Little G és Szikora már döntött

Mentorok Háza: újabb csavarok az X-Faktor menetében

Little G és Szikora Robi már összeállította a csapatot, amellyel nekivág az egy hét múlva kezdődő élő show-nak, ám a Mentorok Háza sem múlt el meglepetések és váratlan fordulatok nélkül.

2014.10.12 08:05ma.hu

Már megint egy újabb csavar a történetben, pedig eddig sem panaszkodhattunk arra, hogy már kezd túlságosan is megszokott lenni az idei X-Faktor. A tábori fordulók alatt bevezetett számtalan újítás – a mentorok saját csapatválasztása, a hat szék, és megannyi más apróság – mellé a Mentorok Háza fordulóban a "Tiszta lap" intézménye is bekerült, és bár elmaradt az ilyenkor szokásos érzelmi hullámvasutazás, a versenyzőknek enélkül is bőven volt miért aggódniuk.

Elsőként Little G állította össze a 25 év felettiek csapatát, amelyben egy igazi rutinos rókát kért fel segédnek: Geszti Péter látta el tanácsokkal, igaz, szemmel láthatóan nem kellett sokat hozzátennie a bluesénekes döntéseihez, talán csak megerősíteni őt abban, hogy az általa favorizált énekesekkel tényleg érdemes nekivágni az élő show-nak. Elsőként Horváth Krisztián lépett a két zenész elé, és Caramel Jelenés című számával próbálta meggyőzni őket arról, hogy helye van a 12 döntős közt.

Miközben a mentoroknak énekelt, a szerkesztők a nézők számára kijátszották az utolsó adu ászokat is: szinte olyan érzésünk volt, mintha Oláh Gergő reinkarnációját látnánk a szegényember legkisebb fiáról, aki nekivág a nagyvárosnak, hogy szerencsét próbáljon, Gergő közmunkás volt, Krisztiánnak már ennyi se jutott, viszont ott vannak a gyerekei, akikért küzd és akiknek bizonyítani akar. Ám úgy tűnt, még ez is kevés, és bizonyos szempontból tényleg az is volt, de erre még visszatérünk.

Horány Júliát Geszti kis híján megtapsolta, bár mint mondta, mentorként ezt sosem tehette meg egyik versenyzőnél sem, de segédként bevallhatja. A kérdése csupán annyi volt Little G-hez, hogy vajon van-e még hova fejlődnie a már most is teljesen profi előadónak, mire a mentor azt mondta, neki inkább az a dilemmája, hogy ki tudja-e majd mozdítani az énekesnőt a komfortzónájából.

Amikor másnap a mentor egyenként közölte döntését a versenyzőkkel, ő volt az első, aki megtudta, hogy továbbjutott, ráadásul nem kellett átélnie a korábban megszokott érzelmi hullámvasutazást, amikor tényleg az utolsó pillanatig senki sem tudhatta, a mentornak valójában mi is a döntése, mi lesz az az utolsó pár szó: "...mert viszlek magammal az élő show-ba" vagy "folytathatod, de nem az X-Faktorban". G egyszerűen csak közölte vele: megcsináltad, benn vagy az élő show-ban.

Fotó: RTL Klub/Kovács Tamás

Erika Albero, a spanyol egyetemista nem tagadta, hogy eleinte csak poénnak gondolta a versenyt, amelyre igazából diáktársai unszolására vágott bele. A mentorházig jutva azonban már ő is megérezte a valódi tétet és izgatottan várta a bemutatkozást, amely viszont Little G szerint valamivel gyengébb volt a korábbi produkcióinál. Azt azonban ő is beismerte, hogy a számot jól felépítette és a végére kinyílt, csak Geszti volt bizonytalan abban, hogy a lány önmagáért érdekes, vagy inkább csak azért, mert külföldi és mert a magyar nyelvet sem tanulta még meg az eddig itt töltött idő alatt. Hogy ez hatott-e Little G-re, vagy valami egészen más állt a döntése hátterében, azt csak ő tudhatja, mindenesetre másnap Erikával rossz hírt kellett közölnie, az ő számára véget ért a verseny.

Horváth Ágitól legutóbb egy AC/DC-számot hallhattunk, amikor a Táborban azért küzdött, hogy helyet kapjon a hat szék egyikén, most azzal éles ellentétben állt a választott Adele-dal. Jó választásnak bizonyult, mert Gesztit is meggyőzte, ráadásul a volt mentor arra is emlékeztette Little G-t, hogy Ági családanyaként a nézők számára is szerethető és sok érzelmet tud generálni. Végül G mégis úgy döntött, ezek az énektechnikai, szakmai hiányosságok akkora hátrányt jelentenek, hogy nem viszi magával az élő fordulóba.

