A halláskárosodástól féltik a zenekar tagjait

Süketség ellen rágózniuk kellene a BBC zenészeinek

Meglepő egészségügyi előírásokat akarnak bevezetni a BBC híres nagyzenekarában a hatóságok: szerintük egymástól távolabb kellene ülniük, miközben bőszen csámcsoghatnak - mindezt a túlzott zajártalom ellen.

2011.09.01 07:42ma.hu

Egy Beethoven- vagy Mozart-szimfónia a komolyzene rajongóinak a végtelen nyugalmat és békét jelentheti, egy igazán különleges kikapcsolódást. De úgy tűnik, nem mindenkinek hoz felüdülést a szimfonikus zene: a BBC híres zenekarának tagjai legalábbis most különös rendelettel találták szembe magukat.

A világ egyik legnagyobb rádiója ugyanis felmérte az együttes tagjait érintő egészségügyi és biztonsági kockázatokat és úgy találták, van mit javítani a feltételeken. A felmérések szerint legalábbis a zenészek túlzott zajterhelésnek vannak kitéve, ami a hallásukat veszélyeztetheti, ugyanúgy, mint a túl zajos környezetben dolgozó bármely munkást.

Mindezt az uniós jogszabályokkal összhangban állapították meg, és máris megtették a javaslatokat is, hogyan lehetne ezt a zajártalmat csökkenteni: a zenekar tagjainak fontolóra kell venniük nemcsak a füldugó használatát, de a zenélés közbeni rágózást, valamint egy, a szimfonikus zenében merőben szokatlan elképzelés is felmerült: a zenészeknek távolabbra kell ülniük egymástól.

Fotó: Alamy


A BBC belső biztonsági tanácsadója által megfogalmazott, több mint 50 oldalas jelentést három évnyi kitartó tanulmányozás előzte meg, ebben a szakértő arra figyelmeztet, hogy különösen a pozanosok és a trombitások vannak kitéve az extrém hanghatásoknak: a közelükben mért átlagosan 92 decibel egy láncfűrésznek felel meg.

A kürtön játszó zenészek sincsenek jobb helyzetben: egy három órás koncerten vagy gyakorlás során olyan zajterhelést kap, mintha fél órán keresztül folyamatosan motorkerékpáron ülne, az oboást érő monoton hanghatást pedig egy órányi londoni metrózáshoz hasonlította.

A zenészek azonban kételkedve fogadták a megállapításokat, Peter Adams vezető csellista például megjegyezte: "A zenészek közt tapasztalható tendencia, miszerint a koncertek után többet isznak a kelleténél, valószínűleg jóval nagyobb egészségügyi kockázatot jelent! Az is természetes, hogy ha az ütősök szekciójában ül valaki, akkor az hangosabb lehet, és az embereknek óvintézkedéseket kell tenniük - de a rágógumi, nos, nem hiszem, hogy nagyon jól mutatna a közönség szemében vagy a kamerák előtt."

Az egyik leggyakoribb kockázatnak egyébként a szakértő a fülzúgást tartja, ami kialakulhat ezen a pályán. Az összeszorított állkapocs még növeli is a kialakulás esélyét, ezért született meg az ötlet, hogy például a hegedűsöknek rágózniuk kellene, hogy laza maradjon az állkapcsuk.

Az egymástól távolabb ülés is logikusan hangozhat, bár egyelőre kérdés, hogy ezt technikailag hogyan lehetne megoldani a legtöbb színpadon, ahol most is csak épphogy elfér egy-egy nagyzenekar. Emiatt még a füldugó tűnik a leginkább hasznos tippnek.

És hogy a kevésbé "zajos" hangszereken játszók se érezzék magukat biztonságban, a szakértő kifejtette, hogy a halkabb, ám magas hangtartományban felcsendülő hangszerek, mint a hegedű és a brácsa is olyan rizikót hordoznak magukban, amelyektől meg kell védeni a zenészeket.

A hab a tortán a zenészek közti emberi kapcsolat: a felmérés rámutat, hogy a zenekar tagjai nem kellően segítik egymást a harmónia érdekében, ami fokozott stresszt jelent a munka során. "Az adrenalin bizonyos helyzetekben teljesítményfokozó lehet, de egy szint fölött már egészségtelen: magas vérnyomással, csökkent immunitással és anyagcsere-zavarokkal járhat" - hívja fel a figyelmet Ruth Hansford jelentése.

A javaslatok tehát egyelőre sok vitát kavarnak, de nyilvánvalóan a közeljövőben észre fogjuk venni, melyek azok a változások, amelyeket a BBC bevezet. Mindenesetre ha rágózni látják a zenekar vonósait, jusson eszükbe: nem illetlenek, csak a hallásukat védik!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.