közös munkához elengedhetetlen a kölcsönös bizalom.

Végül persze, mint kiderült, engedett a meggyőző szavaknak, é a biztos három továbbjutó közé válogatta be a Tha Shudrast, rajtuk kívül a Pálinka Republik tagjai és a Spoon alkotja Tóth Gabi versenyzőit, a Rosewood pedig megkapta a tiszta lapot, így az ő bejutásuk az élő show-ba a tévénézők, pontosabban a szavazók kezében van.

A négy mentor közül Alföldi Róbert volt a legkeményebb, bár ezt már eddig is megszokhattuk tőle. A versenyzőknek rögtön az elején elmondta, hogy azt már tudja, hogy mindannyian jól énekelnek, de ettől a ponttól kezdve ez őt nem érdekli, a mentorházban csak arra lesz kíváncsi, hogy ki hogyan működik előadóművészként, kinek milyen a színpadi jelenléte. Nem véletlenül kérte fel mentorsegédnek Stohl Andrást, akinek nemcsak jó szeme van ehhez, hanem a sok éve tartó barátság miatt ad is a véleményére - mondta el. Aztán ahogy a srácok elvonultak a várakozóhelyre, még elégedetten, mi több: kifejezetten gonosz vigyorgással jegyezte meg: "jól van, a mosoly eltűnt a fejükről, ez jó!"

Hogy az izgalom tette-e vagy az, hogy a bevezető szavak hatására mindenkiből elpárolgott a túlzott magabiztosság, nem tudhatjuk. Az viszont biztos, hogy mindenki kihozta magából a maximumot, és jó oka volt Alföldinek arra, hogy egy ponton feltegye a költői kérdést: "hatot nem lehet vinni?" Stohl sem volt könnyebb helyzetben, az ötödik versenyző után csak annyit mondott: "ez nem lesz könnyű így... van rossz is?!"

Az élő show-ba jutott csapatok és a tiszta lapos Rosewood (Fotó: RTL Klub/Kovács Tamás)

A meghallgatás Sallai Lászlóval kezdődött, de utóbb kiderült, hogy bármennyire is jól énekelt, nem sikerült lenyűgöznie a két szigorú értékelőt, Stohl szerint ugyan jó volt az első néhány másodperc, de aztán valahogy "beragadt" és már nem tudta lekötni a figyelmét. Nem úgy Benji, akitől mind Alföldinek, mind Stohlnak kicsordult még a könnye is, de azon viccelődtek, hogy csak a szél miatt. Ugyanakkor kétségek merültek fel, hogy eléggé nyitott-e a kamaszfiú, vagy az élő show-ban is annyira magába zárkózik-e, mint ahogy eddig láthattuk.

"Egy Shrek, és úgy énekel, mint egy angyal!" - summázta a "szakvéleményét" Stohl András, miután először találkozott Szabó Ricsivel, aztán a druszája, Borbély Richárd is megmutatta magát a két színészkollégának. Stohlnak a legnagyobb gondja az volt a fiatal pályatársával, hogy míg a többiek ösztönösen használnak bizonyos színpadi elemeket, addig Borbélynál ezek a technikák tudatosan vannak felépítve és megtervezve, "minden pontosan ki van számítva" - fogalmazott.

Karacs Balázs erős hátránnyal indult, Alföldi ugyanis bevallotta, hogy az első két fordulóban észre sem vette őt, nem is emlékezett rá, míg a Táborban fel nem robbant, "mint egy vulkán". "Minden porcikájából énekel" - fogalmazta meg a mentor, de ahogy azt később megtudhattuk, ez nem volt elég ahhoz, hogy az élő show-ba is bejusson. A meghallgatás Nagy Richárddal zárult, akinek extra nagy volt a tét: tavaly ezen a ponton esett ki a versenyből, itt közölte vele Tóth Gabi, hogy az élő versenybe már nem viszi magával.

Aki az első három mentornál hiányolta a korábbi években megszokott érzelmi hintáztatást, azt Alföldi bőven kárpótolta, az ő versenyzői egészen az utolsó pillanatig nem tudhatták, hogy hogyan fog befejeződni Alföldi monológja. A végső csapatösszeállításnál azonban úgy látszott, hogy az járt jól, akinek a szülei a Richárd nevet választották, ők hárman jutottak tovább biztosan, aztán a másik három versenyzőt egyszerre hívatta magához, hogy elmondja nekik, idén bevezették a tiszta lapot - és ezt ezúttal Benji kapta.

Az énekesek persze már javában gyakorolnak és készülnek a hétvégi élőshow-s startra, csak a négy tartalékosnak van miért izgulnia, rájuk szombat estig lehet még szavazni, onnan kezdve pedig hétről hétre egyre kevesebben menetelnek a végső cél felé, hogy kiderüljön, ki sorakozik fel ötödikként az X-Faktor eddigi győztesei mögé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.