Kinyílt a szóbeli pofonzsák

X-Faktor: Tóth Gabi nem akart a címlapokra kerülni + KÉPEK

Még csak a második élő adásnál tart az X-Faktor idei szériája, de a versenyzők máris megtapasztalhatták, milyen az, amikor a mentoroktól nemcsak dicséretet, hanem inkább kritikát kapnak, mégpedig bőséggel.

X-Faktor - A 2. élő show képgaléria

2013.10.20 08:24ma.hu

Tán még sosem érkezett el az eddigi X-Faktorok történetében ilyen gyorsan az az idő, amit most szombaton, a 2. élő show-ban megtapasztalhattak a versenyzők, nevezetesen hogy milyen az, amikor a mentorok bőségesen zúdítják rájuk a kritikákat, és még csak nem is finoman, hanem meglehetősen kíméletlen stílusban. Az énekesek jóformán csak saját mentorukra támaszkodhattak, akik természetesen foggal-körömmel védték védenceiket, de még a legelvakultabb rajongók előtt sem maradhatott rejtve, hogy a kíméletlen véleményekben bizony jócskán volt igazság. Így persze még izgalmasabbnak ígérkezik a vasárnap este, amikor kiderül, a nézők melyik két versenyzőnek szavaztak legkevésbé bizalmat, kiknek kell ismét színpadra állni és immár a mentorok döntésére bízni magukat.

A szombati adás témája egy világkörüli utazás volt, a versenyzők ennek megfelelően a világ szinte minden szegletéből életre keltettek egy-egy előadót és dalt. A sort Tóth Marci nyitotta Taylor Swift egyik slágerével, és nem kétséges, hogy az előző heti linkeskedése után végre összeszedte magát, a mentorokat mégsem sikerült meggyőznie a produkcióval: Geszti Péter szerint ideje lenne egy másik hangszínt is kipróbálni, Alföldi Róbert szerint pedig a fiúnak a dal végére egyszerűen elfogyott a lendülete és az ereje.

Batánovics Lilinek szerencsére ilyen problémái nem voltak, neki sokkal inkább az alkata okoz gondot, érzése szerint ha valaki nem topmodell alkat, akkor a színpadon sem könnyű szexinek lenni. Mentora, Alföldi Róbert azonban egész héten azon dolgozott, hogy mentálisan megerősítse az önbizalmát, és mire véget ért Etta James slágere, már senki nem mondhatta, hogy kizárólag a nádszálkarcsú lányokban lehet szexiség. Ő volt egyébként az est folyamán az egyike a két szerencsésnek, akinek az előadásába a legkevésbé tudtak belekötni a mentorok, Geszti pedig kedvesen még azt is megjegyezte, hogy a lány a pöttyös ruhájában Böbe babát idézte fel számára.

A ByTheWay zenekar volt a másik, amelynek tagjai teljesen levették a lábukról a mentorokat, még az örök kritikus Alföldi sem tudott hibát találni a produkciójukban, csak azt ismételgette elragadtatottan, hogy "bravúros volt!" A fiúk egy asztalt körbeülve acapella-stílusban adták elő a Cup song című Pitch Perfect-dalt, az ütemet pedig a címhez méltóan műanyag poharakkal, no meg némi tenyércsapkodással adták. Tóth Gabit annyira meghatotta az összhatás, hogy azt mondta, csak azért nem engedi szabadjára az érzelmeit, mert nem akar olyat csinálni, amivel másnap az újságok címlapjára kerülhet.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)

Az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy aki túlélt egy párbajt, az a következő héten sokkal erősebben bizonyította, hogy helye van a versenyben, így Eckert Anikótól is kimagasló színvonalú produkciót várhattunk volna. Noha Szikora Róbert szerint az erősödés meg is volt, összességében mégis kétségei vannak, hogy hosszú távon van-e helye a lánynak a zeneiparban, Geszti egyenesen úgy fogalmazott, hogy Anikó "elvérzett" az előadás közepére, Tóth Gabi pedig már nem tudta nem észrevenni a töménytelen mennyiségű hamis hangot, amiből az élő show-kban még a profiknak is becsúszik egy-kettő, de nem annyi, mint Anikónál. A kritikákat elhallgatva nem kétséges, hogy ha Anikó még a jövő héten is színpadra állhat, az kizárólag a nézők jóindulatán fog múlni.

