120,82 forintra emelkedik egy köbméter gáz ára

Mégis drágul a földgáz áprilisban?

Mégis drágul a földgáz áprilisban, csak nem elseje, hanem tizenötödike lesz az árváltozás napja. A dátum kiválasztását politikai egyeztetés előzte meg, a kormány valószínűleg azt akarta elkerülni, hogy az új tarifákat még a március kilencedikei népszavazás előtt ki kelljen hirdetni - írta hétfői számában a Magyar Nemzet.

2008.02.25 07:28Magyar Nemzet

Egy a Magyar Nemzet birtokába került rendelettervezet szerint ugyanis az áremelést csak elnapolták, de nem sokkal. Április elseje helyett tizenötödikén emelkedik majd a lakossági tarifa, méghozzá 13,5 százalékkal. Hogy a nagyfogyasztók és a közüzemek tarifáival mi lesz, arra a tervezet nem tér ki. A Magyar Nemzet számításai szerint a 13,5 százalékos emelés után egy köbméter földgáz végfelhasználói ára - beleértve az általános forgalmi adót is - 106,45 forintról 120,82 forintra emelkedik. 

A hatályos jogszabályok negyedévente teszik lehetővé a földgáz hatósági árainak felülvizsgálatát. Ha minden a megszokott rendben megy, április elsején kellett volna életbe lépniük az új tarifáknak, amelyeket harminc nappal korábban, vagyis még a Fidesz által kezdeményezett, március kilencedikei népszavazás előtt kellett volna meghirdetni, s ezt a kormányzat valószínűleg nem merte meglépni. 

E logika körvonalazódik legalábbis a rendelettervezetből, amely leírja, hogy a tarifaemelés már a február elsejei szakmapolitikai értekezleten ismertté vált, a számokat a Pénzügyminisztérium képviselői el is fogadták, ám "az a döntés született, hogy az áremelésről politikai egyeztetést kell tartani, amelyet Dióssy Gábor úr, a GKM államtitkára megtett" - írta a Magyar Nemzet. Ábrahám Gergely, a gazdasági tárca szóvivője szombaton azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy nem változik április elsejétől a lakossági gáz ára.
 
Ismertetése szerint a Magyar Energia Hivatal minden negyedévben javaslatot tesz a gáz árának változtatására a világpiaci trendekhez igazodva. A MEH most 13 százalékot javasolt, amit a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) - ahogy minden negyedévben - egyeztetésre továbbított, a közigazgatási egyeztetésen azonban nem támogatták az emelést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.