Nem akart bukósisakot viselni

Kómában van, mert féltette a frizuráját

Nem volt hajlandó felvenni a bukósisakot, mert félt, hogy tönkremegy a belőtt frizurája - most kómában fekszik több mint egy hónapja a fiatal, miután biciklizés közben összeütközött egy furgonnal.

2013.08.21 17:23ma.hu

A bukósisak viseléséért indított kampányt egy apa, közzétéve azokat a fotókat, amelyeken fia kórházi ágya mellett ül, a 16 éves fiú kezét fogva - aki valószínűleg már soha nem fog magához térni, vagy ha mégis, nem sokat fog felfogni a világból az őt ért agykárosodás miatt. Ryan Smith egy balesetben sérült meg öt héttel ezelőtt, azóta nem ébredt fel a kómából. Biciklizés közben ütközött össze egy furgonnal, a fejét pedig nem védte bukósisak - mert féltette a frizuráját.

A lincolnshire-i apa, Mark Smith - aki maga is mentőorvosként dolgozik - azóta minden napot a fiú kórházi ágya mellett tölt. Amikor Ryant bevitték a kórházba, állapota annyira súlyos volt, hogy a 44 éves férfinak azt mondták: fia valószínűleg nem fogja az éjszakát sem túlélni. A tinédzser erre rácáfolt, de azóta is csak a gépeknek köszönheti az életét, nélkülük nem létezne. "Ryan olyan erős, mint egy ökör, úgyhogy amikor meghallottam a hírt, azt hittem, csak néhány karcolása és zúzódása van. De amikor felhívtam a helyszínen lévő mentőt, kiderült, hogy a helyzet sokkal súlyosabb" - mondja a háromgyermekes apa.

Fotó: Newsteam

"Magam is mindig sisakot viselek és mindig mondtam neki, hogy hordjon ő is bukósisakot, de 16 éves, a haja volt a mindene, és úgy hitte, vele úgysem történhet semmi baj" - folytatja a férfi. "Olyan, mint bármelyik korabeli fiú: azt hiszik, legyőzhetetlenek." Most a családot ért tragédia miatt ha kell, elmegy akár az angol parlamentig is, hogy mindenkit rákényszerítsenek a sisak viselésére. "Semmi sem lehet kifogás, hogy miért nem visel valaki sisakot. Mindenki megtalálhatja a maga árkategóriájában a neki való darabot, és meg kell szokni, hogy viseljék, akkor is, ha csak a boltba tekernek el" - magyarázta.

Az apa szeptember 8-ára jótékonysági kerekezést szervez a lakhelyén, hogy felhívja a figyelmet a sisak fontosságára, közben pedig csak reménykednek, hogy a hosszú öntudatlanság után kiderül: a fiú mégis szívósabb, mint az orvosok hiszik és a károsodás nem lesz jelentős. Egy azonban biztos: bárhogy is ébredjen Ryan, már soha nem lesz olyan, mint azelőtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.