200 dollárral támogatja a kutatásokat

Gyurcsány Ferencet is kihívták: jegesvödör helyett adományozott

Az amerikai elnökök után Gyurcsány Ferenchez is elért az Ice Bucket Challenge, ám a tengerentúli "kollégáival" ellentétben a korábbi miniszterelnök az öntés helyett inkább a támogatást választotta.

2014.08.25 13:36ma.hu
Fotó: Facebook

Amerika első embereihez - a jelenlegihez és néhány elődjéhez egyaránt - már korábban megérkezett az Ice Bucket Challenge-ben foglalt kihívás, és várható volt, hogy előbb vagy utóbb valaki a magyar államfőket is célba veszi. Nemrégiben mi is beszámoltunk róla, hogy George W. Bush bevállalós volt és felesége segédletével nyakon öntette magát egy vödör jeges vízzel, ezzel egyidőben azonban adományozott is az ALS-ben szenvedő betegek javára, nem úgy, mint a mostani elnök, Barack Obama, aki a kihívást nem fogadta el, csupán annyit válaszolt rá, hogy megteszi a szükséges intézkedéseket az átutaláshoz.

A mi politikusaink közül elsőként Gyurcsány Ferenc reagált a neki érkezett kihívásokra, a videóját ő is feltöltötte a Facebookra, ám aki szerette volna megnézni, hogyan ázik el a korábbi miniszterelnök, annak ez a felvétel csalódást jelenthet: a Demokratikus Koalíció vezetője nem állt a jeges víz alá. A felvételen minden őt kihívótól elnézést kért, amiért nem kíván részt venni az "öntőzős" játékban, de ezzel egyidőben elárulta, hogy 200 dollárt utal a kutatási tevékenységekre, "hogy gyógyuljon meg minden gyerek, gyógyuljon meg mindenki" - fogalmazott.

Hogy pontosan mely szervezetet vagy alapítványt támogat a fenti összeggel, arra nem tért ki, mint ahogy a sort sem folytatta újabb kihívottak megnevezésével, a videójáról mindenesetre megoszlanak a vélemények. Van, aki elismerően és tisztelettel szólt Gyurcsányról, mondván, értelmes ember nem hülyéskedik jeges vízzel, mások viszont úgy vélik, a volt miniszterelnök megfutamodott és a videót a gyávasága bizonyítékának tartják. Mi csak annyit fűzünk hozzá: hogy ki hogyan vélekedik akár Gyurcsány választásáról, akár magáról az Ice Bucket Challenge mozgalomról, illetve annak módszeréről és céljáról, azt mindenki döntse el maga.

Az eredeti szabály szerint az Ice Bucket Challenge, azaz a Jegesvödör Kihívás kihívottjai az ALS-ben szenvedőket segítő alapítványt támogatják, induláskor ez az amerikai szervezetet jelentette, ám amikor Magyarországra is elérkezett a világszerte egyre népszerűbb kezdeményezés, természetesen a hazai érintettek támogatása is célkeresztbe került. Az ALS, azaz az amiotrófiás laterálszklerózis egy súlyos idegrendszeri elváltozás, melynek során az akaratlagosan mozgatható izmok irányításáért felelős idegsejtek fokozatosan elsorvadnak, így a beteg eleinte csak néhány hétköznapi mozdulatot képtelen elvégezni, majd állapota romlásával előbb teljesen lebénul, végül a légzőizmai is megbénulnak és ez okozza a halálát.

Erre a betegségre igyekeznek felhívni a figyelmet azok a hírességek, akik csatlakoznak a kezdeményezéshez. A kihívás lényege, hogy vagy egy vödör jeges vizet kell a kihívottnak a fejére borítani, vagy át kell utalnia egy összeget az ALS alapítvány számlájára - ez utóbbit természetesen akkor is megteheti, ha előtte már öntött. Emellett fontos feltétel még, hogy az akciót videóra kell venni, és meg kell nevezni három további kihívottat, akiknek 24 óra áll rendelkezésre, hogy ők is öntsenek vagy fizessenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.