Megállapodást kötöttek

Kína és Ukrajna stratégiai partnerek

Stratégiai partneri kapcsolatok kialakításáról és 3,5 milliárd dollár összértékben közös gazdasági projektekről kötött megállapodást Viktor Janukovics ukrán elnök és Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő hétfőn Kijevben.

2011.06.20 18:49MTI

Az energetika, az informatika, a kereskedelem, az infrastruktúra-fejlesztés és további területek egész sorát érintő megállapodások révén "új szakasz kezdődik" a két ország közti kapcsolatokban, Kijev és Peking viszonya pedig "új szintre, a stratégiai partnerség szintjére emelkedik" - nyilatkozott Hu Csin-tao. Vendéglátója, Viktor Janukovics szerint a megállapodások "történelmi áttörést hoznak az ukrán-kínai kapcsolatokban."
   
E kapcsolatok az utóbbi években szinte az érdektelenségig meglazultak, amit jól jelez, hogy a szomszédos Oroszországban Hu Csin-tao már ötször járt, Ukrajnába viszont most látogatott el először, pedig 2002 óta hivatalban van.
   
Hétfőn egyebek között abban állapodtak meg, hogy Kína az idén 12 millió dollár pénzügyi segélyt nyújt Ukrajnának, és folytatják a kijevi Boriszpol repülőteret az ukrán főváros központjával összekötő gyorsvasút kiépítését, amit a kínai fél 1 milliárd dollár hitellel finanszíroz.

A gyorsvasút kiemelt fontosságú az ukrán vezetésnek, mert a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét Kijevben rendezik. A kivitelezésbe várhatóan kínai vállalatok is bekapcsolódnak.
   
A Kína és Ukrajna közötti kereskedelmi forgalom tavaly 7,7 milliárd dollár volt, 33 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A cél az, hogy a forgalom az idén 10 milliárd dollárra emelkedjen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.