Lesz gázáremelés

Majdnem hat százalékkal drágul a gáz

A földgáz fogyasztói ára átlagosan 5,8 százalékkal emelkedik a lakosság számára április 1-jével, míg a nem lakossági fogyasztóknak átlagosan 5,2 százalékkal lesz magasabb az ár. A minisztérium szerint ez havonta átlagosan 800 forint többletkiadás.

2008.03.30 13:45MTI

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) még február 28-án jelentette be az áremelést, amely egy szociális alapon támogatásra nem jogosult átlagos fogyasztónak - 1.650 köbméteres éves fogyasztással számolva - havonta mintegy 800 forintos többletkiadást jelent.

A lakosság a szabadpiacon is vásárolhat földgázt, jelenleg egyetlen kereskedőnél, az Emfesznél. A gázkereskedő a gas.hu szolgáltatását a közüzemi kereskedőnél nyolc százalékkal alacsonyabb áron kínálja.

A Magyar Energia Hivatal eredetileg 13,5 százalékos emelést javasolt a nem szabadpiaci fogyasztókat ellátó, úgynevezett közüzemi árban, és ezt a gazdasági tárca szakmailag nem kifogásolta. Az ennél alacsonyabb emelést a GKM azzal indokolta, hogy a földgáztörvény parlamenti vitája során a várható piacnyitás későbbre tolódott, így hosszabb idő áll rendelkezésre a közüzemi nagykereskedővel szemben fennálló tartozás kiegyenlítésére.

A számítások szerint a földgáznagykereskedő E.ON Földgáz Trade Zrt.-nek még mintegy 35 milliárd forinttal "tartozik" a fogyasztó, miután a közüzemi ár - a hatóság által meghatározott, nem a szabadpiacról vásárlók számára érvényes ár - nem fedezte a beszerzés árát. A korábban alacsonyan tartott ár miatt felhalmozódott elismert nagykereskedelmi veszteség tehát beépül a fogyasztói árba.

A magyar gázpiac nagykereskedőjének, az E.ON Trade Zrt.-nek a szakmailag indokolt 13,5 százalékos áremelés elfogadható lett volna - nyilatkozta korábban az MTI-nek Kutas István, az E.ON Földgáz Trade Zrt. kommunikációs vezetője.

Hozzátette: az indokoltnál alacsonyabb mértékű áprilisi végfelhasználói gázáremelés nyomán az E.ON Földgáz Trade-nél mint közüzemi nagykereskedőnél keletkező veszteség nagysága elsősorban a forint/dollár árfolyamtól függ. Ezt a veszteséget, az úgynevezett import korrekciós faktort (IK), ami a földgáz hivatalosan elismert beszerzési költsége és a tényleges költségek közötti különbözet, később beépítik a gázárba, azaz megtérítik a nagykereskedőnek - magyarázta Kutas István.

Normál esetben az import korrekciós tényező az olajár és a devizaárfolyam változásából adódik, kivételes esetekben a hatósági árváltoztatás elmaradásából vagy elégtelenségétől - mondta a kommunikációs vezető.

Az energiaipari szakértők mellett a Magyar Nemzeti Bank elemzői is arra figyelmeztetnek, hogy a magasabb olajárak miatt várhatóan tovább emelkedik a villamos energia, illetve a gáz ára. Így az energiaárak a jegybank által korábban jósoltnál várhatóan nagyobb mértékben nőnek 2008 folyamán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.