10 napig volt kómában a férfi

"Nem tudom, ki vagy, de azt igen, hogy szeretlek"

Egy autóbalesetben olyan súlyos agysérülést szenvedett a férfi, hogy 10 napig kómában volt és senki nem hitte, hogy valaha felépül. Neki mégis sikerült.

2014.05.30 08:48ma.hu

Eszméletlenül húzták ki az autóból, törött bordákkal, összesett tüdővel és törött gerinccel, de a legsúlyosabb mégis az agyát ért sérülés volt. A családja és a barátnője sem hitte igazán, hogy valaha felépül, és az orvosok sem biztatták őket túlzottan. Stewart Fryett azonban a jelek szerint nagyon élni akart, és 10 nap után visszatért a kómából, majd apránként a többi sérüléséből is felépült. Most, szinte pontosan 5 évvel a szörnyű baleset után pedig első gyermeküket várják az időközben feleségévé lett egykori barátnőjével.

Az akkor 34 éves férfi a 27 éves barátnője, Chrissie middlesborough-i otthonában volt, akkor nagyjából fél éve jártak egymással, és épp a látogatóba érkező rokonokkal és ismerősökkel töltötték az időt. Este negyed 10 körül Stewart és egy barátja, Jason Dale elindult az 50 éves Ian Burtonnel, hogy kipróbálják Ian vadonatúj autóját. Nem jutottak messzire: 200 méterrel távolabb Ian elvesztette az irányítást a kocsi fölött és összeütköztek egy BMW-vel. Ian kiszállt és azonnal a mentőket hívta, közben pedig Jason, aki a sérült utasoldali ajtót nem tudta kinyitni, átmászott a vezetőülésre és ő is kiszállt a kocsiból.

Fotó: freedigitalphotos.net/jscreationzs

Stewart azonban eszméletlenül ült a hátsó ülésen, ahová beszorult, és csak később derült ki, hogy súlyos agysérülése van. "Ian felhívott és azt mondta, balesetet szenvedtek. Azt hittük, viccel, hisz csak pár perce indultak el" - emlékezett vissza Chrissie. Mire odaért a helyszínre, már a tűzoltók is ott voltak és épp azon igyekeztek, hogy kiszabadítsák Stewartot, majd kórházba vitték. A másik autó 72 éves vezetője szintén kórházban kötött ki mellkasi és nyaki fájdalmakkal.

"Stewart 10 napig kómában volt. Mindenki azt mondta, hogy nem fog felépülni. Amikor magához tért, nem tudta felemelni a fejét és csak halandzsázott. Ahogy magához tért, semmit nem tudott, azt sem, hogy ő kicsoda és mást sem ismert fel, de amikor meglátott, azt mondta: Nem tudom, ki vagy, nem tudom, mi a neved, de azt tudom, hogy szeretlek!" - mesélte Chrissie. A baleset 2009. június 13-án történt, Stewartot szeptember 23-án engedték haza, de a szinte teljesen béna, önmagát ellátni képtelen férfi teljes ápolásra szorult, amit a családtagok és a barátok biztosítottak neki felváltva.

A gondoskodás megtette a hatását, a férfi a következő négy évben fokozatosan nyerte vissza a mozgás- és beszédképességét, tavaly szeptemberben pedig oltár elé vezette kitartó kedvesét. Bár Stewartnak a korábbi kapcsolatából már van öt gyermeke, köztük ketten már nagykorúak, közösen csak most lesznek szülők: júliusra várják első babájukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.