Politikai bosszú áldozata lett?

Öt év börtönre ítéltek egy fehérorosz ellenzékit

Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték szombaton Andrej Szannyikav fehérorosz ellenzéki vezetőt, volt elnökjelöltet, amiért - a bíróság szerint - "tömeges zavargásokat" szított Aljakszandr Lukasenka elnök újjáválasztása elleni tiltakozásul.

2011.05.14 18:35MTI

Az amerikai külügyminisztérium közleményben ítélte el a "politikai döntést".
    
Három ellenzéki aktivistát ugyanebben a perben háromévi, egy negyediket pedig három és félévi börtönre ítélt a bíróság.
    
"Az Egyesült Államok elítéli Andrej Szannyikav elnökjelölt és más demokratikus aktivisták május 14-i elítélését" - jelentette ki Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.
    
Az ügyészség hét év börtön kiszabását kérte az 57 éves Szannyikavra, aki április 27. óta áll a bíróság előtt "tömeges rendzavarások szervezése" vádjával, amiért tüntetést kezdeményezett december 19-én.
    
Az incidensek tarkította tiltakozó megmozdulást a rendőrség vaskézzel feloszlatta, több mint 600 embert állítottak elő, többségükben ellenzékieket.
    
A megtorlást elítélte az Egyesült Államok és az Európai Unió, újabb szankciókat kiszabva Lukasenka ellen, aki a szavazatok közel 80 százalékéval nyerte meg a választást Szannyikav előtt. Ő a hivatalos végeredmény szerint a szavazatok 2,34 százalékát kapta.
    
Négy másik elnökjelölt pere folyamatban van, egy ötödik, Alesz Mihalevics pedig Csehországban politikai menedékjogot kapott.
    
Washington politikai foglyoknak tekinti a négy elnökjelöltet - áll a külügyminisztérium szombati közleményében. A tárca felszólítja Fehéroroszországot, hogy azonnal és feltételek nélkül helyezzen szabadlábra minden politikai foglyot, és hagyjon fel az önkényes őrizetbe vétel fenyegette ellenzékiek zaklatásával.
    
"Az Egyesült Államok a jelenleg folyó perekben hozott ítéletek figyelembe vételével értékeli át Fehéroroszországgal való kapcsolatát, és további intézkedéseket tervez" a fehérorosz rendszer ellen - áll a közleményben.
    
Szannyikav elutasította a vádakat, pénteken kijelentette a bíróság előtt, hogy politikai bosszú áldozata lett, amiért reális versenytársa volt a választáson Lukasenkának.
    
Szannyikav 1995-96-ban külügyminiszter-helyettes volt, az ENSZ New York-i titkárságán dolgozott, a charter97.org, a legnépszerűbb fehérorosz ellenzéki hírportál megalapítója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.