A Fidesz szerint megint hazudott a kormány

Áprilistól elsejétől 5,8 százalékkal drágul a lakossági gáz ára

Április 1-jétől átlagosan 5,8 százalékkal emelkednek a lakossági földgázárak, a nem lakosságiak átlagosan 5,2 százalékkal - közölte a gazdasági tárca az MTI-vel csütörtökön. A Fidesz szerint azok után, hogy a szociális válság egyre mélyül, elfogadhatatlan az újabb gázáremelés, és hogy a kormány megint hazudott.

2008.02.28 11:45MTI

Az április 1-jei emelés egy átlagos, az ártámogatást igénybe nem vevő háztartásnak - 1.650 köbméteres éves fogyasztással számolva - havonta mintegy 800 forintos többletkiadást jelent a tárca számításai szerint. A Magyar Energia Hivatal eredetileg 13,5 százalékos emelést javasolt, a közlemény szerint az ennél kisebb mértékű emelést az indokolja, hogy a földgáztörvény parlamenti vitája során a piacnyitás várható időpontja későbbre tolódott, ennek megfelelően hosszabb idő áll rendelkezésre a közüzemi nagykereskedővel szemben fennálló tartozás kiegyenlítésére.

Számítások szerint a földgáz-nagykereskedő E.ON Földgáz Trade Zrt.-nek még mintegy 35 milliárd forinttal "tartozik" a fogyasztó, miután a közüzemi ár - ezen az áron veszik a gázt mindazok, akik nem a szabadpiacról vásárolnak, és ennek megfelelően a hatóság által meghatározott árat fizetik - nem fedezte a beszerzés árát.

A "tartozás" a gázár korábbi támogatásából adódik, amit a támogatás megszűnése óta a közüzemi fogyasztók fizetnek meg. A korábban alacsonyan tartott ár miatt felhalmozódott elismert nagykereskedelmi veszteség tehát beépül a fogyasztói árba. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) tavaly 2008. július 1-jei piacnyitási dátummal nyújtotta be az Országgyűlésnek a földgázellátásról szóló új törvény tervezetét. A Magyar Energia Hivatal (MEH) pedig ezzel az időzítéssel terjesztette a földgázárak idei második negyedévi módosítására vonatkozó javaslatát a döntésre jogosult gazdasági és közlekedési miniszter elé - derül ki a közleményből.

A hivatal és a minisztérium is szükségesnek tartja, hogy a piacnyitás időpontjára szűnjön meg a nagykereskedő felé felhalmozódott tartozás. A törvénytervezet tárgyalása csak a tavaszi ülésszakban vette kezdetét, és a javaslat parlamenti vitájában a teljes gázpiaci liberalizáció lehetséges időpontja 2009. január 1-jére tolódott.

A GKM hat napja még azt közölte, hogy nem változik április elsejétől a lakossági gáz ára, miután a MEH javaslatát a közigazgatási egyeztetésen nem támogatták. Sajtóinformációk akkor a gázáremelés bejelentésének időzítését - halasztását - a március 9-i népszavazással hozták összefüggésbe. A szabályok szerint a gázár emelését legalább egy hónappal a hatályba lépés előtt közzé kell tenni. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője újságíróknak azt mondta, folytatódik a hazugság politikája. Hozzátette: azok után, hogy a szociális válság egyre mélyül, elfogadhatatlan az újabb gázáremelés, és hogy már megint hazudtak. Emlékeztetett rá: néhány évvel ezelőtt az akkori szocialista miniszterelnök megkérdezte, hány évre ígérje meg, hogy nem lesz gázáremelés. Hozzátette, van olyan magas rangú szocialista politikus, aki szintén "próbálta lassan mondani, hogy mindenki megértse, nem lesz gázáremelés".

Amióta ezek az ígéretek elhangzottak - folytatta -, nyolc alkalommal emelkedett a gáz ára, összesen 78 százalékkal. Szijjártó Péter szerint a hét elején még azt lehetett hallani, hogy a kormány nem emeli a gáz árát, mert "retteg a népszavazástól".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.