Új védelmi rendszert próbálgatnak Angliában

Világított és zöld volt a feje a tolvajnak

Egyelőre nem érhető el széles körben, a legközelebbi autósbolt polcáról leemelve, de az angol rendőrség már néhány "csaliautót" felszerelt azzal az új védelmi rendszerrel, amely a tolvajok rémálma lehet.

2013.10.01 07:32ma.hu

Nem volt értelme tagadni, nemcsak azért, mert megtalálták a férfinél az ellopott laptopot, a bűnössége akkor is egyértelmű lett volna, ha időközben sikerül túladnia a szajrén. Az észak-londoni rendőrség egy új védelmi rendszerrel kísérletezik, ami a jelek szerint kiválóan teljesít: amikor a tolvaj feltörte az autót, az egy apró tartályból speciális anyagot permetezett a tolvaj arcára, normál fényben láthatatlan bevonatot képezve, de UV-fény alatt zöld színben fluoreszkálva mutatja, hogy a gyanúsított bizony tényleg ott járt a tetthelyen.

Fotó: Metropolitan Police

A SmartWater spriccelő rendszere ráadásul annyira hatékony, hogy a festékanyag több hónapig - de akár évekig is - lemoshatatlan marad - jegyezte meg a rendőrség. Az első "áldozat" egy 28 éves férfi volt, Yafet Askale, akinek fogalma sem volt róla, hogy mi volt az a finom permetszerű anyag, amit szinte nem is érzett az autó feltörésének pillanatában, így persze nyugodtan folytatta a ténykedését: kivette a kocsiból az ott heverő laptopot, majd hazatért, mint aki jól végezte dolgát, a rendőröknek pedig már csak annyi volt a dolguk, hogy egy UV-lámpával megvilágítsák az arcát a letartóztatáskor.

Askale 49 óra közösségi munkával vezekelhet a szeptember 29-én elkövetett lopás miatt, plusz 400 font büntetést kell fizetnie a Brenti Városi Bíróságnak, amely az eljárási költségeket fedezi. A spriccelő rendszer kifejlesztője eközben elmondta, hogy egyelőre a láthatatlan világító vízpermetre a nyilvánosságnak várnia kell. Askale vesztét is egy kifejezetten csapdaként beállított, a rendőrség által előzetesen előkészített kocsi okozta, de további hasonló csaliautókat készülnek bevetni a londoni utcákon, azt remélve, hogy ez jelentősen visszaszorítja az utcai bűnözés ezen területét.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.