Senki sem marasztalta Kállai-Kiss Zsófit

X-Faktor: megvolt az idei első nagy dráma

"Mondanom kell egy nevet, mielőtt elbőgöm magam" - így gyötrődött Little G, miközben mindenki arra várta tőle a választ, hogy a két versenyzője közül melyiket küldje haza - végül Kállai-Kiss Zsófinak kellett mennie.

X-Faktor 2014: a 3. élő show >>> KATT ide! képgaléria

2014.11.02 08:11ma.hu

Ha valaki meghal, attól - bármenyire nehéz is - az élet még nem áll, és a show-nak is folytatódnia kell. Ez volt a fő mottója az X-Faktor 3. élő adásának, amely épp Mindenszentek estéjére esett, és ennek megfelelően a versenyzők nemcsak aszerint választottak dalokat, hogy azzal a "The show must go on" szellemiségét fejezzék ki, hanem ezen az estén csupa olyan számot hallhattunk, amelyeknek előadói már az égi színpadon lépnek fel. És persze ahogy az mindig lenni szokott, a végén egyvalakinek a show már nem folytatódott, legalábbis az X-Faktorban semmiképp, de ezúttal a párbaj kihirdetésének pillanatában megfagyott a levegő a feszültségtől.

Alföldi Róbert úgy fogalmazott: noha második éve ül ebben a székben, soha ennél méltatlanabb helyzettel még nem találkozott, és bár Horányi Juli azt mondta, érezte, hogy ezen az estén neki kell majd párbajoznia, azt álmában sem gondolta volna, hogy épp az egyik csapattársával kell megküzdenie a továbbjutásért. Így persze a mentorok döntése után sem volt felhőtlen az öröme, és Little G-nek is csak az egyik szeme nevetett, hisz hiába győzött Juli, közben elveszítette Kállai-Kiss Zsófit a 25 év felettiek csapatából.

Való igaz, hogy bár Zsófi tényleg nem énekelt tökéletesen, teljesítménye nem maradt el sok továbbjutótól, sőt, talán még a szubjektivitás szemüvege nélkül is kijelenthető, hogy akadt, akinek nagyobb alapja lett volna a kieső helyen állnia. A mentorok azonban csak a közönség döntése után nyilváníthattak véleményt, és nekik ez a két versenyző közt kellett dönteniük, így ezúttal Zsófi búcsúzott.

Horányi Juli (Fotó: RTL Klub/Kovács Tamás - A galériához KATT a képre!)

Az est folyamán egyébként igen illusztris társaság gyűlt össze, legalábbis ha azt nézzük, kiknek a szellemét idézték meg a versenyzők. Nagy Richárd az AC/DC TNT című dalával az 1980-ban tragikusan elhunyt Bon Scott emlékét keltette életre, pontosabban próbálta életre kelteni, de a mentorok lényegében egyetértettek azzal, hogy valamilyen okból - talán a stílusidegenség, talán Ricsi önmagát kereső bizonytalansága miatt - ez a bomba nem robbant akkorát, mint amekkorát kellett volna.

Horányi Juli is megosztotta a mentorokat: Tóth Gabi szerint még Cipőnek is tetszett volna az a feldolgozás, ahogyan felcsendült a Kék és narancssárga című Republik-sláger, Alföldi azonban úgy érezte, kissé "szépelgős" volt és ettől unalmassá vált az előadás, véleményét pedig Szikora Robi is osztotta, aki szerint ez a kék és narancssárga most meglehetősen pasztellszínűre sikeredett.

Annál nagyobb elragadtatással hallgatta a négy zsűritag Andelic Jonathán produkcióját, a különleges hangszínű fiú Whitney Houstont keltette életre a My love is your love című számon keresztül. Szikora nem titkolta, hogy sokkal jobban tetszett neki a szólóban, táncoslányok nélkül előadott produkció, mint a múlt heti "bohóckodás", Alföldi azt mondta, talán még nem látott ekkora éneklést és Tóth Gabi is lelkesen ugrándozott a székében, hogy "fantasztikus volt" - igaz, tőle ez egyáltalán nem szokatlan viselkedés, ebben tulajdonképp semmi meglepő nem volt.

Jakab-Péter Izabella dalát csak Szikora Robi dicsérte, persze a lány mentoraként mi mást is tehetett volna, de a másik három ítész nem osztotta azt a véleményt, hogy a lány produkciója méltó tisztelgés lett volna Zámbó Jimmy emléke előtt. A Nem veszíthetek című szám Alföldi szerint lélegzetelállító volt, de "az éneklés egy eszköz, hogy azt közvetítsük, ami bent van, és ez most bent maradt" - fogalmazott. Tóth Gabi is üresnek érezte az előadást, hiába volt hangilag rendben, ha az érzelmek hiányoztak belőle, Little G pedig gratulált a ruhaválasztáshoz és azzal zárta az értékelését, hogy "lényegében ezzel mindent elmondtam".

Kállai-Kiss Zsófi (Fotó: RTL Klub/Kovács Tamás - A galériához KATT a képre!)

