A mentorok nem találták Jenifer lelkét

X-Faktor: Mit ér a profizmus, ha nincs mögötte szív?

Sokszor mondogatták már a mentorok, hogy az X-Faktor idei mezőnye minden eddiginél erősebb, és ez a második élő show végén megint bebizonyosodott. A jó hang itt már kevés!

X-Faktor 2014: a 2. élő show > > > KATT! képgaléria

2014.10.26 08:03ma.hu

Újabb meglepetéssel indult az X-Faktor 2. élő show-ja: egy héttel ezelőtt Istenes Bence lepte meg a nézőket azzal, hogy beállt a döntősök közé énekelni, most pedig egy Afrikából frissen hazatért "hőst" köszönthettünk a színpadon Szabó Zsófi személyében, aki megmutatta, hogy nemcsak sorozatsztárként állja meg a helyét, hanem műsorvezetőként is. A heti témát ezúttal is egy jól ismert sláger adta, a mottó Szikora Robi legendás slágerének címe volt, amiről a mentor elárulta, hogy 1984-ben zenésztársai nemhogy a sikerben nem hittek, de egyenesen cikinek tartották előadni - de végül a Szeretlek is, meg nem is túlélt sok mindent, és 30 év után is ugyanolyan ismert, mint egykor.

A szerelmes dalok sorát Szabó Ricsi kezdte egy nem könnyű darabbal, a Queent csak kevesen vállalhatják be büntetlenül. Most sem sikerült, mert hiába lelkendezett Tóth Gabi, hogy "laza voltál, mint a rigalánc", Szikora nem túl dicsérően jegyezte meg, hogy úgy érezte, mintha Schmuck Andor kampányfilmjét nézte volna. És bár "Ricsi bácsit" a saját mentora igyekezett megvédeni, Little G kritikája még jobban ütött, nem túl jó felütést adva az est további hangulatának: szerinte kifejezetten komikus volt az egész produkció, a hang pedig inkább volt kiabálás, mint éneklés.

Ilyés Jenifer szemmel láthatóan igyekezett kilépni a megszokott keretekből, és félig-meddig sikerült is neki, a Jégkirálynő szépséges álarca mögött most már egy-egy pillanatra felsejlett a versenyző igazi lelke is, de ahogy Tóth Gabi fogalmazott, még "kicsit gyúrni kell rá". Alföldi Róbert is dicsérte az enyhe, de azért érzékelhető nyitottságot, ugyanakkor a szám végén a letérdelést "túl soknak" találta.

A Spoon se járt sokkal jobban a mentorok kritikáival, csupán saját mentoruk védte anyatigrisként a fiúkat, de a három férfi egyetértett abban, hogy a fiúk nem rosszak, de annyira nem is jók, hogy lenyűgözzenek bárkit. Little G túl átlagosnak látta őket, Szikora pedig úgy érezte, még csak kiskanálként szemezgetnek a zeneipar képzeletbeli asztaláról. Ugyanakkor példaként említette a ByTheWayt, amelyik tavaly hasonlóan bátortalanul vágott neki a versenynek, a végén pedig mégis meddig jutottak!

Fotó: RTL Klub/Kovács Tamás (A galériához KATT a képre!)

"Meg merném kockáztatni, hogy bármi, amit csinál, az magának jól áll" - jegyezte meg Alföldi, miután Andelic Jonathán előadta a Mercy című Marcus Collins-számot. Ugyanakkor nem titkolta, hogy szerinte túl sok energiát vont el az énekléstől az, hogy az összetett koreográfiára kellett koncentrálni. Little G azt emelte ki, hogy Jonathánban sosem érzi a másolást, a koppintást, a lelkészfiú mindig meg tudja mutatni saját magát a dalokban.

A Tha Shudras ismét remekelt, miközben Tom Jones She's a lady című slágerének átdolgozását mutatták be, ugyanakkor egyik mentor sem tudott szó nélkül elmenni amellett, hogy bár a zene tényleg jó volt, Trap kapitány a szokottnál erőtlenebbnek tűnt, sőt, kifejezetten visszafogottnak - olyannyira, hogy Szikora egyenesen fapadosnak minősítette a produkciót. Persze a furcsa külsejű figurák ebből is kivágták magukat, Trap kapitány megjegyezte, hogy átérezte ő a szerelmet, csak az ő bolygójukon ez így megy, és az éneklése direkt volt olyan, amilyen.

