Sorra tűnnek fel a matuzsálemek

Az indiai után egy 127 éves nő pályázik a legöregebb címre

Szinte csak órákkal azután, hogy nyilvánosságra hozták egy állítólag 123 éves férfi létezését, aki így a Föld legöregebbje lehet, máris jelentkezett egy nő, aki azt mondja, ő négy évvel idősebb.

2013.08.16 17:59MTI

Alig egy nappal az után, hogy a világsajtót bejárta a hír, amely szerint egy 123 éves bolíviai ajmara indián lehet a valaha élt legöregebb ember a világon, arról szóló információk jelentek meg, hogy egy ujgur asszony még nála is vénebb, 127 éves lehet, azaz akkor született, amikor Kína még császárság volt. Ha a hatóságok és a Guinness-világrekordok hitelesítői megerősítik Alimihan Sejiti korát, övé lesz a rekord - írta a South China Morning Post című lap pénteken.

Az asszony Kínának a közép-ázsiai országokkal határos vidékén él, és állítólag 1886. június 25-én, a Csing-dinasztia idején született. Alimihan Sejiti a hírek szerint jó egészségnek örvend, és egy interjúban arról beszélt, hogy örömére szolgál, ha a környezetében élő gyerekekkel énekelhet és játszhat. Elmondta azt is, hogy csak hideg vizet iszik - ez utóbbi nem szokás Kínában, mert úgy tartják, nem tesz jót az egészségnek.

A kínai gerontológiai társaság már kiküldte szakértőit Ujgurföldre a matróna, valamint az arrafelé élő más matuzsálemek életkorának hitelesítésére. A Guinness-rekordok szerkesztősége közölte, várja a kínai hatóságok jelentését.

Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület, ahol a muzulmán kisebbséget alkotó ujgurok élnek, Kína-szerte ismert arról, hogy az ottani emberek szép kort érnek meg. Egykor a kínai százévesek ötöde odavalósi volt, amikor még az ország lakosságának még csak 1,3 százalékát adta ez a vidék. Jelenleg egy francia nő tudhatja magáénak a leghosszabb ideig élő ember Guinness-rekordját. Jeanne Calment 1997. augusztus 4-én halt meg 122 éves és 164 napos korában.

A legöregebb ember címet most épp egy japán asszony birtokolja: Okava Miszao augusztus 5-én lett 115 éves, azaz 1898-ban született. Jelenleg - Alimihan Sejitit is beleszámítva - mindössze nyolc olyan emberről tudni, aki már a 19. században is élt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.