Kinyomtatjuk az új otthonunkat

Videó: egy nap alatt felépül a ház

A 3D nyomtatás nagy sláger manapság, de többnyire csak apró gépek és alkatrészek létrehozására használták - egészen mostanáig.

2012.08.06 19:29Konrád - ma.hu

A technológia még viszonylag újnak számít, lényege, hogy a gép, rétegek egymásra illesztésével készít háromdimenziós modelleket. Elsősorban prototípuskészítésre használják, de az iparág gyors fejlődésének köszönhetően hamarosan egyre több területen válik bevethetővé.

A University of Southern California professzora úgy döntött, mer nagyot álmodni, és kidolgozott egy olyan rendszert aminek segítségével akár egy lakóházat is “ki lehet nyomtatni”, méghozzá egy napon belül. A Contour Crafting gyakorlatilag egy hatalmas 3D nyomtató, ami a fölött a terület fölött lóg, ahová a házat tervezzük felépíteni, és betonrétegekből húzza fel a falakat. A gép képes vízvezetéket és az elektromos hálózatot is elkészíteni menet közben, és meghagyja a helyet a nyílászáróknak. Arra is van lehetőség, hogy robotikusan készüljön el a festés, valamint a csempézés és járólapozás.

Behorkh Khoshnevis professzor szerint a Contour Crafting olyan alacsony költségvetésű építkezésre adhat lehetőséget, ahol az otthonok gyorsan és olcsón épülnek fel. A kevesebb munkás alacsonyabb költségeket jelent és a sérülések veszélye is csökken.

Úgy gondolja, kimondottan hasznos lehet a technológia a fejlődő országok nyomornegyedeinek felszámolásában valamint a földrengések és egyéb természeti katasztrófák által elpusztított területeken. Hozzáteszi, hogy a folyamat elméletileg módot ad luxuslakások vagy hatalmas épületek elkészítésére is.

Mivel a tervek egy számítógépes programmal készülnek, néhány kattintással bármi átalakítható, így a tervezés egyszerűbbé és gyorsabbá válik, ezáltal elkerülhető, hogy egy városnegyed házai mind ugyanúgy nézzenek ki. A videón 4:30-tól látható, miképpen működik a folyamat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.