Támadják az önzetlen diákokat

Lebuktak a zenészek: színész volt a "hajléktalan" a videón

Az elmúlt napokban óriási népszerűséget ért el egy videó, amelyen három egyetemista egy hajléktalan mellé telepedett le, és a zene segítségével gyűjtöttek neki némi pénzt. Csakhogy a jelenetet megrendezték.

2014.08.01 12:32ma.hu

Internetes trollok támadtak arra a három diákra, akik egy videót készítettek, hogy felhívják a figyelmet a hajléktalanokra és arra, hogy csak egy egészen kicsi odafigyelésre lenne szükség, hogy segíthessünk rajtuk. A felvétel a rohanó mindennapok bemutatásával indul, ahogy a készítők rámutatnak: naponta megyünk el az utcán koldulók mellett, akikről már tudomást sem veszünk, úgy megszoktuk a jelenlétüket. Aztán az egyik diák váratlanul megáll egy hajléktalan mellett, aki egy oszlopnak dőlve üldögél, és elkéri a mellette álló műanyag vödröt.

A "hajléktalan" először nem érti, mit akar a fiatal, de azért teljesíti a kérését, mire a srác elkezd a tenyerével dobolni a felfordított vödrön. Kisvártatva egy gitáros csatlakozik hozzá, majd megérkezik a trió harmadik tagja is, egy vokalista lány. Közben lekerül a földre a dobos fiú kalapja, és nem is kell sokat várni, már pottyannak is bele a pénzérmék, amiket a dal végén a fiú ünnepélyesen átnyújt a hajléktalannak, és aztán továbbállnak.

Fotó: YouTube

A videót egy hónap alatt közel 12 millió alkalommal nézték meg az interneten, és a három német diák sorra kapta a dicséreteket a remek ötletért. Legalábbis az első néhány napban, mert utána egyre több negatív hozzászólás érkezett. Nem véletlenül: valakinek feltűnt, hogy a "hajléktalant" látta már valahol, és kiderült, hogy nem hajléktalant látunk a videón, hanem egy színészt. A triót kizsákmányolással vádolták meg, sokak szerint csak hiúságból csinálták a népszerű videót, hogy felhívják magukra a figyelmet, miközben sértő módon viselkednek a hajléktalanokkal szemben, és csak azért játszatták el a színésszel, hogy fedél nélküli, hogy hírnevet szerezzenek maguknak.

A csoport azzal reagált, hogy ők nem akartak senkit becsapni, és májusban számtalanszor tették meg ugyanazt, amit a videón láthatunk, de akkor kamera nélkül. "Tetszett az üzenete annak, amit csinálunk, ezért úgy döntöttünk, hogy videót készítünk belőle, hogy másoknak is megmutassuk ezt a lehetőséget [a segítés ilyen módjára]" - írták. Ám a forgatás előtt felmerült egy kérdés: le lehet-e filmezni valakit, aki bajban van, majd feltenni az internetre a megkérdezésük nélkül, vagy anélkül, hogy ismernénk a történetét? "A választ egyértelmű nem, ezért felkértünk egy színészt, hogy játssza el a szerepet" - magyarázták. "Ha fájdalmat vagy csalódást okoztunk bárkinek, akkor sajnáljunk, természetesen nem ez volt a célunk."

Kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is: Ön mit gondol a történtekről, nemes tett volt a diákok részéről a segítség, vagy tényleg átvertek mindenkit?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.