Új évad, új szabályok a tehetségkutatóban

X-Faktor: Ilyet még a mentorok sem láttak! + KÉPEK!

Hosszú várakozás után végre-valahára megkezdődött a 2013-as X-Faktor legizgalmasabb része, az élő show-k, ám ezúttal nemcsak a mentorok és a versenyzők újak a nézők számára, hanem a szabályok is.

Nézze meg képekben! >>> X-Faktor - Az 1. élő show képgaléria

2013.10.13 10:16ma.hu
Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)

A jól megszokott formában, mégis megújulva indult útjára a 2013-as X-Faktor élő show-ja szombat este, ami azzal jár, hogy még a rutinos X-Faktor-nézők számára is jó néhány újdonságot tartogat az idei verseny a már megszokott szabályokhoz képest, sőt, nemcsak a három vadonatúj mentor számára ismeretlen a terep, de még Geszti Péter sem dőlhet hátra teljes nyugodtsággal a rutinjára támaszkodva. Az egyik legszembetűnőbb változás, hogy ezúttal nem egy, hanem - a külföldön futó verziókhoz illeszkedve - két műsorvezető köti össze az egyes produkciókat és irányítja a műsorfolyamot.

Ezt persze nem volt nehéz kitalálni, hisz már a selejtezőktől kezdve rendszeresen találkozhattunk Liluval és Istenes Bencével, ráadásul annyiból nincs is nagy jelentősége, hogy befolyásolná magát a versenyt. Annál fontosabb változás az, hogy bár itt is a nézők szavazata alapján áll fel hétről hétre egy sorrend a versenyzők közt, majd a két legkevesebb szavazatot kapott előadó közül a mentorok döntenek egy párbajt követően a továbbjutásról, ezúttal ez nem dől el rögtön az adott forduló végén.

A szavazás most közel 24 órán keresztül tart, szombat este az utolsó produkció elhangzása után indul és egészen másnap, vasárnap este 8-ig tart, amikor is a versenyzők újra színpadra állnak, ekkor tudják meg, kiknek kell párbajozniuk és ez alapján mondják ki a mentorok a végső szót. Ebből tehát már könnyen kitalálható, hogy idén nemcsak a szombat, de a vasárnap este is az X-Faktorról fog szólni az RTL Klubona következő 10 hétben!

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)

A mentorok bemutatkozásából megtudtuk, hogy Tóth Gabi nagyon izgul a fiaiért, Alföldi Róbertet viszont a lányai nyugtatgatták, hogy minden a legnagyobb rendben lesz, a színházi rendező jobban izgult a mentorszékben, mint a fellépés előtt álló versenyzői - akiket egyébként továbbra is konzekvensen magáz. Szikora Róbert, aki a korábbi évek tapasztalatai alapján a nem túl hálás "csapatok" kategóriát kapta meg, idén be akarja bizonyítani, hogy igenis eljuthat egy csapat is a dobogó legfelső fokáig, Geszti pedig megállapította, hogy minden új, még a széke is, csak ő olyan, mint egy "ónémet tálalószekrény", de sokkal fontosabb jelnek tekinti, hogy a műsor elején látható-hallható köszöntésben Simon Cowell, a show atyja név szerint is kiemelte őt.

A show az MDC segélykiáltásával kezdődött, a Beatles Help című számát adták elő, de a mentorok szerint sincs semmi okuk kétségbe esni, segítségért inkább a riválisaik könyöröghettek volna, ha csak egy kicsit is kisebb a saját magukba vetett hitük. Szerencsére ha voltak is félelmeik a többieknek, ez a színpadon csak ritkán volt tetten érhető, nagyon éles szem kellett hozzá, hogy bizonytalanságot fedezzünk fel a sztárpalántákban.

A srácokat leginkább kritizáló Alföldi Róbert versenyzője folytatta a show-t, de Péterffy Lilinek még kicsit mintha túl nagy falat lett volna Miley Cyrus Wrecking Ballja, sok volt a gesztikulálás és ahogy azt Tóth Gabi megjegyezte, néha egy-egy hamiskás hang is becsúszott. Hogy a nézők is hibaként értékelték-e a széles karmozdulatokat, az azonban csak vasárnap este derül ki.

Mire Tóth Gabi mentoráltja, Tóth Marci a színpadra lépett, a mentorok már annyira belelendültek a kritikákba, hogy alaposan lehúzták a fiút, nem is túl alaptalanul, és Marci is belátta, hogy jogosak az észrevételek, nagyon sokat kell még fejlődnie, ha el akar érni a csúcsig. Gabi azzal mentegetőzött, hogy nem akarták az összes muníciót eldurrantani már az első adásban a mentoráltjával, de ennek nyilván mindig megvan az a kockázata is, hogy egy kevésbé összeszedett előadás után már nem kapják meg a lehetőséget arra, hogy legközelebb megmutassa, mi rejtőzik még benne.

