A rendőrök tehetetlenül nézték a kivégzést

Megkínozták és lefejezték a két "boszorkányt"

Bár megpróbáltak közbeavatkozni, a hatalmas és igencsak feldühödött tömeggel képtelenek voltak a rendőrök is szembeszállni, végül tehetetlenül nézték végig a két nő brutális kivégzését.

2013.04.08 17:09ma.hu

Három napig késekkel kínozták, majd végül lefejezték mindkét nőt egy Pápua-Új-Guinea-i faluban, miután azzal vádolták meg őket, hogy boszorkányok és az ő lelkükön szárad egy falubeli tanító több héttel korábbi halála. A rendőrök hiába szereztek tudomást a felbőszült tömeg bosszújáról, képtelenek voltak közbelépni, az összeverődött emberek nem engedték közel a rendőröket, a felszólítás pedig, hogy hagyják abba a rémséges tettüket, teljesen hatástalan volt. Így végül arra kényszerültek, hogy tehetetlenül végignézzék, amint a két megkínzott áldozatot összekötözik egy tisztáson, majd kegyetlenül kivégzik őket - adta hírül a Daily Mail című brit lap.

"Semmit sem tehettünk a két nőért, az embereim is veszélyben voltak, ahogy megpróbáltak a területre belépni, hogy tárgyaljanak az áldozatok kiadatásáról. Tehetetlenek voltunk, nem segíthettünk, mert mi magunk is meg lettünk fenyegetve" - magyarázta a helyi rendőrfőnök, Herman Birengka. Mint mondta, a Bougainville szigetén lévő Tandorimában élő két nő házát a csőcselék már felégette, a hozzátartozókat is arra kényszerítve, hogy a közeli dzsungelbe meneküljenek. A két nőt azzal vádolták, hogy egy népszerű tanárra varázslatot bocsátottak és ő ezért halt meg néhány héttel ezelőtt.

"Ezek barbár és értelmetlen gyilkosságok voltak" - mondta a rendőrfőnök, ám hogy lesz-e felelősségre vonás, arra nehezen lehetne választ adni. A hátborzongató kettős gyilkosság ráadásul nem ritka esemény az országban, különösen a távoli hegyvidéki falvakban jellemző, hogy boszorkányság vádjával gyilkolnak meg embereket. Az év elején egy fiatal nőt azzal vádoltak meg, hogy egy fiúnak a halálát okozta, ezért egy szemétlerakóhoz vonszolták és elevenen megégették, a rendőrség ott sem tudott közbelépni az összegyűlt tömeg és a fenyegetések miatt.

"Bárcsak segíthettünk volna ezen a két nőn" - mondta Birengka. "De a falusiak, akik elrabolták a nőket, öt nagyteljesítményű lőfegyverrel voltak felszerelve, a többiek pedig késekkel és botokkal" - tette hozzá. Az eddigi tapasztalatok alapján nehéz dolguk lesz, ha szeretnék megállítani a boszorkányság iránti megszállottságukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.