"Sokan hülyeségnek tartják ezt"

Kállay-Saunders tiszta vizet öntött a pohárba és jegeset a fejére

Az utóbbi napokban több negatív vélemény is felbukkant az Ice Bucket Challenge kapcsán, miközben a kihívás kezdte elveszíteni az eredeti célját és mondanivalóját. Kállay-Saunders András helyretette a dolgokat.

2014.08.26 13:29ma.hu

Az elmúlt napokban egyre több magyar híresség is csatlakozott az Ice Bucket Challenge néven elindult mozgalomhoz, ám miközben a kezdeményezés eredeti célja egyre inkább kezdett elveszni, úgy erősödtek fel a negatív reakciók, sokan egyszerűen csak "ez tiszta hülyeség" felkiáltással legyintettek a jegesvödör kihívás egy-egy újabb megnyilvánulásán, mások egyenesen szégyenteljesnek nevezték a mozgalom és a különféle rászoruló csoportok összekapcsolását.

Fotó: Facebook/Kállay-Saunders András Official

Pedig valójában az Ice Bucket Challenge azért indult el, hogy egy tréfás mozzanattal minél több emberhez jusson el egy üzenet, nevezetesen az, hogy az ALS-ben (amiotrófiás laterálszklerózis szindrómában) szenvedő betegek gyógyításához, illetve a betegséggel kapcsolatos kutatásokhoz összefogásra, adakozásra van szükség. Az ALS egy súlyos idegrendszeri elváltozás, melynek során az akaratlagosan mozgatható izmok irányításáért felelős idegsejtek fokozatosan elsorvadnak, így a beteg eleinte csak néhány hétköznapi mozdulatot képtelen elvégezni, majd állapota romlásával előbb teljesen lebénul, végül a légzőizmai is megbénulnak és ez okozza a halálát.

A mozgalom magyar résztvevői számos alapítványnak és hátrányos helyzetűekkel foglalkozó szervezetnek juttattak már el kisebb-nagyobb összegeket, de most Kállay-Saunders András úgy döntött, nemcsak elfogadja Kasza Tibi kihívását (akihez Szabó Zsófitól érkezett a felkérés), de még mielőtt leöntené magát jeges vízzel - és ígéretet tesz a nemzetközi ALS alapítvány javára történő utalásra -, tiszta vizet önt a pohárba, és visszatereli a kihívást az eredeti kerékvágásba.

A cél tehát továbbra is az ALS-ben szenvedők segítése, akár a nemzetközi, akár a hazai szervezeteken keresztül, minden kihívottnak három további jelöltet kell megneveznie, valamint fontos, hogy aki fél a jeges víztől, az minimum 100 dollárnyi adománnyal megválthatja a dermesztő feladattól magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.