Nincs ekkora veszélyben Bozsek Márk, aki "visszakapta" a gitárját és ettől máris magabiztosabban állt színpadra, mint egy héttel korábban. Ráadásul Bruno Mars egyik első slágere, a Lazy Song kifejezetten jól is állt neki, Tóth Gabi és Szikora, no meg a saját mentor, Geszti szerint egyértelmű, hogy ez Márk igazi stílusa, csak Alföldi unatkozott a dal közben.

A mentori visszavágásra nem kellett sokat várni, a következő fellépő - némi reklámszünet után - Péterffy Lili volt, akit Alföldi úgy konferált fel, hogy hétről hétre többet mutat meg magából, ám Geszti úgy érezte, most sem tud többet a versenyzőről, mint egy héttel korábban. Még Szikora, aki egyébként mindig nagyon lelkesen fogadja a produkciókat, is unta a Monday Morning című Melanie Fiona-sláger előadását, amit Tóth Gabi azzal magyarázott, hogy szerinte Lili "nem tette bele magát eléggé" a dalba és így hiányoztak a dalhoz passzoló energiák.

Csordás Ákosban viszont - aki már múlt héten is megdobogtatta a női szíveket - épp azt kifogásolták a mentorok, hogy túlságosan is beletette magát a Dirty Dancing című film egyik legszebb betétdalába, annyira, hogy végül bele is esett a saját nagy lelkébe, ahogyan Alföldi fogalmazott. Szikora más szavakkal, de lényegében ugyanezt fogalmazta meg: szerinte az nem lenne baj, hogy az előadó elérzékenyül, de ezt inkább mégiscsak a közönségnek kellene meghagyni.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)

Krasznai Tünde törte meg a kritikák sorát, bár egy finom kis negatívum még így is becsúszott Alföldi részéről, szerinte "túl volt játszva" a Vaya Con Dios-dal első fele, de aztán annyira belelendült a lány a Don't cry for Louie című számba, hogy a rendező azon kezdett gondolkozni, a közeljövőben a már leszerződött előadásaiban hol tudna helyet szorítani a párizsi lokálok hangulatát idéző, búgó hangú lánynak.

Nem okozott osztatlan sikert, sőt, épp ellenkezőleg, inkább az elégedetlenség csendült ki a mentorokból a Fat Phoenix versenyszáma után, ami finoman szólva is zűrzavaros volt, Szikora egy kissé túlzásba vitte mentoráltjai produkciójában a különböző látvány- és hangelemeket, amitől szétesettnek tűnt az egész produkció. Geszti, csatlakozva Alföldi véleményéhez úgy értékelte az előadást, hogy több a fiúkban a baráti összetartás, mint a zenei teljesítmény, márpedig a verseny ezen pontján már többet kellett volna bizonyítani hangban.

Danics Dóra Amy Winehouse-t keltette életre a Valerie című slágerrel, amivel majdnem sikerült mindenkit lenyűgöznie, de csak majdnem: Alföldi azzal együtt, hogy elismerte a produkció hitelességét, mégis valami megmagyarázhatatlan hiányérzetről számolt be. Szikora viszont úgy vélte, ha a lány így folytatja, hamarosan kiérdemli, hogy úgy szólítsák őt:"kolléganő".

A világkörüli turnét Szabó Ádám zárta egy hazai dallal, méghozzá az LGT Álomarcú lány című slágerével. Míg Csordás Ákosnak az volt a legnagyobb hibája, hogy túlságosan is belezuhant a saját érzelmeibe, Ádámnál épp ezt hiányolták a mentorok: ugyan technikailag teljesen rendben volt a dal, leszámítva, hogy néhány résznél túl sok volt a hangerő, mégis a fiút látva-hallva olyan érzése maradhatott a nézőnek, mintha magának az előadónak a valódi érzései rejtve maradtak volna. Ádám csak annyit mondott a végén magyarázatképp, hogy a dal közben volt kedvesére gondolt, akivel nemrég ért véget a hosszú kapcsolata, no meg édesanyját képzelte maga elé.

A mentorok véleményét tehát már ismerjük, de azt, hogy a nézők mit gondoltak a produkciókról és az előadókról, csak vasárnap este fog kiderülni, akkor zárul le a telefonos szavazás és akkor derül ki, ezúttal kiknek kell párbajban összecsapniuk a mentorok kegyeiért: este 8-kor jön A Döntés!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.