Az Eurázsiai Gazdasági Közösség megszavazta

Hárommilliárd dolláros hitel Fehéroroszországnak

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szóvivője bejelentette: hárommilliárd dolláros hitel folyósításáról döntöttek Fehéroroszország részére az Eurázsiai Gazdasági Közösség pénzügyminiszterei.

2011.06.04 19:19MTI

A hitelt három év alatt - 1,2 milliárd, 800 millió, illetve 1 milliárd dolláros - részletekben folyósítják a volt szovjetköztársaságokat tömörítő gazdasági közösség válságalapjából.
   
A miniszterek kijevi tanácskozásán született döntése után Vlagyimir Putyin telefonon tájékoztatta fehérorosz kollégáját, Mihail Mjasznyikovicsot a döntés részleteiről, megvitatták a fehérorosz stabilizációs program kérdéseit és az ezzel kapcsolatos orosz-fehérorosz együttműködést - közölte Peszkov.
   
Andrej Harkavec fehérorosz külügyminiszter Kijevben elégedetten nyilatkozott a hitel feltételeiről.
   
Fehéroroszországnak 7,5 milliárd dollár értékű vagyont kell privatizálnia, és 10 év alatt kell a hitelt visszafizetnie. Minszk a felére akarja csökkenteni a költségvetési hiányt.
   
Harkavec közölte: Minszknek továbbra is szüksége van a Nemzetközi Valutaalap kölcsönére, amelyről a megállapodást az ősszel szeretnék aláírni.
    
Az egyre romló helyzet miatt az ország május elején 36 százalékkal leértékelte a fehérorosz rubelt, az év első öt hónapjában pedig 20,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.