Máglyán égették el a fiatal nőt

400 éves boszorkánypert vettek elő: ártatlan volt Katharina Henot?

400 év után elképzelhető, hogy rehabilitálják a boszorkányság vádjával máglyára vetett és kivégzett Katharina Henotot. A kölni bíróság a korabeli bizonyítékok felülvizsgálatával szeretné tisztára mosni a nő nevét.

2012.02.13 17:44ma.hu
Fotó: Paga Princess

Katharina Henot fekete mágia gyakorlásának vádjában bűnösnek találtatott és máglyára ítéltetett az Úr 1627. esztendejében - talán épp ezek a szavak hangozhattak el közel 400 évvel ezelőtt egy kölni ítélőszék bírója szájából, mielőtt egy karóhoz kötve nyilvánosan kivégezték a fiatal vádlottat.

A nőt elfogása után olyan súlyosan megkínozták, hogy az eredetileg jobbkezes nő az utolsó levelét, melyben ártatlannak vallotta magát, bal kézzel írta meg, de végül mégis keresztülhurcolták őt a városon egy nyitott szekér tetején, majd egy cölöphöz kötözték és felgyújtották. A városi tanács azonban most felül szeretné vizsgálni többszáz éves elődje döntését, mert azt gyanítják, hogy Henot, aki a városi posta vezetője volt, egy aljas és halálos játék áldozatává vált a politikai cselszövések és az ellenségei kereszttüzében.

A felülvizsgálat mellett legaktívabban kampányoló ember egy kölni evangélikus lelkész és vallástanár, Hartmut Hegeler, aki épp a tanítványai miatt kezdte felgöngyölíteni Henot ügyét. "Az osztállyal a boszorkányperekről tanultunk, és a diákjaim megkérdezték, hogy érvénytelenítették-e valaha a Katharina elleni ítéletet. A válasz az volt: nem."

1500 és 1782 között legalább 25 ezer embert, legtöbbször nőt, de néha férfiakat és akár gyerekeket is kivégeztek boszorkányság vádjával. Sokakat bűnbaknak tettek meg egyes természeti katasztrófákért vagy egyszerűen csak személyes bosszúhadjárat miatt indult eljárás ellenük, sőt, esetenként már az is elegendő volt a vádhoz, hogy ne illeszkedjen be valaki a közösségbe.

Most szerte Németországban városok és falvak tucatjai kezdték rehabilitálni azoknak a nevét, akik igazságtalanul lettek boszorkányként elítélve, afféle megkésett formájaként az igazságnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.