Kábítógránátot dobtak a kisbaba ágyába

Életéért küzd a 19 hónapos baba: célt tévesztettek a rendőrök

Mesterséges kómában tartják az orvosok, miközben az életéért küzd a 19 hónapos kisbaba, aki a rendőrök melléfogásának áldozata lett. A körözött drogdíler egy másik lakásban volt.

2014.05.30 18:22ma.hu
Fotó: WSB-TV2

"Nem érdemelt semmi ilyesmit" - mondják a 19 hónapos kisbaba rokonai, aki egy szörnyű tévedés áldozata lett, szó szerint. A gyermek egy georgiai házban aludt szüleivel és három, 3, 5 és 7 éves nővérével, amikor hajnali 3 órakor kommandósok rontottak be a lakásba, figyelemelterelő céllal bedobtak a szobába egy kábítógránátot, majd "ártalmatlanná" tették a békésen ott alvó családot. A gránát azonban épp a kis Bou Bou ágyába esett és a feje mellett robbant fel, a pici pedig súlyos égési sérüléseket szenvedett és az orvosok most mesterséges kómában tartva reménykednek benne, hogy apró szervezete felülkerekedik a sérüléseken.

A kommandósok akciójában azonban nem a rossz célzás volt a legsúlyosabb tévedés. A rendőrség egy Wanis Thometheva nevű illetőt kerestek, akit azzal gyanúsítottak, hogy korábban metamfetamint adott el egy beépített tisztnek. Őt akarták elfogni szerdán éjjel, csakhogy a lakásban aznap Thometheva helyett a Phonesavanh család aludt, akik átmenetileg költöztek Georgiába, miután a saját, Wisconsinban lévő otthonukban tűz ütött ki és a felújításig meg kellett húzniuk magukat valahol. A tisztek viszont a rajtaütés előtt nem győződtek meg róla, hogy valóban a gyanúsított van-e a lakásban, illetve hogy rajta kívül tartózkodik-e ott még valaki.

Balra a kiságy, aminek az oldalát kivitte a robbanás, jobbra a baba, összeégett arccal

Thomethevát valamivel később egy másik házban fogták el, az egészről mit sem sejtő család legártatlanabb tagjának és főként a hozzátartozóinak azonban ez aligha jelent vigaszt: arcán égési sérülések keletkeztek, és mellkasa is felhasadt. Anyja, aki azt mondta, az orvosok egyelőre 50 százalékos esélyt látnak a baba túlélésére, nem érti, hogyan dobhattak be a szobába egy robbanószert az éjszaka közepén. "Mindenki aludt. Ez nem az a helyzet volt, amikor bárki is harcolni akart volna" - mondta Alecia Phonesavanh az Atlanta Journal-Constutiton című újságnak.

A rendőrség ugyanakkor leszögezte, hogy ők csak a hivatalos protokollt követték. A kábítógránát egy teljesen megszokott eszköz a hasonló esetekben, mert elvonja a gyanúsítottak figyelmét és elkábítja őket, így a kommandósok nagyobb biztonságban hatolhatnak be a lakásba. "Nem volt babaruha, játék, semmi sem utalt arra, hogy gyermekek is vannak a házban. Ha bármi ilyesmi lett volna, akkor másképp járunk el" - mondta Rick Darby rendőrfőnök.

A rendőrfőnök szerint most minden tiszt feszült: "próbálsz minden hibalehetőséget minimálisra csökkenteni, és ebben az esetben a lehető legnagyobb baj történt meg" - mondta. Azt még vizsgálják, hogy a gyanúsított és a család milyen kapcsolatban állt egymással, de a gyermek szülei azt mondják, semmi közük a kábítószerügylethez. A Phonesavanh szülők dühösek és összetört szívűek, és azt hajtogatják, hogy Bou Bou csak egy gyermek, semmit nem csinált, amivel ezt érdemelte volna. "Rossz helyen voltunk, rossz időben" - mondták.

A család helyzetét súlyosbítja a tűz és a rajtaütés után, hogy nincs egészségbiztosításuk, ezért egy barátjuk egy pénzügyi alapot hozott létre, ahol a gyermek kezeléséhez szükséges pénzt gyűjtik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.