Évente több száz nő esik áldozatul

Máig élő szokás Tanzániában a "boszorkányok" lincselése

Évente legalább ötszáz nőt lincselnek meg Tanzániában, mert a helyiek őket okolják minden rosszért, a természeti katasztrófáktól a szegénységig. Főként idős asszonyok esnek áldozatul a babonának.

2012.05.30 09:29ma.hu

A boszorkányok fő ismertetőjele, hogy piros a szemük - legalábbis így tartják Tanzániában, ezért ha valakit így kapnak rajta, sorsa azonnal megpecsételődik, élete órái pedig meg vannak számlálva. Az afrikai országban mindmáig tartja magát az a babona, hogy minden rontást a boszorkányok hoznak rájuk, még az olyanokat is, mint a földrengés vagy a nagy szegénység, de még a terméketlenségért is őket okolják, így igyekeznek minél többtől megszabadulni.

A Legal and Human Rights Centre nevű emberi jogi szervezet frissen közzétett jelentése szerint 2005 és 2011 között csaknem háromezer olyan nő vált a brutális lincselés áldozatává, akikről felröppent a hír, hogy boszorkányok, azaz éves átlagban ötszázan vesztették életüket egy ostoba babona miatt. A jelentés külön kitér arra, hogy bár a hiedelem szerint a vörös szem a boszorkányok ismertetőjele, valójában ez a látószerv gyulladásos állapotát jelzi, amelynek oka épp a nagy szegénység: sokan tehéntrágyával kénytelenek tüzelni, ami irritálja a szemet.

A Tanzánia északi részében található és a három leginkább "boszorkánylakta" tartományának egyikében, Shinyangában 2010 januárja és 2011 januárja között 242 boszorkánynak bélyegzett embert öltek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.