Új életet kapott a kislány

Nyomtatóval csináltak műkarokat egy kislánynak - videó!

A 3D nyomtatók előretörése igen ellentmondásos, hiszen már házak építésére is fel akarják használni, ugyanakkor sokan attól tartanak, komoly fegyverek elkésztésére is jók. Egy kislánynak viszont a 3D nyomtatás adott második esélyt egy normális életre.

2012.08.07 07:57ma.hu

A kétéves Emma veleszületett arthrogryposisban szenved, amely születési rendellenesség miatt az ízületek megmerevedhetnek. Emma esetében ez a karokban történt. Bármennyire is próbálkozik, a kislánynak annyi ereje sincs, hogy megemelje saját kezeit. Képtelen magától enni, kisöpörni a szeméből a haját vagy egy zsírkrétával rajzolni.

Fotó: youtube.com

Természetesen vannak olyan protézisek, amik elméletileg segíthetnek Emmán. A Wilmington Robotic Exoskeleton például működhet, de Emma még túl kicsi a nehéz fémkarokhoz. Ez nem tartotta vissza a Nemours/Alfred I. duPont Gyermekkórház kutatóit abban, hogy a megoldás után kutassanak, és végül a 3D nyomtatás felé fordultak.

A Stratays Dimension 3D nyomtató segítségével nem fémből, hanem műanyagból készült karokkal álltak elő. Pontosan ugyanolyan műanyagot használtak, mint amiből a LEGO kockák készülnek. Ezután még egy olyan kabátot is csináltak, ami pont megfelelő méretű Emma számára mikor a karokat viseli, ami által képes a lakásban tevékenykedni.

És a dolog működött, Emma képes a fent említett mozdulatokat végrehajtani, és milliárd más dolgot is. Mivel növésben lévő kislányról van szó, már a második műkart használja. Szerencsére a 3D nyomtatóval nem komplikált új – Emma által csak „varázskaroknak” nevezett - karokat készíteni a kívánatos változtatásokkal.

Az alábbi videón láthatóak a részletek, valamint Emma, aki a világ egyik legaranyosabb kislánya.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.