Nem a lányokat büntetik

Már Kanadában sem lehet büntetlenül prostizni

A prostitúciót nem tiltja a törvény, azt azonban megbüntetik, aki igénybe veszi az ősi szolgáltatást - így került ki a kanadai törvényhozás egy tavaly kimondott másik ítéletet.

2014.06.05 07:37ma.hu / MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Tavaly év végén a kanadai legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy alkotmányellenes a prostituáltakat bűnelkövetőknek titulálni, ezért nem is büntethetők a tevékenységük miatt - a törvényhozás azonban mindenképp szabályozni akarta valahogyan az egyre terjedő szexuális szabadosságot. Ezért egy ügyes jogi csavarral most olyan törvényt bocsátottak szavazásra, amely nem a prostituáltakat bünteti, hanem azokat, akik igénybe vennék az általuk nyújtott szolgáltatásokat. A jogszabálytervezetet szerdán nyújtotta be a kormány.

A tavalyi legfelsőbb bírósági határozat értelmében "szexet pénzért kínálni nem bűn", a kanadai kormány pedig egy évet kapott arra, hogy újrafogalmazza a korábbi törvényt. Az új törvény ezért (leszámítva a nyilvános helyeket) már nem a prostitúciós szolgáltatások nyújtását, hanem azok igénybe vételét tekinti bűnnek. A kliensek büntetése ezer dollártól akár 14 év börtönig terjedhet. Szintén törvénysértésnek tekinti a javaslat a prostituáltak futtatását.

Az ötlet nem új: a kanadaiak a svédektől "kölcsönözték", ott már az ezredforduló előtt életbe léptették ezt a fajta csavart, és a statisztikák is igazolták az ötlet működőképességét: csak az elmúlt tíz évben felére szorult vissza az utcai prostitúció az országban. Az ágazatban tevékenykedők kanadai szervezetei ugyanakkor bírálták az új tervezetet, mert az szerintük még nehezebb helyzetbe hozza a prostituáltakat, hiszen a kereslet jelentős mértékű megfogyatkozásához vezethet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.