Küldöttség utazhat szeptemberben Ukrajnába

Békülést hozhat az IMF kijevi látogatása

Az ukrán miniszterelnök kedden bejelentette, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői valószínűleg szeptemberben Kijevbe utaznak, hogy tárgyaljanak a felfüggesztett 15 milliárd dolláros program újraindításáról, ezzel fordulat állhat be az IMF és Ukrajna hűvös viszonyában.

2011.06.21 10:45MTI

Február óta nem járt IMF-küldöttség Kijevben, és Max Alier, az IMF országképviselője május közepén azt mondta, hogy ez mindaddig nem is várható, amíg a beígért reformokat nem hajtják végre.
   
Az IMF márciusban állította le a tavaly júliusban indított 15 milliárd dolláros ukrán programját, mert az ország kormánya elutasította több népszerűtlen megszorító intézkedés bevezetését, köztük a nők nyugdíjkorhatárának 55 évről 60 évre történő felemelését, és a lakossági gázár 50 százalékos emelését.
   
Miután a kormány nem hajtotta végre a beígért nyugdíjreformot, és a gázár emelését, az IMF márciusban leállította a program 1,6 milliárd dolláros esedékes részletének átutalását  és azóta sem folyósított.
   
Májusban már az ukrán jegybank is sürgette a kormányt, hogy vegye fel a kapcsolatot az IMF-fel, mert ellenkező esetben alacsonyabb szintre kerülhet az ország hitelminősítése.
   
A kormány végül is beadta derekát, a közelmúltban a parlament elé terjesztette nyugdíjreform tervezetét, amit a törvényhozás első olvasatban már jóváhagyott.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.