Fel nem használt vonatjegye buktatta le

Lebukott a gyerekgyilkos - 54 év kellett hozzá

54 évvel ezelőtt hónapokig tartott a holttest felkutatása is, de a gyilkost egészen mostanáig nem sikerült felderíteni. Egy felhasználatlan vonatjegy alapján sikerült letartóztatni a most 71 éves elkövetőt.

2011.07.05 08:49ma.hu

Charles "Chuck" Ridulph mindig is úgy sejtette, hogy aki a 7 éves kishúgát elrabolta, nem a környéken lakott, sokkal inkább valami átutazó idegen hurcolhatta el 100 mérfölddel odébb a gyermeket szülővárosától, amely egészen addig egy nagy, barátságos játszótér volt az életében.

De az azóta eltelt több mint fél évszázad óta a férfi feladta a reményt, hogy valaha megtalálják Maria Ridulph gyilkosát, talán már nem is él - gondolta, vagy valami más bűncselekmény miatt börtönben tölti élete utolsó napjait.

Így aztán érthető a meglepetése, amikor szombaton arról értesült, hogy letartóztatták egy régi szomszédját a kislány 1957-es megölésének gyanújával. Pedig 54 évvel ezelőtt nagy nemzetközi figyelmet kapott az ügy, az akkori amerikai elnök, Eisenhower és az FBI vezetője, J. Edgar Hoover is kiemelt figyelmet szentelt neki.

Az ügyészek most otthonában fogták el a Chicagótól 50 mérföldre található, 15 ezer fős Sycamore városának egyik lakóját, egy nyugdíjas rendőrt. A 71 éves Jack Daniel McCullough-t egy fel nem használt vonatjegy buktatta le, no meg egykori barátnője közreműködése.

A férfi neve már 1957-ben a hatóságok látókörébe került, ám alibije sziklaszilárdnak látszott: az emberrablás idején épp vonaton ült a Rockfordból Chicagóba tartó járaton. McCullough mindössze két háztömbnyire lakott Ridulphék házától az 50-es évek végén.

"Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ennyi év után hogy lehettek képesek a fickó nyomára bukkanni" - mondta a 65 éves Chuck Ridulph az újságíróknak.

A férfi most a környék időseit gondozza, és egy olyan telken épült házban él, amely közvetlen szomszédjában áll húga sírjának. Egykoron a testvérek közös hálószobán osztoztak.

Az eset érthető okokból felkavarta a férfit, de mint mondta, reméli, hogy végre választ kaphat a számtalan kérdésre. "Ez volt minden gondolatom, még álmomban is" - mesélte. "Olyan, mintha csak tegnap történt volna, minden alkalommal előjönnek az emlékek."

Maria 1957. december 3-án tűnt el játék közben. Barátnője, a nála csak egy évvel idősebb Kathy Chapman emlékezett rá, hogy egy utcai saroknál álltak, amikor egy általuk Johnny néven ismert fiatal férfi felajánlotta, hogy a hátára veszi és meglovagoltatja őket.

Kathy ekkor hazaszaladt egy pár kesztyűért, de mire visszaért, Maria már a férfivel együtt eltűnt. "A legjobb barátom volt, minden nap együtt játszottunk, és minden időnket együtt töltöttük" - mesélte az asszony.

Mariát ezer fős keresőcsapat próbálta felkutatni, köztük hivatásos tisztek és a környék lakói, mígnem az elnök és az FBI vezetője is már napi jelentéseket kért a haladásról. De a nyomok egyre csak hűltek.

"Soha nem lett már semmi sem a régi. Állandóan harcoltunk, és már nem volt igazi gyermekkorunk az eset után" - mesélte Chapman. "A karácsony jött és elmúlt, Maria ajándéka pedig, amit a bátyjától kapott, felbontatlanul ott állt. Aztán 1958 áprilisában két férfi gombaszedés közben váratlanul rátalált a maradványaira." - folytatta.

A rendőrség gyanúja McCullough-ra esett, hisz illett rá a személyleírás, de az állomáson emlékeztek rá, hogy aznap vette a chicagói járatra a vonatjegyét, alibije szilárdnak tűnt.

Ma sem bukott volna le, ha nem találnak a nyomozók egy nőre, aki 1957-ben a férfi barátnője volt, és az újbóli kihallgatáson azt kérték tőle, keressen valami személyes dolgot az emlékek között. A nő pedig egy öreg dobozban rábukkant a fel nem használt vonatjegyre.

Miután az alibi megdőlt, számos más bizonyíték is előkerült. Kiderült, hogy az állítólagos utazás napján a férfi valójában barátnőjénél volt, és a telefonos híváslista is a bűnösségét támasztotta alá: ezt ugyanis nem Chicagóból, hanem Sycamore-ból indították.

A férfit azért kezdték újra vizsgálgatni, mert Kathy Chapman felismerte a tizenéves McCullough-t ábrázoló fotót és Johnny-ként azonosította. Akkoriban a férfi még a John Tessier nevet viselte. A nőt egyébként megdöbbentette, hogy még mindig nyomoznak régi barátnője gyilkosa után, úgy tudta, évekkel ezelőtt lezárták az ügyet.

Jack Daniel McCullough-ra a bíróság 3 millió dolláros óvadékot szabott ki a hétfői tárgyaláson. A kisváros lakói azonban nem hiszik, hogy ettől a település meggyógyul fél évszázados gyászából. "Ez csak egy átlagos gondolat, hogy az igazság megoldja a dolgokat. Az emberek, akik átélték, örökké foglalkozni fognak vele." - állítja az egykori barátnő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.