Lukasenka államfő ellenfeleit kiiktatják?

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek két fehérorosz ellenzéki politikust

Két-két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy fehérorosz bíróság pénteken két ellenzéki politikust, Aljakszandr Lukasenka államfő ellenfeleit a múlt év decemberében megtartott elnökválasztáson.

2011.05.20 19:24MTI

Vlagyimir (Uladzimir) Nyekljajevet és Vitalij Rimasevszkijt egyaránt azzal vádolták, hogy rendbontásokat szították a szavazás után, amelyet az ellenzék szerint csalások jellemeztek. A politikusok több, a választási kampányban segítő munkatársa is börtönbüntetést kapott.
   
A fehéroroszországi bíróságok eddig húsz embert találtak bűnösnek a közrend választások utáni megzavarásában. Andrej Szannyikavot a múlt héten öt év, szigorított börtönben letöltendő büntetésre ítélték. Két elnökjelölt, Nyikolaj Sztatkevics és Dmitrij Ussz ügyében még folyik az eljárás. Az államügyész Sztatkevicsnek nyolc, Ussznak hét év szigorított börtönt kért.
   
Vlagyimir Nyekljajev a viszonylag enyhének tekinthető büntetést annak a nyomásnak tulajdonította, amelyet a külföld gyakorolt a fehérorosz hatóságokra a jogtalan megtorlásnak ítélt perek miatt. "Ha nincs az Egyesült Államok és az Európai Unió segítsége, akkor most nem önök előtt állnék, hanem börtönben ülnék, és az azt firtató kérdésekre válaszolnék, hogy kinek kémkedek" - nyilatkozta az ítélethirdetés után újságíróknak a politikus.
   
A Lukasenka újjáválasztását eredményező szavazás utáni december 19-i utcai demonstrációk során a tömeget oszlató rendőrök több száz ellenzéki aktivistát vettek őrizetbe. Nyugati kormányok és emberi jogi csoportok határozottan elítélték az intézkedést, s a fehérorosz elnököt és 150 munkatársát tiltólistára helyezték, megtiltották beutazásukat az Egyesült Államokba és az EU tagállamaiba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.