A hat szék réme

X-Faktor: "Senki sincs biztonságban"

Számtalan ponton változott a Tábor menete az előző évekhez képest, egyvalami azonban ugyanaz maradt: mind a versenyzőket, mind a mentorokat erősen megterhelte lelkileg a kiválasztás.

2014.10.05 08:00ma.hu

Az előválogatók sokszor vicces, de még többször idegtépő, és csak ritkán felemelő napjai után végre elérkezett az a forduló az X-Faktorban, amikor a négy mentor elé már csak a tehetségüket korábban bebizonyított versenyzők álltak, ám ahogy az elmúlt években, úgy idén is kiderült: ami a sok ocsú közt búzának tűnt, az a búzahalomban már nem annyira állja meg a helyét. Lefordítva ez annyit jelent, hogy amikor a mentorok egymás után kaptak jelképesen agyvérzést a sok borzasztóbbnál borzasztóbb jelentkezőtől, akkor már a "kicsit jó" jelentkező is nagyon jónak tűnt. De amikor a Táborban, a kiválasztottak közt kellett - volna - bizonyítaniuk, akkor egyszerűen elvéreztek.

A legelső próbatétel a már jól ismert módon zajlott, mind az egyéni versenyzők, mind a csapatok egy-egy meghatározott számot kaptak a mentoroktól, amit 24 óra alatt kellett megtanulniuk, az egyéni indulók 3 fős csoportokba szerveződve, az együtteseknek pedig az volt a feladatuk, hogy dolgozzák át az ismert slágereket a saját stílusukra. Aludni természetesen nem sok idejük jutott, bár az átlag 4 órás szundikálás a korábbi évek tapasztalatát alapul véve még kifejezetten soknak is mondható.

Persze az, hgy sok vagy kevés, ezúttal is relatív volt. Némelyek produkciójára az nyomta rá a bélyegét, hogy láthatóan kellett volna még az a plusz négy órányi gyakorlás és összecsiszolódás is, mások viszont épp azért nem tudták teljesíteni a tőlük elvárt színvonalat, mert túlságosan ki voltak merülve és ez dekoncentrálttá tette őket. Jól ismert jelenség volt, hogy a színpadra lépve egyszerűen elfelejtették a szöveget, másoknál a hamis éneklésben bosszulta meg magát a feszített tempó, ám nem volt véletlen, hogy a mentorok nem kímélték a versenyzőket. Az élő show-k ideje alatt ennek a tehernek a többszörösét kell majd elviselni mindenkinek, így aki már az első megpróbáltatásnál elbukik, annak nincs helye a későbbi fordulókban.

Kivéve persze azokat, akik a válogatón annyira extra élményt nyújtottak, hogy bár most alulteljesítettek és gondolkodás nélkül kellett volna kirostálniuk őket, a mentorok mégis úgy döntöttek, hogy adnak még egy esélyt. Ilyen volt például "Ricsi bácsi", akit Alföldi Róbert kendőzetlen véleményben hordott le, de mégis azt mondta, ha összeszedi magát, megmutathatja, hogy van még itt helye. Vagy említhetnénk Wunderlich Csaba, Góczán Gergely és Grega Csaba hármasát, akik nem is tagadták, hogy az összecsiszolódásra nem sok időt fordítottak, és ez meg is bosszulta magát - mégis megkapták ők is az utolsó esélyt.

Little G (jobb szélen) és a 25 év felettiek (Fotó: RTL Klub/X-Faktor)

Miután a mentorok közt is elpattant a húr, és Szikora Robi üvöltözve követelte a tiszteletet magának Tóth Gabitól, Alföldi Róbert úgy döntött, ideje egy kis szünetet tartani, hogy lehiggadjanak a következő versenyzők meghallgatása előtt. Le sem lehetett tagadni, hogy ezek a pillanatok a mentoroknak is megterhelők voltak lelkileg, de végül összeállt az a 60 fős mezőny, akik közül kikerülhetett a kategóriánkénti 6-6 versenyző, akiket már csak a Mentorok Háza választott el az élő show-tól. Ám ez a kiválasztás már egyáltalán nem az előző négy évben megszokott módon zajlott.

Akik figyelemmel kísérték a korábbi évadokat, jól tudják, hogy a négy mentor közösen választotta ki az egyes kategóriák továbbjutóit, ám az, hogy melyik mentor melyik kategóriát kapja, csak akkor derült ki, amikor benyitottak a számukra kijelölt szobákba és ott várta őket a 6-6 versenyző. Idén ez több szempontból is megváltozott. Először is a mentorok saját maguk dönthették el, ki szeretne a fiúkkal, ki a lányokkal, ki az együttesekkel és ki a 25 év felettiekkel együtt dolgozni a továbbiakban. Végül úgy döntöttek, Szikora Robi a lányokat fogja mentorálni, Alföldi Róbert dolgozik a fiúkkal, Tóth Gabi a csapatok útját egyengeti, a mentorújoncnak számító Little G pedig a 25 év felettiekkel fog foglalkozni.

Aztán elérkezett annak a bizonyos "hat széknek" a fordulója, ami ugyancsak új elem volt az idei Táborban. A versenyzők egymás után léphettek színpadra, ezúttal már harmadszor állva a mentorok színe elé, no meg a nézőtéren helyet foglaló hozzátartozók elé is. A sor Little G versenyzőivel kezdődött, minden egyes produkció után a mentor eldönthette, van-e helye a 6 szék egyikén az adott versenyzőnek vagy sem, a másik három ítész csupán véleményt mondhatott, de döntési joga nem volt. A széket nem kapó versenyzők csalódottságát nyilvánvalóan meg lehet érteni, de az semmi ahhoz képest, ami a székre ültetett énekesekre várt.

Amikor ugyanis már mind a hat szék foglalt volt, a meghallgatás akkor sem ért véget, és ha a mentor úgy érezte, hogy az újabb versenyzőnek helye lenne a hat legjobb közt, azt csak úgy ültethette le, ha előbb valakit - aki akár már órák óta a mentorház küszöbén érezhette magát - felállított és hazaküldött. A drámai hangulat nem is váratott magára, szó szerint az utolsó pillanatig nem lehetett senki sem biztonságban, így még az utolsóként színpadra lépő Horányi Júlia is kigolyózta az egyik vetélytársát.

Little G csapata tehát már összeállt, vasárnap este viszont a másik három mentor válogatásával folytatódik a show - és nincs kétségünk, hogy lesznek még itt is megrázó pillanatok!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.