Az alkotmánybíróság kitiltotta az ünnepségekről

Ukrajnának nem kell a szovjet hadsereg zászlaja

Az ukrán alkotmánybíróság pénteken betiltotta a szovjet Vörös Hadsereg zászlójának kitűzését a második világháborús emlékezéseken.

2011.06.17 17:32MTI

Viktor Janukovics elnök áprilisban írta alá a törvényt, amely kötelezővé tette a "győzelem zászlajának" kitűzését a kormányépületekre a náci Németország felett aratott győzelem évfordulóján.
    
Az ellenzők szerint az elnöki intézkedéssel a totalitárius szovjet rendszert dicsőítenék, míg a támogatók azzal érveltek, hogy az ukránok a sarló-kalapácsos vörös zászló alatt harcoltak hazájukért.
   
Az alkotmánybíróság pénteki állásfoglalása szerint a törvény sérti az alkotmányt, mert a Vörös Hadsereg zászlaja nem szerepel az állami jelképek között.
   
1945 májusában, a világháborús harcok utolsó napjainak egyikén tűzték ki a Vörös Hadsereg katonái a náci Németország feletti győzelmet is jelképező sarlós-kalapácsos szovjet lobogót a német parlament, a Reichstag épületére.
   
"Ez csapás valamennyi ukrán számára, hiszen nagyapáink és nagyanyáink ez alatt a zászló alatt harcoltak hazánkért" – fogalmazott Jevhen Zarkov, az Ukrajnai Kommunista Párt tagja az alkotmánybíróság döntését kommentálva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.