A letargikus hangulatból Benji rázta fel a közönséget, amikor két nagy szellemóriást is "megidézett": Frank Sinatra Smile című dalával Charlie Chaplin előtt tisztelgett. Little G örült annak, hogy az a kis szoba, pontosabban annak is az egyik sarka, ahol Benji gyakorolni szokott, mostanra egy egész színpaddá nőtte ki magát, és Tóth Gabi is nevetve jegyezte meg, hogy igazi csibészség volt az előadásban, csak Szikora mondott negatív kritikát, szerinte "kicsit nagy volt ez a cipő" - persze azt ő is elismerte, hogy a műfaj nem könnyű és Benji nem is mozgott benne otthonosan.

A Tha Shudras Ray Charles slágerét dolgozta át a szokásos űrbéli stílusra, és a Hit the Road Jack című számmal nem is volt nagy baj, ám Little G és Szikora most már valami újat is szeretne látni tőlük. Sőt, az R-Go frontembere egyenesen odáig ment, hogy unalmasnak nevezte azt az álarcot, amit az együttes tagjai magukra húztak, és már nem lehet levenni, "de kezd kifáradni".

Borbély Richárd dalának első részétől egy kissé megijedtek a mentorok, mert azt érezték, hogy nem lesz benne az általában elvárt "építkezés", de mire a színész-énekes a Hosszú az a nap kezdetű Szenes Iván-sláger végére ért, mindannyian rájöttek, hogy erre nem is volt szükség, a dal úgy volt egész, ahogy szólt. A versenyszám ráadásul egy nagyobb zökkenővel indult, mert egy váratlan technikai probléma miatt Ricsi nem tudta elkezdeni a dalát, de még ez sem zökkentette ki és ezt a mentorok is dicsérték.

Kállai-Kiss Zsófi egy olyan halott világsztárt hozott a színpadra, akivel a magyarországi X-Faktor történetében még senki nem próbálkozott, és talán nem is véletlenül. Bár az Earth Song nem hangzott rosszul, Szikorának nem érintette meg most sem a szívét az énekesnő, Tóth Gabi pedig nem érezte azt a dühöt, amivel egykor Michael Jackson énekelt a Föld elpusztításáról. "Higgye már végre el, hogy itt van!" - fakadt ki Alföldi, de ahogy azt már tegnap este óta tudjuk, Zsófinak azóta már nincs mit elhinnie, ez a bizonytalanság a kiesését jelentette.

A négy mentor (Fotó: RTL Klub/Kovács Tamás - A galériához KATT a képre!)

Tóth Gabi a könnyeit törölgette, úgy meghatódott a Spoon dalától, de a többi mentor szerint Máté Péter nagy slágere nem volt annyira jó. Persze Gabi próbált arra hivatkozni, hogy nincs is annál jobb, mint amikor négy barát énekli az Azért vannak a jó barátok című dalt, de talán Szikora fogalmazta meg a legjobban, hogy nem véletlen, hogy ezt a dalt már nagyon sokan előadták, a kocsmáktól a színpadokig mindenhol, de együttes még sose, a dal ugyanis annyira erős, hogy "felfalja" az egyéniségeket.

Szabó Ricsi Louis Armstrongot keltette életre a színpadon, pontosabban csak az ő számát, mert a bársonyosan mély hangú énekesnek nyoma sem volt. Ezzel együtt azonban a mentorok dicsérték Ricsi bácsi produkcióját, Little G még egy kicsit több kockázatvállalást elviselt volna, és csak Szikora fogalmazott meg erősebb kritikát: "ipari mennyiségű" hamis hangot fedezett fel a dalban.

A versenyszakaszt Tóth Andi zárta, aki az est mottóját adó Queen-dallal mutatta meg ismét a benne tomboló lázadó tinit, és a The show must go on című slágernek egy egészen különleges verzióját mutatta be: zenei alap helyett élőzenés kísérettel énekelt, Szabó Ádám harmonikázott a dal közben. Ahogy az várható volt, Tóth Gabi nem is hagyta szó nélkül, hogy a tavalyi mentoráltja ismét színpadon áll. Alföldi tátott szájjal bámulta nemcsak a dalt, hanem a bátorságot is, ami ennek a dalnak a bevállalásához kellett, főleg egy szál harmonikával, de megemelte a képzeletbeli kalapját, és Little G is úgy érezte, hogy az est legfegyelmezettebb dalát hallhattuk.

A szavazás ideje alatt ByeAlex Az én rózsám című új dalával szórakoztatták a közönséget, majd a 11 döntős közös produkciója következett, amelybe ezúttal a mentorok is beszálltak, még Alföldi is széles mosollyal énekelte az Imádok élni című sláger ráeső sorát. Aztán a szokásokhoz híven elérkezett a szavazás eredményének kihirdetése, amit már a cikk elején is ismertettünk. Zsófi a Queen Who wants to live forever című számával próbálta bebiztosítani magát, de Juli Játssz még című dala meggyőzőbb volt, és ezek után teljes egyetértésben juttatták tovább őt a mentorok.

És hogy mi lesz jövő héten? Annyit már biztosan tudunk, hogy "egy állati partival" jelentkeznek az énekesek, de hogy ez pontosan mit takar, csak egy hét múlva derül ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.