Orvosi műhibák: ne féljen, nem fog fájni...

"Véletlenül" kötötték el az ondóvezetékét - de nem ez a legrosszabb

Egy férfi csak egy kisebb betegség miatt feküdt kés alá Angliában, ám felébredve rémülten hallgatta a sebészt, aki boldogan újságolta, hogy a vasectomia, azaz a végleges meddővé tétel remekül sikerült.

2014.05.07 08:43ma.hu

Nemrégiben felkapta a brit sajtó azt az orvosi műhibát, amelynek során egy férfin, aki csak egy kisebbfajta egészségügyi rutinbeavatkozásra ment a kórházba, az orvosok vasectomiát hajtottak végre - ezzel az eljárással végleg meddővé téve őt. Az egészségügyi vezetők a hír kipattanása után siettek leszögezni, hogy ilyen durva tévedés még sosem fordult elő, ám amikor a Daily Mirror című lap egy kicsit kutakodott az archívumban, bebizonyosodott, hogy bizony nem egészen igaz ez az állítás - bár tény, hogy véletlenül végrehajtott vasectomiáról valóban nem esett szó korábban.

Volt viszont sok más, amelyek közül a kilenc legrémisztőbbet gyűjtötte a lap csokorba.

1. A 74 éves Dirk Schroeder tavaly ment kórházba prosztatarákkal, ám fájdalmai napokkal az operáció után sem akartak enyhülni. Az alapos kivizsgálás után kiderült, hogy a meg nem nevezett német kórház sebészei összesen 16 (!) orvosi holmit hagytak a testében, köztük egy tűt, egy 15 centis tekercs kötszert, egy másik kötözőszert, több tampont, sőt, még egy sebészmaszk egy darabját is, amiket végül két további műtéttel tudtak csak kiszedni a betegből.

2. Amikor a 21 éves Christopher Crist az amerikai Indianapolis egyik fogorvosi rendelőjébe ment, tudta, hogy az egyik fogát ki kell húzni. Arra azonban nem számított, hogy egy alapos kommunikációs félreértés miatt végül az összes fogától megszabadítják őt.

3. Sok más emberhez hasonlóan a texasi Hurshell Ralls boldog volt, mikor kiderült, hogy a húgyhólyagrákját helyi érzéstelenítéssel fogják megoperálni, így végig ébren lesz és hallja, hogy hogyan halad a műtét. A 67 éves férfi lelkesedése viszont meredeken zuhant le, amikor azt hallotta, hogy az orvosok a "jobb félni, mint megijedni" elv alapján úgy döntenek, hogy eltávolítják a péniszét és a heréit is.

4. 2011-ben egy férfi Dél-Afrikában a hűtőház egyik zárt rekeszében tért magához, ahová egy asztmás roham után tették, holtnak nyilvánítva őt. Összesen 21 órát töltött el a mínuszokban, és amikor végre kijutott, csak annyit kérdezett a hullaház tulajdonosától: "hogy kerültem ide?" Egyébként ez az egyik leggyakoribb hiba, hasonlókkal már a ma.hu oldalán is többször találkozhattak olvasóink.

Fotó: freedigitalphotos.net/taoty

5. A közelmúltban a kínai Zhejiang tartomány egyik kórházában sikerült egy fiatal nőnek eltávolítani a gyomra kétharmadát - csakhogy nem az övét kellett volna, hanem egy másik nőét. Az orvosok mentségére legyen mondva, hogy a két beteg neve megegyezett, ám a felelősség alól ez sem menti fel őket. Mint kiderült, ez a nő gyomorfájdalmakra panaszkodva került kórházba, ahol gyomortükrözést végeztek, de ennek eredménye teljesen negatívnak bizonyult, míg a másik nőnek tényleg ki kellett (volna) venni a gyomra nagy részét rák miatt.

6. A kanadai Vancouver orvosai sem mindig állnak a helyzet magaslatán: egy korrekciós műtétet kellett végrehajtani a négyéves Jesse Matlock egyik szemén. Sajnos későn jöttek rá, hogy a másik szemét kellett volna műteni, de ha már hozzákezdtek, befejezték az elsőt, és csak utána műtötték meg a másikat is.

7. Még elképzelni is rémes, miken mehetett keresztül az amerikai Erin Cook, akit petefészek-daganattal vittek a műtőbe. Az altatóorvos annak rendje-módja szerint be is adta neki az altató és bénító injekciókat, de a beteg szinte percekkel később már felébredt, és az érzéstelenítő hatás elmúlása miatt a háromórás műtét során minden egyes vágást érzett. Mivel azonban az altatás során használt koktél másik összetevője, a bénító szer jól hatott, a nő képtelen volt figyelmeztetni az orvosokat a hibára.

8. 1995-ben egy floridai férfi azért perelte be az orvosokat, mert a cukorbetegség miatt amputálni kellett az egyik lábát, de a sebészek összekeverték, és az elüszkösödött láb helyett az egészségeset vágták le. A férfi 1.150.000 dollár kártérítést kapott.

9. Egy 67 éves nőn szintén Amerikában nyitott szívműtétet hajtottak végre egy oktatókórházban. A beteg nagyjából egy órája feküdt már a műtőasztalon, miközben a vérét egy mesterséges szívvel keringették, amikor megszólalt a műtőben felszerelt telefon és valaki tájékoztatta a sebészeti teamet, hogy nagyon összekeverték a dolgokat.

Szerencsére a fenti esetekhez hozzá kell tenni, hogy ezidő alatt világszerte akár milliós nagyságrendűre is tehető az elvégzett műtétek száma, amelyek többsége sikeresen, komplikációk nélkül zajlott le, nem kell tehát azonnal menekülni az orvosok elől. Igaz, ez sovány vigaszt jelent annak a pár százaléknyi betegnek, akiknél a fenti hibák felmerültek...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.