A srác esélyeinek az sem használ, hogy Gabi már az első időben óriásit csalódott benne, és ne feledkezzünk meg arról, hogy már a Mentorházban is nagy dilemma volt számára, adjon-e esélyt neki a tábori botlás után, csak nővére unszolására válogatta be a csapatába Marcit. Mostanra már világossá vált számára, hogy a tehetség nem elég, Marci szereti "ellustáskodni" a dolgokat.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)

Bozsek Márk helyzete meglehetősen különleges az idei mezőnyben, igaz, nincs egyedül azzal, hogy őt már megismerte az ország, de eddig valójában csak azt tudhatjuk, ki Fekete Szabolcs a Barátok köztben, és Márknak szilárd célja, hogy megmutassa a valódi önmagát is. A mentorok szerint viszont ez most nem igazán sikerült, kritizálták a ruhaválasztást, a dalválasztást, és a táncot is, amire elég sok hangsúlyt kell a jövőben fektetni, feltéve, hogy Márk elegendő szavazatot kap vasárnap estig a továbbjutáshoz.

A mentorok közt kialakult heves vitát Batánovics Lili produkciója csillapította le, a Son of a Preacher Man című számban, pontosabban annak előadásában nem sok hiba volt, és a színpadra lépő dögös nőben nyomokban sem lehetett felfedezni a riadt kislányt, aki az eddigi fordulókban a mentorok előtt állt. A lánynak remekül állt ez a dal, mindent kihozott belőle, amit csak lehet - Lili is a számból, de a szám is Liliből!

A versenyzők közül Márkhoz hasonlóan Szabó Ádám sem az ismertségért küzd, a Csillag születik finalistájaként már bizonyított, de a mostani versenyben már nem kapaszkodhat a harmonikájába, csak a hangja van és ő. Paul Newman dalával mutatkozott be az első élő show-ban, de a produkció hagyott még némi kívánnivalót maga után, Ádám egyelőre még nem tudott kilépni a "jófiú" szerepből, ezért mentora, Tóth Gabi megígérte, hogy a következő hetekben gondoskodnak arról, hogy kicsit "koszosabb" legyen, Ádám pedig megfejelte azzal, hogy ha kell, most napokig nem fog fürdeni.

Egy fiú, egy lány, a sor tehát Eckert Anikóval folytatódott, aki a The Golden Age című számmal a mentorok legtöbbjét lenyűgözte, csak Szikora hiányolta az igazi lendületet, szerinte csak 80-nal ment az úton, és ezzel a lány mentora is egyetértett, sőt, ő 60-as tempónak érzékelte a dalt. Hogy ennek volt-e köze ahhoz, hogy a dögös számhoz Anikó egy naiv diáklány külsejét öltötte magára, azt nehéz egyértelműen kijelenteni, de a dal elejébe pár hamiskás hang is becsúszott, biztos, hogy van még hova fejlődnie.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)

Stevie Wonder szerencsét hozott Csordás Ákosnak, olyannyira, hogy még az állandóan kötözködő Szikora sem tudott hibát találni az előadásában, megtette helyette Alföldi, igaz, ő sem a dalt, hanem inkább a fiú öltözékét kritizálta: szerinte a sapka a fején pont olyan volt, mint nejlonzokniban szexelni. Bár nem Ákos a mezőny legszexisebb tagja, mozgásával, mimikájával és hangjával biztos, hogy rengeteg női szívet meghódított, kevés az esély rá, hogy vasárnap este párbajhősként lássuk viszont.

A műsor utolsó szakaszát a Fat Phoenix kezdte, és bár nem volt rossz a Bobby Brown-dal az előadásukban, egekbe nyúló dicséretet sem érdemeltek - és nem is kaptak. Tóth Gabi a 100 százalékon begyakorolt produkcióból épp a fiúk egyéniségét hiányolta, Alföldi szerint pedig túl sok volt a színpadi látványelem a táncoslányokkal, mintha másfél előadást látott volna egy helyett. A fiúk megfogadták, igyekeznek a jövőben a "kevesebb több" elvet érvényesíteni - feltéve, hogy a vasárnapi Döntés során nem kerülnek veszélybe és kieső helyre.

Alföldi és Tóth Gabi már nyugodtan dőlhetett hátra a székében, Gesztinek és Szikorának viszont voltak még versenyzői, akikért izgulhattak. Krasznai Tünde a népszerű Gnarks Barkley-számmal, a Crazyvel nyűgözte le a mentorokat és a közönséget, és nem véletlenül sikerült annyira jól: mindig is a jazz és a blues állt a legközelebb hozzá, a Crazyben épp ezért otthonosan érezhette magát. Meg is kapta érte a dicséretözönt.

A ByTheWay tavaly lecsúszott az élő show-ról, most azonban bebizonyították, hogy mégiscsak itt a helyük, a négy mentor alig jutott szóhoz, a legszigorúbbnak tartott Alföldi végül csak a csokornyakkendőben talált hibát, de szíve szerint még egyszer meghallgatta volna a számot. Az estére Danics Dóra tette fel a koronát a House of the Rising Sun című számmal, csak Alföldi találta túlzónak az előadásban lévő színházat. A lány mentora, Geszti viszont úgy fogalmazott: "ha a tehetség virágzik, akkor te egy botanikuskert vagy".

A show ezzel véget ért, de az eredményre még néhány órát várni kell: vasárnap 8-ig lehet küldeni a szavazatokat a kedvencekre, akkor derül ki, kiknek kell párbajozni, akkor már a mentorok döntésén múlik, ki jut tovább, a szórakozásról pedig a versenyzők mellett a tavalyi év győztese, Oláh Gergő is gondoskodik - érdemes hát újra a tévé elé ülni!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.