Teljes izgalomban Anglia és a világ

Percről percre: a trónörökös születése

Hétfőn kora reggel kórházba vonult Katalin hercegné, hogy világra hozza elsőszülött gyermekét, a brit trón 3. leendő örökösét. Kövesse velünk az eseményeket percről percre!

2013.07.22 10:53ma.hu

16.12 - Gyereksírás hangzik fel a kórház előtt, de ő még nem a trónörökös: a sajtó munkatársai közül hozta valaki magával a legfeljebb néhány hónapos csöppségét.

14.29 - Továbbra sincs semmi új fejlemény, csak a kórház bejáratánál táborozó hírügynökségi tudósítókat lehet látni, meg a rendőröket. Láthatóan kezd alábbhagyni a kezdeti lelkesedés, a reggeli hírek még felvillanyozták az újságírókat, de mostanra a tikkasztó napsütés és a tétlen várakozás felőrli az ő türelmüket is.

13.48 - Amikor a kisbaba megszületik, Katalin és Vilmos a Lindon szárny lépcsőjén állva fogja bemutatni a nagyközönségnek. Természetesen Katalinnál előtte meg fog jelenni a fodrász is, hisz egy hercegné még szülés után sem nézhet ki slamposan. Az egyik nagy nevű fotóscég felmérése szerint a szülést követő első héten átlagosan 19 kép készül az anyukákról és babájukról, ugyanakkor az anyák 86%-a elégedetlen az ilyenkor készült képekkel.
A fotók 70%-a a szülést követő 3 órán belül készül, de majdnem minden ötödik anyának (22%) egy hónapra van szükségük, hogy újra jól érezzék magukat a fényképezőgép előtt.

13.44 - Ha még éjfél előtt megszületik a trónörökös, akkor olyan sztárokkal gyújthat egyszerre gyertyát a tortán, mint Selena Gomez énekesnő, Rhys Ifans és Willem Dafoe színészek, és Stewart Downing, a Liverpool FC játékosa.

13.12 - A telihold indította meg a szülést? Erről elmélkednek most épp a britek, mert annak ellenére, hogy tudományos és hiteles bizonyíték nincs rá, úgy tartják, hogy teliholdkor több szülés indul meg, mint az egyéb napokon. Egy Temze közeli kórházban 20 évvel ezelőtt készült statisztika szerint az ár-apály jelenség egyértelműen összefüggést mutatott a szülések számával, de ennek ellenére tudományosan továbbra sem egyértelmű, hogy a Hold vonzása hatással van a magzatvíz távozására.

Már a napernyők is előkerültek (Fotó: Livestream)

12.49 - Károlyék semmit nem csinálnak
Amikor Károlyt, a hamarosan nagypapai "rangba" lépő walesi herceget néhány perccel ezelőtt megkérdezték, hogy mit csinálnak most, amíg Katalin a kórházban vajúdik, a trónörökös mindössze ennyit felelt: "Nem csinálunk az égvilágon semmit - csak várunk."

11.48 - David Cameron miniszterelnök a BBC-ben beszélt az országot lázban tartó eseményről, megjegyezve, hogy a gyermek születése a világ egyik legcsodálatosabb eseménye, és ebből az alkalomból a legjobbakat kívánta a leendő szülőknek és az egész királyi családnak. A baba neméről csak annyit mondott, teljesen mindegy, hogy fiú lesz vagy lány.

11.35 - Késő délutánra vagy a kora esti órákra várják legkorábban a királyi újszülött érkezését, abból kiindulva, hogy egy átlagos vajúdás 10-12 óra alatt zajlik le, és amikor bejelentették Katalin szülésének megindulását, akkor még "nagyon a kezdeti szakaszban" járt. Ez alapján könnyen lehet, hogy a kórház előtt szobrozó riporterek az egész napot feleslegesen tölthetik a tűző napon.

11.27 - Mindenki izgatottan találgatja, hogy vajon Katalin gyermeke még a Rák jegyében születik meg, vagy elhúzódik a szülés és ezzel átcsúszik a napjegye az Oroszlánba?

Fotó: MTI

11.25 - A kórház előtt továbbra is csak az izgatott zsibongás érzékelhető, néhány perce megállt egy autó és kiszállt belőle egy nő a kislányával, akit a rendőrök beengedtek a szigorúan őrzött épületbe, de a riporterek a fülük botját sem mozdították, így valószínű, hogy nem a királyi család egyik általunk - magyarok által - kevésbé ismert tagjáról van szó.

10.50 - A hercegné természetes szülést választott, melyet az a Marcus Setchell vezet le, aki Vilmost is világra segítette 31 évvel ezelőtt. Alan Farthing nőgyógyász van a segítségére, no meg számtalan nővér és egyéb egészségügyi szakember.

10.46 - A sajtósok kitartóan állnak a kórház előtt, időközben felállították a bejárat előtt a kordonokat, a rendőrök pedig sorfalat képeztek a riporterek háta mögött. Mindenki a bejelentésre vár, az év legmegelebb napjának tartott tűző nap ellenére a riporterek blézerbe bújtak - lehet, hogy már csak percek kérdése?

8 órától - a sajtóban különféle statisztikák és tanulmányok jelennek meg - sokadjára! - a gyermek nemére és nevére kötött fogadásokról, a várható eseményekről és mindenről, ami összefüggésbe hozható az eseménnyel.

Fotó: Livestream


7.52 - Feltűnik a színen Terry Hutt is, aki hetek óta szobrozik a kórház előtti téren. A 78 éves férfi nagy rajongója a királyi családnak, most is tetőtől talpig a brit zászló mintájával díszített ruhában, napernyővel és zászlókkal várja az újszülött érkezését.

7.30 - Hivatalosan is bejelenti a Kensington Palota, hogy Katalin bevonult a szülészetre.

6.00 - A helyszínen tartózkodó sajtósok jelentik, hogy Katalin hercegnét beszállították a királyi kórházként is működő St. Mary szülészetére, a Lindo szárnyba, ahol a hercegné privát osztályon fogja megszülni a gyermekét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.