Annál érzelemtelibb előadást láthattunk Horányi Julitól, aki egy Simon&Garfunkel-dallal készült a szerelmes hétvégére. A lány elárulta, hogy ezt a számot édesapjától hallotta először, ezért különösen sokat jelent a számára, az érzelmek pedig annyira intenzívek voltak, hogy mind a négy mentor nehezen talált szavakat és nem titkolták, hogy meghatódtak a dal hallgatása közben.

"Ilyen Meat Loaf-számot énekelni nem mindenki mer, és csak azt akarom, hogy tudd, a hangod nem parizer" - kezdte az értékelést Szikora, miután Borbély Richárd a mosolyával (is) elvarázsolta Tóth Gabit és vélhetően még sok ezer másik nőt. "Nem tudom, Robi mit csinált veled, de nagyon frankó volt!" - toldotta meg Little G is a dicséretek sorát. A produkcióban Richárdnak annyira sikerült saját magát adnia, hogy a végén Alföldi Róbert a megilletődöttségtől azt is elfelejtette, hogy neki is kellene valamit mondania, Ricsi pedig olyannyira zavarba jött, hogy még a színpadról is idő előtt szaladt ki.

Fotó: RTL Klub/Kovács Tamás (A galériához KATT a képre!)

A következőként színpadra lépett Tóth Andi viszont ezúttal túlvállalta magát: hiába volt vérbeli díva, a mentorok egybehangzóan azt kritizálták, hogy nem kellene "felnőtteskedni", egy 15 éves lány vállalja fel, hogy még fiatal tini, a Richard Marx-számhoz még sokat kell érnie. És a kritizált produkciók sora akkor sem szakadt meg, amikor Benji befejezte a Police Every breath you take című örökzöldjét. Az egyetlen mentsége talán az lehetett, hogy épp betegeskedik, ami ráhúzódott a torkára is, de Tóth Gabi szerint nem kellett volna ezt a számot bevállalni, és Little G is várja még mindig azt a pillanatot, amikor kiabálva ugorhat fel az asztaltól, hogy "igen, ez az!"

Jakab-Péter Izabella az első héten majdnem kiesett a versenyből, ezért most egy igazán vagány dallal készült, amivel levette a lábukról a mentorokat. Hogy ebben mekkora szerepe volt az Ég veled című Dér Heni-slágernek és mekkora Bella lábainak, azon persze lehetne vitatkozni, de kétségtelen, hogy a négy mentor el volt ragadtatva a merész daltól és ahogy később a szavazásnál kiderült, a nézőket is sikerült meggyőznie a lánynak.

Szerencsére a show végére megjött az, ami az első 10 versenyzőnél hiányzott, mind Nagy Richárd, mind pedig Kállai-Kiss Zsófi felülmúlta a várakozásokat. Ricsinek Tóth Gabi legszívesebben "egy puszit nyomna az orcájára", Szikora szerint egy valóságos dalterminátort láttunk, Alföldi pedig azt mondta, nagyon büszke a mentoráltjára. Zsófi Toldi Mária egyik szívhez szóló szerelmes dalát idézte fel, felszakítva Tóth Gabi nem túl régi szakítási sebeit, és neki Alföldi is "elhitte", hogy ugyanazokat a fájdalmakat és csalódásokat élte át, mint amit ő átélt.

A 12 döntős versenyszáma után egy közös produkcióval zárult az énekesek bemutatkozása, a szavazás ideje alatt pedig Rácz Gergő szórakoztatta a nézőket. Ám ahogy minden héten, most is elérkezett az a pillanat, amit minden versenyző rettegve vár: a két műsorvezető felváltva sorolta a biztos továbbjutók nevét, míg ki nem derült, hogy a párbajban Ilyés Jenifernek és Andelic Jonathánnak kell bizonyítania.

A végeredmény egyértelmű volt, csak Szikora állt ki a saját versenyzője mellett, de a másik három mentor egyetértett abban, hogy Jenifer bármennyire tökéletes is, mindvégig megmaradt jégkirálynőnek, még a párbajdalában sem tudta megvillantani a saját lelkét - így ezen a héten tőle búcsúztunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.