Fájdalomcsillapító nélkül vágták fel a bokáját

Gyógyszer helyett hipnózissal zsibbasztotta magát a műtétre

Elutasítja a gyógyszeres fájdalomcsillapítást, mégsem kellett kínok közt átvészelnie egy férfinak, míg megműtik a bokáját: hipnózissal terelte el a tudatát az operációs területről, miközben mindvégig tudatánál maradt.

2013.08.28 14:57ma.hu

17 éves kora óta lelkes híve és gyakorlója az önhipnózisnak az Angliában élő Alex Lenkei, ezért legkevésbé sem meglepő, hogy legutóbbi műtétére készülve kijelentette: nem kér érzéstelenítést, azt bízzák csak rá, az orvosi team a műtétre figyeljen. Ez azért tűnik különösen merésznek, mert ezúttal Lenkei egy bokaműtétre készült, melynek során a fűrész is előkerült. Az operációt végző sebész eleinte tartott is a szokatlan módszertől és többször megkérdezte, hogy érzi magát, de miután végre összeszedte a bátorságát és megejtette az első vágást, már nem foglalkozott azzal, hogy a betege valójában ébren van.

"Idegtépő volt, de meglepően jól viselte" - mondta Dr. Dominic Neilsen, a Surrey's Epsom Kórház sebésze. "Őszintén szólva pont olyan volt, mint bármelyik másik műtét. Alex végigment egy folyamaton, ami nagyon rövid időt vett igénybe, majd azt mondta, készen áll, hogy folytassuk" - magyarázta az orvos. A 66 éves betegnek csak a fűrész zaja volt furcsa, amire még megjegyzést is tett, de továbbra sem látszott rajta, hogy érezne bármit a műtéti területen.

Fotó: freedigitalphotos.net

Természetesen azért készenlétben állt egy aneszteziológus is, hogy ha valami probléma adódna, azonnal közbe tudjon avatkozni és elaltatni a beteget, de nem volt szükség rá. Persze Lenkei sem vaktában ígérgetett: korábban már öt alkalommal is kipróbálta a módszerét, köztük volt kézműtét, egy sérv eltávolítása, valamint a könyökében egy becsípődött ideg eltávolítása. Mint mondja, nem zárkózik el az érzéstelenítéstől, de úgy van vele, hogy ő sokkal gyorsabban tud felépülni az efféle beavatkozások után, ha a szervezetének nem kell egy nagy adag vegyi anyagtól is megszabadulnia.

"Az agy egy nagyon kifinomult számítógép, és ha a megfelelő gombot nyomjuk meg rajta, elképesztő dolgokra képes - a jó gomb megnyomásával akár ki is kapcsolhat néhány dolgot" - magyarázza a hipnoterapeutaként dolgozó férfi, akinek nagy álma, hogy tudományos kutatásokat végezhessen, melynek során a nyugtatás szokatlan formáit tanulmányozza, ha esetleg a későbbiekben is szüksége lenne még egy műtétre - adta hírül a Daily Mirror.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.