Nem mindig jó az alaptalan önbizalom

X-Faktor: a nap, amikor még a mentorok is sírva szenvedtek

Aki az X-Faktorral az idei év harmadik válogatóján találkozott először, azt könnyen sokkolhatták a látottak, de még az edzett tévénézőknek is alighanem felszaladt időnként a szemöldöke.

2014.09.21 08:00ma.hu

Szó mi szó, rendesek voltak az X-Faktor szerkesztői a nézőkkel a válogatás 3. hetében, mert talán még soha ennyi továbbjutót nem mutattak be, mint ebben az adásban. De volt is mit kompenzálni, mert akik viszont nem jutottak tovább, azok nagyon nem, de legalább az a kárörömünk megvan, hogy ez nemcsak nekünk okozott fizikai fájdalmat. Sőt, talán élőben még szörnyűbb volt azokat a jelentkezőket végighallgatni, akiknek több volt az önbizalmuk, mint a hangjuk. Viszont legalább a mentori reakciók ott is szórakoztatók voltak.

Mint például mindjárt a legelső színpadra lépő duó, a szerelmespár produkciójánál, akik egymásnak szeretnek énekelni, de annak ellenére, hogy a négy mentor egyike sem szakította félbe Rúzsa Magdi szerzeményét, az Aprócska bluest, a végén Alföldi Róbert megjegyezte, hogy íme, ez a legékesebb bizonyítéka annak, hogy a szerelem nemcsak vak, de még süket is. Little G kritikája meg nem biztos, hogy pont úgy talált célba, ahogy azt a zenész szánta, bár a legőszintébben gondolta, hogy ilyet még Amerikában sem hallott soha.

Aztán ott volt Kiss Rajmund, aki állítása szerint azért szereti az éneklés mellett a rókákat, mert ugyanolyan hosszú farkuk van, mint neki, de énekelni is körülbelül úgy tud, mint ők, és Alföldi szerint amúgy is veszett volt az a róka. Láthattunk (meg sajnos hallhattunk is) olyat, aki ugyancsak a rendező szerint kiváló rajzfilmszinkron lenne, de ide nem olyanokat keresnek, aztán Tóth Gabi is kifakadt, két ásítás között kifejtette, hogy mennyire unja a semmilyen előadókat. Eláruljuk: mi is.

Egy rövidre zárt Zámbó Jimmy-szám után jött az első igazi sokk - már persze aki nem adta fel már jóval korábban és kapcsolta ki a tévét egy határozott mozdulattal -, a kriptából megszökött Ferencz képében, aki szintén egy fikarcnyit sem mutatott abból, hogy van tehetsége az énekléshez, viszont a gézbe tekert múmiafejjel és a folyamatos hörgésével olyan kabarét levágott, hogy Szikora Robi a végén már az asztal alatt görnyedve vinnyogott, a Twitteren partizánkodó Malek Miki meg rögtön beírta, hogy szerinte Feró ki tudná hozni a maximumot a fickóból.

"Ferencz" (Fotó: RTL Klub/X-Faktor)

Aki eddig kibírta, már csak egy szerelmi vallomáson kellett átvergődnie, amit a hősszerelmes ifjú egyenesen Tóth Gabinak szánt, a jutalma négy "nem", meg egy szívvel körberajzolt rúzsnyom lett egy papírlapon - legalább ennyi öröme legyen a fiatalembernek, ha már hülyét csinált magából. És amikor már a legtürelmesebb nézők is kezdték elveszíteni a jómodorukat, akkor jelent meg a vietnámi felmenőkkel büszkélkedő Le Quang Huy, de megkönnyítette mindannyiunk dolgát, mert megengedi, hogy Benjinek nevezzük, akárcsak a barátai. Szóval a srác elmondta, hogy arról álmodik, hogy egyszer világhírű lesz, és majd jól besöpri a Grammy-díjakat, amire a mentorok a szokásos félmosollyal reagáltak, de aztán megváltozott az arckifejezésük, amikor Benji belekezdett Alex Clare slágerébe, a Too Close-ba.

