Hipnózissal megnyugszik

Hipnoterápiával a gyerekek hasfájása ellen

Hatékonynak bizonyult a hasra irányított hipnoterápia azoknál a gyerekeknél, akik tartósan fennálló hasi fájdalmaktól vagy irritábilis bélszindrómától (IBS) szenvednek.

2007.12.31 15:31ideal.hu

A hollandiai St. Antonius Kórház kutatói olyan gyermekek kezeléséhez ajánlják a hipnózist, akiknél a különféle nevelési módszerek és diéták nem váltak be.

Az IBS-ben szenvedő embereket krónikus bélgörcsök kínozzák, állandó székrekedéssel vagy hasmenéssel kiegészülve. A betegség pontos háttere még nem tisztázott, de általában pszichés és biológiai okokat is tulajdonítanak neki. A felnőtteknél már hatékonynak bizonyult a hasra irányított hipnoterápia, ezért a holland tudósok most a gyermekeknél is kipróbálták.

Találomra választottak ki 53, állandó hasi fájdalmakkal vagy IBS-sel küszködő, 8 és 18 év közötti gyereket. Három hónap alatt az egyik csoportnál 6 hipnoterápiás kezelést alkalmaztak, a másiknál a megszokott orvosi kezelés mellett mindössze beszélgetéseket. A hipnoterápia során a gyerekek az elme és a test kapcsolatáról tanultak, általános relaxációs technikákat sajátítottak el, vizualizálták a normálisan működő beleket, és úgynevezett „egóerősítő”, közérzetjavító szuggesztiókat is gyakoroltak.

A hipnózis szövegét megkapták CD-n, és otthon naponta hallgatniuk kellett. A hipnoterápiás csoportban az egyéves nyomonkövetés során 13,5-ről 1,3-ra csökkent a fájdalom erőssége, míg a kontrollcsoportban 14,4-ről 8,0-ra. A kutatók most egyéb emésztőszervi betegségeknél is tesztelni akarják a módszert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.