Fölény

Az Android nagy fölénnyel uralja az okostelefon-piacot

Majdnem 80 százalékos részesedésre tett szert az Android operációs rendszer az év második negyedévében az okostelefon-piacon.

2013.08.07 19:16MTI
http://www.freedigitalphotos.net

Az idei második negyedévben 236,4 millió okostelefont értékesítettek a készülékgyártók a világpiacon, 51,3 százalékkal többet a 2012 második negyedévi 156,2 milliónál. A második negyedévi eladások a 2013 első negyedévi 216,3 milliót 9,3 százalékkal haladták meg.

A második negyedévben Android operációs rendszeren futó okostelefonból 187,4 millió darabot, az egy évvel korábbi 108 milliónál 73,5 százalékkal többet értékesítettek a világpiacon, ez 79,3 százalékos piaci részesedésnek felelt meg 69,1 százalék után.

Az Android operációs rendszer piaci sikeréhez a Samsung mellett egyre nagyobb arányban járulnak hozzá a japán LG, valamint a kínai Huawei, Lenovo, és ZTE vállalatok eladási sikerei is.

A második negyedévben az iOS operációs rendszeren futó okostelefonok értékesítése is emelkedett, a rendszer piaci részesedése azonban csökkent.

Az idei második negyedévben 31,2 millió iPhone kelt el a világpiacon, 20,0 százalékkal több a 2012 második negyedévi 26 milliónál, az operációs rendszer piaci részesedése azonban a tavalyi második negyedévi 16,6 százalékról 13,2 százalékra csökkent.

A Windows Phone közel megduplázta eladásait, és piaci részesedése is nőtt. A Microsoft mobil operációs rendszere az idei második negyedévben szerény 3,7 százalékos piaci részesedéssel - megelőzve a Blakcberry OS-t - már a harmadik helyet érdemelte ki magának a rangsorban. Windows Phone 8,7 millió darab kelt el a második negyedévben az egy évvel korábbi 4,9 millió után.

A BlackBerry OS piaci részesedése a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 4,9 százalékról 2,9 százalékra csúszott le, a Linux részesedése 1,8 százalékról 0,8 százalékra, a Symbian részesedése 4,2 százalékról 0,5 százalékra, egyéb más operációs rendszereké pedig 0,2 százalékról gyakorlatilag nullára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.