A partvonalról be-beírogató Malek szerint senki sem várta azt a dögös hangot a sráctól, amit kaptunk, Szikora pedig azt mondta, a Grammyről szóló megjegyzése nem nagyképűség, hanem egy jövőbe mutató jóslat. Négy igennel jutott tovább a Tábor fordulóba, ugyanúgy, ahogy az utána bemutatott Horváth Ági, aki másfél évtizede a profi énekesi álmait adta fel a családért, de most már elég nagyok a gyermekei ahhoz, hogy ismét magára is gondoljon. És milyen jól tette, mert a Power of love című örökzölddel ő is mind a négy mentort meggyőzte, nem beszélve arról, hogy bebizonyította: sosem késő elkezdeni!

A továbbjutók sorozata pedig ezután is folytatódott, bemutatkozott Magyarország egyetlen Greenday-tribute zenekara, volt, aki Kállay-Saunders András eurovíziós dalával próbálkozott és szerencsével járt, és most jöhetne egy felsorolás, hogy még ki mindenkit engedtek tovább a mentorok, de inkább azt mondjuk, aki kíváncsi a teljes listára, az nézze vissza a videókat az X-Faktor oldalán. Itt beszéljünk arról, ami a bemutatkozások előtt és után történt, elvégre az is tartogat számos érdekességet.

Az éneklés mellett kick-box edzőként is működő Gömbi például az első pillanatban levette a lábáról Tóth Gabit, nem csodálkoznánk, ha azóta már lelkesen püfölné a levegőt az edzőteremben, a dalban pedig Gömbös László meg is erősítette Gabi reakcióját, mert azt énekelte: "I'm sexy and I know it". Mi tagadás, a nők szívét megdobogtató izmok tényleg sokat nyomtak a latban, de a mentorok úgy hallották, hogy hangban is van még ott potenciál, őt is négy igennel juttatták tovább.

Le Quang Huy - Benji (Fotó: RTL Klub/X-Faktor)

Bordás Aasztázia még csak 16 éves, de neve legalábbis a Republic-rajongók táborában ismerősen csenghet: az ónodi lány az együttes ottani fellépésekor kapott lehetőséget egy közös éneklésre, majd nem sokkal később már stúdióba vonulhatott az azóta tragikus körülmények között elhunyt Bódi László Cipővel. Most Beyoncé If I were a boy című számával mutatkozott be a mentorok előtt, és bebizonyította, hogy nem véletlenül figyelt fel rá a rockbanda is két évvel ezelőtt, a közönség tombolt, a dal végén pedig állva tapsoltak neki, de nemcsak ők, hanem a mentorok többsége is. Little G kijelentette, hogy szerinte semmi különbség nincs a magyar és a külföldi tehetségek közt, Sziszi bárhol a világban megállná a helyét, Tóth Gabi pedig megkockáztatta azt a kijelentést, hogy így még nőt nem hallott énekelni az X-Faktor színpadán.

De ne örüljön senki, minden sikersorozatnak vége szakad egyszer, ennek is. Csak azt nem értjük, hogy ha gondolkodás nélkül képesek voltak a mentorok kiszórni a tehetségtelen, az énekléssel köszönő viszonyban sem lévő jelentkezőket, akkor hogyan juthatott a táborba Gubicza Roland, akinél rémesebbet ritkán hallunk, legfeljebb vallatáshoz lehetne használni azt, amit ő éneklés címszóval előadott. Az egyetlen mentség az lehet - már ha ezt tényleg elfogadjuk mentségnek -, hogy a Bikini népszerű slágerével felrázta az addigra már fásult közönséget, és a máskor szigorú mentorok úgy döntöttek, ez a hangulat megér annyit, hogy egy helyet elvegyenek a valódi tehetségektől, még akkor is, ha ezt így, ebben a formában valószínűleg soha nem fogják beismerni.

A show pedig a szokásokhoz híven ezúttal is egy nagy durranással zárult, de most nem egy visszatérő, a tehetségkutatóból korábban már kiszórt versenyző vagy egy szőrfelállítós-hidegrázós produkció tette fel a pontot az i-re, hanem Kállai-Kiss Zsófi, pontosabban a hátszele, aki nem volt más, mint a tavalyi győztes, Danics Dóra. Na jó, a továbbjutáshoz tényleg kellett Zsófi hangja is, meg az a Rise like a Phoenix, amivel Conchita Wurst nem egy válogatón, hanem az Eurovíziós Dalfesztiválon ért célba, de hogy mihez lesz ez még elég neki, meg mennyit jelent Dóra támogatása, az a következő hetekben fog csak kiderülni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.