Andelic Jonathán az orgánumával fogta meg Gesztit, de a Valaki mondja meg... című klasszikust mégis érzelemmentesen, már-már üresen adta elő, ami a kiesés szélére sodorta őt. "Még szavalva is több van benne" - mondta a dalra Little G, Geszti pedig Bozsek Márkhoz hasonlította, aki a gitárjával csodákat művelt a színpadon, de amint a hangszere nélkül kellett színpadra állnia, elveszett. Bár Jonathán is magabiztosabb a zongora mellett, Little G mégis beválogatta a csapatába.

Utolsóként Kállai Kiss Zsófi állt a mentor és a segéd elé, és nem véletlen, hogy Geszti már a nevére is felkapta a fejét, máig emlékezett arra a Cserháti-dalra, amivel Zsófi évekkel ezelőtt csinálta meg a nagy pillanatát a válogatón. Az eltelt évek kétségtelenül jót tettek neki, de mindkét szakember azon tanakodott, talán ez a tudatosan felépített kép nem nélkülözi-e túlságosan az "őszinteség-faktort?" Talán ezért kellett neki átélnie a legnagyobb sokkot, amikor végül a döntést közölte Little G a versenyzőkkel.

Fotó: RTL Klub/Kovács Tamás

Az előző években a döntésre várakozó versenyzők nem tudhatták, hogy vetélytársai milyen hírrel jöttek ki a mentoroktól, ki jutott tovább és ki búcsúzhatott el – legalábbis egy időre – az álmaitól. Idén ez is egy apró, de annál jelentőségteljesebb változás volt a korábbiakhoz képest, a várakozók úgy ültek, hogy láthatták, ki maradt, és ki volt az, akit a stáb tagjai udvariasan kikísértek a házból. Nem nehéz elképzelni, Kállai Kiss Zsófinak milyen nehéz perceket kellett átélnie, főleg miután azt látta, hogy a ház oldalában elhelyezett kanapéra Júlia és Jonathán mellé Horváth Krisztián is leült. Amikor belépett Little G elé, úgy ült le, hogy meg volt győződve róla, a három hely már betelt, rá csakis egyféle hír várhat.

Ám itt jött be az az újabb csavar, amire már utaltunk Krisztiánnál, hogy még később visszatérünk rá. Bekerült ugyanis a műsorba a "tiszta lap" elnevezésű intézmény, ami azt jelenti, hogy minden mentor a három fős csapatán kívül egy negyedik versenyzőt is kiválaszthat, akinek tiszta lapot ad, ő afféle tartalékos jelölt. A négy tiszta lapos versenyző közül az első élő show kezdetéig a nézők dönthetik el, hogy ki legyen a TOP12 mellett a 13., aki színpadra léphet és bebizonyíthatja, hogy helye van a zenei szakmában. Nos, Krisztián valójában ilyen plusz egyként ülhetett le a társai mellé, Zsófi pedig csak ekkor tudhatta meg, hogy a biztos továbbjutók közt még neki is van egy kiadó hely.

A mentorházi meghallgatás hasonlóképp zajlott Szikora Robinál is, aki a lányok csapatát mentorálja idén. Segédként Puskás Petit hívta el, és nagyon úgy tűnt, hogy vagy az énekesnők teljesítménye volt egyértelmű, vagy a két zenész ízlése egyezik meg teljesen, mert ebben a kategóriában sem voltak éjszakába nyúló viták és óriási dilemmák a döntés során. Annál jobban féltek a versenyzők, akik itt is végig tudták, mi történik a többiekkel: nemcsak egymás produkcióit hallgatták végig – és ismerték el egymás után a versenytársak teljesítményét, láthatóan nem túl nagy örömmel –, hanem a döntés után a továbbjutókat egyenesen a többiekhez kísérték vissza.

Így történhetett meg, hogy az egyéni bemutatkozások után Jakab-Péter Izabella, Ilyés Jenifer és Tóth Andi egymás után jó hírekkel tért vissza a társaihoz, akik nem is sejtették, hogy közülük egyvalakinek még mindig van egy utolsó utáni esélye. A három továbbjutó után Cseh Andit, Bordás Anasztáziát és Krizsma Gwendolint a mentor egyszerre hívta magához, így közölte velük, hogy egyvalaki tiszta lapot kap, így vasárnap estétől, a még hátralévő két mentor döntése után Gwendolinra is szavazhatnak a rajongók, hátha ő lesz a 13. bejutó, akivel jövő szombaton a képernyőn találkozhatunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.