Hogyan hat a hipnózis az agyra?

Ha transzba esünk, bármit megtehetnek velünk

Az agyról készült felvételek bebizonyították, hogy a hipnózis ténylegesen megváltoztatja az agyi aktivitást. Aki transzba esik, nem képes a gondolatait önkényesen irányítani.

2009.11.17 14:16medipress.hu

A hipnózis gátolja az agy azon területének az aktivitását, ahol az illúzióink során elmerengünk. Aki nem képes arra, hogy transzba essen, annál ez az agyi terület - a hipnóziskísérletek ellenére is - változatlanul továbbdolgozik.

A tanulmányvezető – William McGeow szerint - a hipnózis valóban megváltoztatja az agyi működést, az agy pedig nem csak a teljes nyugalmi állapotába kerül, írja a Focus.de. Brit szakemberek egy kísérlet során olyan embereket vizsgáltak, akik nagyon, vagy egyáltalán nem voltak fogékonyak a hipnózisra. A kísérlet során agyi felvételeket végeztek feladatok megoldása közben, illetve nyugalmi állapotban.

Az eredmények különbséget mutattak a nyugalmi állapotban és a hipnózis során. Az az agyi terület, ami a gondolatok vándorlásáért felelős, a transzba esetteknél teljesen lebénult állapotban volt. McGeow szerint ez bizonyítja, hogy a hipnózis képes változást előidézni az agyi aktivitásban, és nem csak a nyugalmi állapot egy mély formájáról van szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.