Szannyikav neje is részt vett a kérdéses tüntetése

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy volt fehérorosz elnökjelölt feleségét

Kétévi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték hétfőn Minszkben Irina Halip újságírót, a hét végén elítélt volt elnökjelölt, Andrej Szannyikav feleségét.

2011.05.16 11:29MTI

Halip részt vett az Aljakszandr Lukasenka elnök újjáválasztása ellen szervezett decemberi tüntetéseken.
   
A 43 éves Irina Halipot a bíróság bűnösnek találta közrendet megzavaró  erőszakos cselekményekben.
   
Halip szabadon távozott az ítélethirdetés után, és feloldották januárban elrendelt házi őrizetét is.
   
A Lukasenka közel 80 százalékos szavazataránnyal elért választási győzelmét követő tüntetések során mintegy hétszáz embert állítottak elő, közöttük hét elnökjelöltet. Lukasenka 1994 óta irányítja vaskézzel a volt szovjetköztársaságot.
   
Halip férjét, Andrej Szannyikav volt külügyminiszter-helyettest, a december 19-i elnökválasztáson Lukasenka legfőbb vetélytársát szombaton a bíróság közrend megzavarására irányuló cselekmények megszervezése miatt ötévi letöltendő börtönbüntetésre ítélte.
   
Az ítélet heves bírálatot váltott ki. Az Európai Unió, az Egyesült Államok, Németország és más vezető országok elítélték az 57 éves ellenzéki ellen indított pert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.