Rutin vakbélműtétnek indult, de aztán...

Lángolt a beteg a műtőasztalon: a fertőtlenítő gyulladt meg

Egyszerű vakbélműtétnek indult, de kevés híján a beteg életébe került egy operáció, aminek mindjárt az elején lángra kapott a nő. Most az intenzív osztályon kezelik az égési sérüléseit.

2013.05.15 07:29ma.hu

Felgyújtották a beteget, akinek bőre annyira megégett, hogy a műtőasztalhoz ragadt egy rutin beavatkozásnak számító vakbélműtét közben Romániában. A 24 éves Eliza Oprea akut vakbélgyulladással került a kórházba, ahol a súlyos állapota miatt sürgős műtétet írtak elő neki. Csakhogy az előkészítés során Betadine helyett 70 százalékos alkohollal kevert jódot használtak a műtéti terület fertőtlenítéséhez, ami abban a pillanatban lángra kapott, ahogy az elektromos szikével megközelítették a hasát.

"A hátamon feküdtem és nem láttam a testem. Helyi érzéstelenítőt adtak, ami azt jelentette, hogy egyáltalán nem éreztem a testem egyes részeit. Aztán hirtelen azt hallottam, hogy egy nő azt kiabálja: ez tűz, ez ég! Láttam, hogy az emberek szaladgálnak, az egyik egy takarót dobott a testemre és megütögette, aztán átraktak egy másik asztalra és az orvos azt kiabálta, vidd ki innen, szabaduljunk meg tőle, és tárgyakat dobott az első asztalra. Rettenetesen féltem, de meg sem tudtam moccanni. Éreztem az égett szagot, de fogalmam sem volt, hogy én magam voltam az, aki lángolt" - emlékezett vissza a borzalmakra a fiatal beteg.

Fotó: freedigitalphotos.net (Képünk illusztráció!)


Néhány perccel később az orvosok azt mondták neki, maradjon nyugodt, ők elvégzik a műtétet, aztán elvitték őt az intenzív osztályra. "Három napot töltöttem az intenzíven, de nem a vakbélgyulladás miatt, hanem a lábamon és a testemen lévő égési sérülések miatt. Szörnyű fájdalmaim vannak, de úgy tűnik, a kórházat ez nem érdekli. Az orvosok még csak bocsánatot sem kértek, amikor azt követeltem, hogy mondják el, mi történt, és csak a szüleim tudták elmagyarázni, mert arra se vették a fáradságot, hogy velem beszéljenek."

Ezek után feljelentést tett az Ilfov Megyei Kórház és a műtétet végző Viorel Crihana ellen, és több mint 50 millió forintnak megfelelő összegű kártérítést követel. Ügyvédje szerint a nő azóta állandó fájdalmakkal küzd, valahányszor ki szeretné nyújtani a lábát, felszakítva a bőrt és a hegeket. "Pénzre van szüksége, hogy elvégezhessék a műtétet, aminek köszönhetően újra olyan lehet, mint azelőtt, és elég szenvedést él át, semmint beletörődjünk a hazugságba" - idézte a jogi képviselőt az austriantimes.at című osztrák hírportál.

A kórház szóvivője szerint az eset után vizsgálat indult, hogy kiderítsék, pontosan hogyan történhetett a baleset, ugyanakkor a megfogalmazása szerint "nem hagyják magukat zsarolni Eliza Oprea családja által". "Azt mondták, fizessünk 50 ezer lejt (3,5 millió forint), és akkor nem fordul a sajtóhoz. Csak ürügyet keresnek rá, hogy egy kis pénzhez jussanak" - vélekedett Eduard Armeanu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.